Tartossa on Kaksi Wildeä

Tarton yliopistokaupungissa on mielenkiintoinen taideteos. Kaksi Wildeä -nimisen kirjailijakahvilan edessä istuu puistonpenkillä kaksi Wildeä.

Virolaissyntyinen kirjailija Eduard Vilde keskustelee irlantilaissyntyisen kollegansa Oscar Wilden kanssa. Teoksen erikoisuus piilee siinä, että kyseiset kirjailijat eivät koskaan todellisuudessa tavanneet toisiaan.

Eduard Vilde (1865-1933) oli Viron ensimmäisiä ammattikirjailijoita, joka oli omistautunut lehtimiestyölle sekä kaunokirjallisuudelle. Virolaisesta talonpoikaiselämästä kirjoittanut kirjailija oli hyvin tunnettu myös Suomessa. Vuonna 1928 Suomen kirjailijaliitto otti hänet kunniajäsenekseen. Eduard Vilden pääteos on talonpoikaiskapinasta kertova Mahtran sota.

Vaikka Vilde ja Wilde eivät koskaan tavanneet, he elivät kuitenkin samoihin aikoihin. Oscar Wilde (1854-1900) syntyi Irlannissa Dublinissa. Wilde tuli tunnetuksi kautta maailman lentävistä lauseistaan ja ylellisestä elämäntyylistään. Elämänsä aikana hän kirjoitti useita runokokoelmia ja näytelmiä, mutta vain yhden romaanin, Doria Grayn muotokuva.

Lahjakas julkisuuden kipeä kirjailija ihastutti ja vihastutti aikalaisiaan. Vuonna 1985 hänet vangittiin homoseksuaalisuudesta kahdeksi vuodeksi. Oscar Wilde muutti vankilatuomion jälkeen Pariisiin. Hän kuoli vuonna 1900 vain 46-vuotiaana.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU