Toscanan auringon alla

Lucca.

Ensin huonot uutiset. Toscanaan hamuaa moni muukin. Italian suosituimmasta maakunnasta on kirjoitettu lukemattomia kirjoja ja tehty upeita elokuvia. Toscana on onnistunut erinomaisesti matkailumarkkinoinnissaan.

Alueella vierailee vuosittain miljoonia turisteja. Jopa siinä määrin, että heitä saattaa olla jo liikaa. Useissa suosituissa Toscanan turistikohteissa kuulee enemmän mitä tahansa muuta kieltä kuin italiaa.

Toscanan kauneus, keltaisena hehkuvat aurinkokukkapellot, korkeuksiin kohoavat sypressit, idylliset kukkulakaupungit ja kaiken ylle kaartuva sininen taivas, ovat iskostuneet mieliimme. Vaikka ei olisi koskaan edes käynyt Toscanassa, on monilla ennakkomielikuva postikorttimaisista toscanalaisista maisemista.

Hinnat nousuun

Vielä vuosikymmeniä sitten Toscana oli idyllistä italialaista maaseutua. Kaikki muuttui, kun amerikkalainen kirjailija Frances Mayes saapui hetken mielijohteesta hakemaan Toscanasta aurinkohoitoa avioerolleen. Kokemuksista syntynyt kirja Toscanan auringon alla oli suuri menestys. Frances Mayes teki sen saman, minkä Peter Mayle omilla Ranskan Provencesta kirjoittamilla kirjoillaan.

Turistit, amerikkalaiset etunenässä, valloittivat Toscanan idylliset kylät. Moni muukin halusi toteuttaa unelmansa ja ostaa oma talo Toscanasta. Seurauksena oli hintojen jyrkkä nousu. Toscanalaiset huomasivat ällistyksekseen, miten ulkomaalaiset maksoivat sievoisia summia vanhoista rötisköistään.

Turismin ehdoilla

Vierailu supersuosituissa kohteissa saattaakin olla ahdistava kokemus. Turistitulva on pökerryttävä. Heinä-elokuussa kannattaa varautua siihen, että San Gimignanon tai Sienan tapaiset hittikohteet ovat silloin kuin muurahaispesiä. Vastaavaa näkee Venetsiassa. San Cimignastosta on tullut kuuluisan laguunikaupungin toscanalainen vastine. Ympäristö on autenttinen, mutta kaikki muu toimii turismin ehdoilla.

Italiassa on helppo tehdä niin sanottu Coca-Cola-testi, kun haluaa selvittää turistien määrää. Jos kylän baareissa ja ravintoloissa myydään amerikkalaisten rakastamaa kevytkokista, Cola-Cola lightia, on kyseessä takuuvarmasti turistipaikka. Viinistä nauttivalle italialaiselle ei tulisi mieleenkään hörppiä moista limonadia.

Ja sitten hyvät uutiset

Toscana on takuuvarma lomakohde. Pelkästään Firenzen taideaarteet houkuttelevat miljoonia matkailijoita vuodessa. Yhtään liioittelematta voi todeta Toscanan postikorttimaisemien olevan täyttä totta. Lomaparatiisin kauneus perustuu vuosisatojen aikana syntyneeseen harmoniaan. Maanviljely ja paikallinen arkkitehtuuri ovat mukautuneet yhteen pitkän ajan kuluessa. Mikään ei ole muuttunut vuosisatojen aikana. Viininviljelykset, oliivipuut, vanhat majatalot ja Toscanan sininen taivas ovat kuten aikoinaan Rooman vallan aikana.

Mutta Toscana on muutakin kuin Chiatin alueen kumpuilevat viininviljelykset ja kuvaukselliset kukkulakaupungit. Versilian rannikolla löhötään hiekkarannalla, Apuaanisilla Alpeilla patikoidaan ja Grosetton alueella nautiskellaan termaalivesialtaissa. Matkan voi kruunata yllätysvierailu Elban saarelle. Napoleon Bonaparten karkotuspaikka sijaitsee vain lyhyen laivamatkan päässä rannikolta.

Näin vältät ruuhkat

Turistiruuhkia voi välttää matkustamalla esimerkiksi alkukesällä. Monien mielestä loppusyksy eri värisävyineen on Toscanan kauneinta aikaa. Silloin kannattaa suunnata muun muassa Mugellon alueelle. Syksyllä kukkuloiden rinteet hehkuvat ruskan eri väreissä.

