Tukholman Armeijamuseo

Armeijamuseo on Tukholman paras museo, väittävät kaupunkilaiset. Väitteelle löytyy perusteet, sillä vuonna 2000 uudelleen avattu museo on ehostettu käyttämällä hyväksi uusinta tekniikkaa ja ennen kaikkea mielikuvitusta.

Museon ollessa suljettuna seitsemän vuoden ajan näyttelyt uudistettiin täydellisesti. Armeijamuseo toimii 250 vuotta vanhassa rakennuksessa, Arttillerigårdenissa.

Armeijamuseo ei ole pelkästään sotamuseo, vaan taisteluiden ja kenraalien sijaan lähtökohtana on tavallinen sotilas ja hänen perheensä. Toki museo esittelee eurooppalaisen sotahistorian tapahtumat viikinkiajasta nykypäivään, mutta realististen kuvaelmien avulla kävijä saa havainnollisen kuvan ruotsalaisen yhteiskunnan, tekniikan ja talouselämän kehityksestä läpi vuosisatojen.

Taidolla tehtyjä lavasteita

Ruotsi oli pitkään merkittävä sotilasvaltio, joka näkyy havainnollisesti museon värikkäissä lavasteissa. Mutta vain osa armeijasta oli sotilaita, sillä mukana kulki aina naisia, lapsia, kauppiaita, prostituoituja ja kaikenlaista joutilasta väkeä. Sotilaiden parhaimmistoa olivat palkkasoturit, jotka piirsivät puumerkkinsä värvärin sopimukseen.

Museon lukuisista lavasteista eräs näyttävimmistä on kohtaus 30-vuotisesta sodasta, jossa taistelujen lomassa touhutaan arkiaskareita leirinuotion ympärillä. Myös hengiltä jäätyneiden sotilaiden kuvaus on tunnelmaltaan vaikuttava. Ruotsin armeija joutui uutenavuotena 1718-19 lumimyrskyn ja kovan pakkasen kouriin. Puolet sotilaista kuoli.

Armeijamuseon lipunmyynnistä saa myös hyvän suomenkielisen vihkosen, jonka avulla näyttelyihin onnistuu tutustumaan syvällisemmin.

Osoite: Riddargatan 13.

www.armemuseum.se

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU