”Teen tarjouksen, josta ei voi kieltäytyä” – Kummisetää etsimässä mafiosojen mailla

 Savocà, Bar Vitelli.

Don Vito Corleonen syntymäkylä Corleone on oikeasti olemassa. Kummisetä-elokuvan Sisiliassa filmatut kohtaukset purkitettiin kuitenkin muualla.

Bar Vitellin sisällä on vessa. Voitte kokeilla, miltä tuntuu istua pytyllä, jolla mahdollisesti Al Pacino tai jopa Marlon Brando ovat istuneet, naurattaa opas amerikkalaisia turisteja. Jenkit osallistuvat Sisilian kiertomatkalle. Turistibussi on juuri saapunut Savocàn vuoristokylään, Kummisedän maisemiin.

Sana mafia yhdistetään kaikkialla maailmassa ensimmäiseksi Italiaan. Manneritalialaiset yhdistävät sen Etelä-Italiaan, varsinkin Sisiliaan ja itäsisilialaiset saaren länsiosiin, Palermoon ja sen ympäristöön. Kummisetä-elokuvan ohjaaja Francis Ford Coppola halusi elokuvalleen mahdollisimman autenttiset vanhat kulissit. Niitä ei löytynyt enää mafian vahvoilta alueilta, vaan saaren itäosasta läheltä Taorminan kaupunkia.

Idyllisiä vuoristokyliä

Kummisetä-trilogian ensimmäisen osan alku sijoittuu toisen maailmansodan jälkeiseen aikaan. Sopivat kuvausmaisemat löytyivät syrjässä sijaitsevista pikkukylistä, joissa aika on pysähtynyt jo kauan sitten.

Vaikka elokuvan ensimmäinen osa filmattiin lähes 40 vuotta sitten, löytää kuvauspaikat helposti. Se vaatii kuitenkin hieman lähteiden tutkimista etukäteen, sillä Sisiliassa mafia on yhä osa arkipäivää ja edes Kummisetä-elokuvaan liittyviä paikkoja ei juurikaan mainosteta. ”Omerta”, vaikeneminen toimii edelleen. Nykyisin mafia toimii maan alla ja on yhä suuri yhteiskunnallinen ongelma. Järjestö ulottaa lonkeronsa yhteiskunnan eri tahoille.

Pienen Savocàn löytämiseksi tarvitaan kunnon kartta. Idyllinen vuoristokylä sijaitsee Sisilian itäreunalla kapean ja kiemuraisen tien päässä. Paikalla näkyy satunnaisia elokuvafriikkejä. Kylään tulee myös harvakseltaan turistibusseja. Massaturismista ei ole tietoakaan. Paikalliset haluavatkin säilyttää kylän autenttisen tunnelman.

Signora Maria yhä baarinpitäjänä

Jokainen Kummisetä-elokuvan nähneet tunnistavat heti Bar Vitellin, jolla oli keskeinen osa kuvauksissa. Mikään ei ole muuttunut vuosikymmeniin, itse asiassa ei edes vuosisatoihin. Vitellin baari sijaitsee 1700-luvun kivestä muuratussa rakennuksessa. Elokuvan ajoista viiniköynnökset ovat kasvaneet. Nyt ne lähes peittävät julkisivun ja baarin haalistunen nimikyltin. Ulkoterassin pöydät ovat vaihtuneet, mutta pullonkorkeista tehty oviverho on samanlainen kuin elokuvassa.

Baarin sisäpuolella seinät on koristeltu nostalgisilla valokuvilla ja lehtileikkeillä, jotka todistavat ikimuistoisista kuvaushetkistä. Al Pacino, Francis Ford Coppola ja muut tähdet poseeraavat filmausten tauolla. Esillä on myös valokuvia elokuvan kohtauksista.

Baarin omistaja, hymyilevä signora Maria asettui kiltisti kuvattavaksi, ties jo kuinka monta kerran. Hän oli kylän kuuluisuus, sillä hän esiintyi myös elokuvassa. Maria oli silloin yli nelikymppinen.

Elokuvassa Vito Corleonen poikaa, Michel Corleonea esittävä Al Pacino saapuu kylään kahden henkivartijansa kanssa. Hän on paennut turvaan Sisiliaan New Yorkissa puhjenneiden mafiasotien vuoksi. Matkalla Corleoneen (Savocàan) hän tapaa tulevan vaimonsa Apollonia (Simonetta Stefanelli), joka on Vitellin baarin omistajan tytär.

Elokuvassa Michel ja Apollonia vihitään kylän Santa Lucian (San Nicolò) kirkossa. Filmissä ei näytetä kirkon sisätiloja, mutta Savocàssa vieraileva voi kulkea vastavihityn kulkemaa reittiä pitkin kirkolta Vitellin baarille. Kummisedän ykkösosassa syödään 61 kertaa. Yksi niistä, hääpidot, kuvataan Vitellin baarin edustalla puiden siimeksessä.

Savocà on nähtävyys ilman Kummisetä-elokuvaakin. Näköalat ovat silmiä hivelevän kauniita. Keskiaikaisen arkkitehtuurin vuoksi kylä on aito ulkoilmamuseo. Paikan nähtävyyksiin kuuluu myös Convento dei Cappuccini -luostari, jonka kryptassa on vanhoja muumioituneita vainajia. Kirkkojakin on useampia. Vitellin baarin edustalla on pieni patsas, joka on pystytetty 25 lasta synnyttäneen naisen kunniaksi.