Toscanalaiset pitävät kiinni vanhoista perinteistään. Suositut juhlat, kuten Sienan Palio, keräävät suuret määrät ihmisiä. Kautta vuoden juhlia vietetään eri kylissä. Silloin pitää varautua yllätyksiin. Keskustan korttelit on ehkä suljettu kokonaan autoliikenteeltä. Illalla auto kannattaa jättää varmaan paikkaan. Muuten sen voi löytää aamulla torikojujen ympäröimänä. Museoiden ja ravintoloiden aukioloajat saattavat yhtäkkiä muuttua. Päivällä kannattaa lounastaa toscanalaisten tavoin, sillä siesta sulkee kaupat ja museot muutamaksi tunniksi.

Koillis-Toscanan vähemmän tunnetut pysähdyspaikat

Useimmat Toscanan lomailijat liikkuvat omalla tai vuokra-autolla. Se onkin kätevin tapa, sillä näin voi tutustua syrjässäkin oleviin matkakohteisiin. Ensimmäisen Toscanan matkan pakollisiin käyntikohteisiin kuuluvat Firenze, Siena, Lucca ja Pisa. Lukuisat matkaopaskirjat ja Toscanasta kirjoitetut lehtiartikkelit ovat hehkuttaneet näitä hittikohteita jo vuosikymmenien ajan. Sen sijaan syrjäisemmät ja pienemmät Pitiglianon tai Saturnian tapaiset kohteet jäävät vähemmälle huomiolle. Ne ovat kuitenkin näkemisenarvoisia eikä siellä ole pelkoa turistiruuhkista.

Pitigliano, Sorano ja Sovana – luolien kovertamassa maisemassa

Toscanan kaakkoiskulmassa sijaitsevat etruskien perustamat Pitigliano ja sen naapurikaupungit Sorano ja Sovana ovat suosituimpien matkailureittien ulkopuolella. Syrjäisestä sijainnistaan huolimatta tämä alue on eräs Toscanan mielenkiintoisimmista. Vuosisatoja vanhat kukkulakaupungit sijaitsevat hämmästyttävillä paikoilla. Näkymä on suorastaan shokeeraava. Olo on kuin siirtyisi täysin toiseen maailmaan.

Keskiaikaisten kaupunkien siluetit kohoavat rotkon seinämiä ylös. Rakennukset ovat samanvärisiä kuin alla oleva kallio. Rinteisiin etruskien aikana koverrettujen luolien suuaukot ja rakennusten ikkunat saavat maaston muistuttamaan reikäistä juustoa. Esiroomalaisena aikana kaivetut seudun lukuisat luolat toimivat nyt autotalleina sekä viinin ja oliiviöljyn varastoina.

Pitiglianon, Soranon ja Sovanan keskiaikaiset kaupungit ovat täynnä sokkeloita ja umpikujaan päättyviä käytäviä. Sopukat ovat yllätyksiä täynnä. Koskaan ei voi aavistaa, mitä nurkan takaa ilmestyy. Vaikka rakennukset ovat vuosisatoja vanhoja, eletään näissä kaupungeissa normaalia italialaista arkea.

Saturnia – rikkipitoinen luonnon oma kylpylä

Koillis-Toscanan Saturnia poikkeaa edellä mainituista etruskikaupungeista. Saturniaan ei poiketa historiallisten nähtävyyksien vuoksi. Tänne tullaan rentoutumaan ja parantamaan terveyttä. Jo kylän nimi viittaa kylpylätoimintaan, jonka perineet ulottuvat Rooman vallan ajalle saakka. Kuumien rikkilähteiden veden parantava vaikutus on ollut tiedossa jo kauan. Toscanassa oli useita roomalaisten rakentamia kylpylöitä. Niihin viittaavat sanat terme tai saturnia ovat säilyneet meidän päiviimme asti.

Saturnian rikkipitoinen luonnonlähde, Cascate del Gorellon putous, on erittäin suosittu. Gorellon putous muodostaa porrastettuja altaita. Näky on hauska, kun ihmiset istuvat 37 asteisissa lämminvesialtaissa aurinkoa ottaen. Rikin tuoksu leijuu ilmassa. Paikalla on perheitä pikkulapsineen. Termaalialtaissa nautiskelu on ilmaista.

Lucca.
Siena.
Saturnia.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU