Töysän museon parasta antia on suutarinverstas – Töysä on tunnettu lapikkaistaan

ETELÄ-POHJANMAA / TÖYSÄ – Kannattaa asettaa navigaattoriin museon osoite ja ajella kärsivällisesti pölyistä hiekkatietä pitkin. Lopuksi tulee seurata Sepänniemen Lomakylän opasteita, sillä museon omat tienvarsiopasteet puuttuvat. Töysän museo sijaitsee lomakeitaan naapurissa. Museon piharakennuksen ulkoseinään kiinnitetty kyltti Museo varmistaa, että olet saapunut perille.

Töysä-Seura ylläpitää kotiseutumuseota, joka koostuu useammasta eri rakennuksesta. Vierailun voi aloittaa 1800-luvun päärakennuksesta, entisestä Vuorisalmen talosta, joka on siirretty tälle paikalle 1970-luvulla. Rakennus oli osittain jo laho, joten kunnostusta varten tarvittiin uusia hirsiä. Sisätiloissa on nyt alkuperäiseen tyyliin sisustettu tupa. Vanhaa esineistöä museolle on kerätty Töysän alueelta. Rakennuksessa on tuvan lisäksi isännänhuone ja peräkammari.

Päärakennuksen parasta antia on suutarinverstas, onhan Töysä tunnettu lapikkaistaan. Verstaan työkalut ja koneet ovat 1900-luvun alusta Oskari Virtasen ja Arvid Mäkelän työpajoista. Jälkimmäisen perustama Töysän Kenkätehdas on yhä toiminnassa paikkakunnalla.

Päärakennukseen tutustumisen jälkeen kannattaa siirtyä pihan toiseen taloon, joka toimii muun muassa kauppamuseona. Tämäkin rakennus on tuotu nykyiselle paikalleen muualta 1980-luvun alussa. Se on toiminut Töysän ensimmäisenä sekatavarakauppana. Kauppaesineistöä on kerätty eri kaupoista. Tiskit on saatu Kanervan kaupasta ja hyllyt Nestori Hautalan kaupasta.

Kauppamuseon sisätiloissa on myös apteekkimuseo. 1900-luvun esineistöä on kerätty talteen useammasta eri apteekkista.

Museopihassa on myös kaksi aittaa. Museon vesimylly on ollut alun perin tuulimylly, mutta se siirrettiin jokivarteen ja muutettiin vesivoimakäyttöiseksi. Myllyn takana on pajarakennus, jossa on työskennellyt paikallinen kyläseppä. Paja on kunnostettu toimintakuntoon. Sieltä löytyy palkeet, ahjo, alasin ja sepän työvälineitä.

Pihapiirissä sijaitsee myös savusauna, jonka erikoisuus on ulkoapäin lämmitettävä kiuas. Löytyypä museoalueelta korsukin.

TÖYSÄN MUSEO

Osoite: Niemenkyläntie 250, Töysä (Alavus).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.