Corleonen mafiakeskus

Kyltti tien varressa kertoo, että olen saapunut Palermon eteläpuolella sijaitsevaan Corleonen kylään. Useimmat saapuvat tänne Kummisetä-elokuvan innoittamina, vaikka kylän olemus ei viittaa elokuvan muodostamaa kuvaa mafiaympäristöstä.

Kummisetä-elokuva perustuu Mario Puzon romaaniin, joka kertoo amerikkalaisitalialaisen rikollissuvun tarinan. Mafiaperheen päällikkö Don Vito Corleone (alun perin Vito Andolini) on kotoisin Corleonen kylästä.

Ilta hämärtyy ja kylän miehet kerääntyvät torille turisemaan. Ehkä mielikuvitukseni tuotetta, mutta uskon näkeväni kaikkialla raitapukuun ja borselino-hattuun pukeutuneita mafiosoja. Kylään saapuneen uteliaan toimittajan kamera herättää kiusallista huomiota.

Todellisuudessa Corleonen kylän miehet ovat tavallisen sisilialaisen näköisiä: ”maman ” silittämä puhdas paita ja pikkutakki yllään, jalassa vastaplankatut kengät. Todennäköisesti en sittenkään herää aamulla verinen hevosen pää sängyssäni.

Kylän leppoisa tunnelma pettää, sillä Don Viton esikuva Corleonen mafiapäällikkö Salvatore “Totò” Riina pidätettiin vuonna 1993. Häntä syytettiin kymmenien ihmisten murhista, muun muassa mafia tutkineiden tuomareiden Giovanni Falconen ja Paolo Borselinon murhista. Riinan seuraaja ”päälliköiden päällikkö” Bernardo Provenzano pidätettiin vuonna 2006 läheltä Corleonea. Hän ehti piileskellä 40 vuotta viranomaisia. Provenzanon seuraajan uskotaan olevan vuodesta 1993 etsintäkuulutettuna ollut Matteo Messina Denaro.

Corleone on nykyisin 12 000 asukkaan pikkukaupunki, joka on sekoitus uutta ja vanhaa. Nykyaikaisten rakennusten vuoksi se ei soveltunut Kummisetä-elokuvan filmauspaikaksi. Autenttisemmat kulissit löytyivät syrjäisistä vuoristokylistä.

Kuvauspaikkoja

Kummisetä-trilogiaa kuvattiin vuosina 1972, 1974 ja 1990 Yhdysvalloissa, Kuubassa ja Sisiliassa. New Yorkissa filmattiin useita otoksia.

Forza d’Agrò

Savocàn tavoin Forza d’Agròn keskiaikainen vuoristokylä oli monen kohtauksen kulissina. Lähellä Taorminaa sijaitseva idyllinen kylä on korkealla kukkulan laella. Madre di Forza d’Argòn kirkko, piazza kahviloineen ja suihkulähteineen oli hääkohtauksien taustana. Kahvilan seinillä on valokuvia muun muassa Al Pacinosta.

Fiumefreddo

Castello degli Schiavi on 1700-luvun huvila, joka oli mukana jokaisessa Kummisetä-elokuvan jaksossa, esimerkiksi kohtauksessa, jossa Michel Corleonen vaimo Apolonia murhattiin räjäyttämällä auto huvilan pihalla. Trilogian viimeinen kohtaus, jossa Michel Corleone kuolee vanhana miehenä, kuvattiin myös Castello degli Schiavin edessä.

Motta Camastra

Etnan rinteille rakennettu Motta Camastra vilahtaa elokuvassa, kun Michel Corleone saapuu Sisiliaan. Hyvin säilynyt vuoristokylä oli elokuvan Corleonen kylä.

Palermo

Palermo, saaren pääkaupunki, on aina ollut Sisilian mafiamaailman keskus, ja on sitä yhä. Teatro Massimo on eräs Euroopan suurimpia oopperataloja. Kummisetä-elokuvan kolmannen jakson viimeinen dramaattinen loppukohtaus kuvattiin uusklassistinen rakennuksen koristeellisissa sisätiloissa ja julkisivun portailla.

Mafian hierarkia

Capo di Tutti Capi: päälliköiden päällikkö

Capo di Capi Re: emerituspuheenjohtaja

Capo Crimini: mafiaperheen päällikkö, Don tai ”kummisetä”

Capo Bastone: mafiaperheen alipäällikkö

Consigliere: neuvonantaja

Contabile: taloudellinen neuvonantaja

Caporegime: kapteeni, jonka alaisuudessa on kymmenkunta sotilasta

Soldati: mafian jäsen

Picciotto: palkkamurhaaja

Pentito: luopio, ilmiantaja

Cosa Nostra: Sisiliassa toimiva mafiajärjestö

Sacra Corona Unita: Apuliassa toimiva mafiajärjestö

Ndrangheta: Calabriassa toimiva mafiajärjestö

Camorra: Napolin alueella toimiva mafiajärjestö

Bar Vitelli.
Savoca.
Forza d’Agrò.
Motta Camastra.
Castello degli Schiavi.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU