Trevin suihkulähteen taika toimii – rahoja pitää heittää nykyisin kaksi kappaletta

Anita Ekberg pulikoi Rooman kuuluisimmassa suihkulähteessä Fontana di Trevissä Federico Fellinin elokuvassa La dolce vita (Ihana elämä) vuosikymmeniä sitten. Suihkulähde on kuin luotu lavasteeksi, ja siksi sitä on käytetty monissa romanttisissa elokuvissa.

Tavallisen turistin ei kuitenkaan kannata virkistäytyä Anita Ekbergin tavoin, sillä kaupungin poliisi, karibinieeri, poistaa nopeasti turhat intoilijat. Väitetään, että paikalliset pulutkin pysyvät poissa altaasta suihkulähteeseen kytketyn heikon sähkövirran avulla.

Turistien heittämät lantit kimmeltävät vihertävän veden läpi altaan pohjalta. Vanhan uskomuksen mukaan heittämällä kotiinlähtöpäivänä kolikon altaaseen takaa paluun Roomaan. Monet ovat todenneet taian myös toimivan.

Aikaisemmin yhden kolikon heittäminen oikean olkapään yli riitti, mutta rahavaikeuksissa tuskailevan Rooman virkamiehet väittävät, että taika toimii vasta, kun heittää kaksi kolikkoa. Joka tapauksessa maanantaiaamuisin kaupungin työntekijät kauhovat talteen altaan pohjalle kertyneet eurot.

Nicola Salvin suunnitteli mahtipontisen suihkulähteen. Hän sijoitti merenjumala Neptunuksen ja merihevosten vetämät simpukkavaunut keskellä olevan triumfikaaren alle. Neptunuksen seurassa on kaksi tritonia ohjaamassa merihevosia. Taustalla on runsaana rönsyilevä kallioinen merimaisema.

Antiikin aikana vesi tuli suihkulähteeseen Aqua Virgo -nimisen akveduktin päästä. Nykyinen suihkulähde on valmistunut vasta vuonna 1762.

Väkeä suihkulähteen äärellä riittää kaikkina vuorokaudenaikoina. Etenkin iltavalaistuksessa Trevin suihkulähde on erityisen kaunis ja romanttinen. Rakastuneet parit ja tavalliset kolikkoa heittävät Rooman turistit istuvat sankkana ryppäänä altaan edessä olevilla puoliympyrän muotoisilla askelmilla ihaillen edessään olevaa veistosrykelmää.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU