Turun linja-autoaseman 1930-luvun funkkistunnelma on säilynyt – tuleva Matkakeskus muuttaa alueen ilmettä

VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Funkkista, funkkista ja vielä kerran funkkista. Aninkaistentulli, alue ennen junaradan takana sijaitsevaa Raunistulaa, ei ole juurikaan muuttunut viime vuosikymmenien aikana.

Kaupunginarkkitehdit Harald Smedberg ja Totti Sora suunnittelivat modernin linja-autoaseman, joka on säilyttänyt hyvin 1930-luvun ilmeensä. Ja tulee mahdollisesti säilyttämään jatkossakin, sillä Turun linja-autoasema ympäristöineen on luokiteltu valtakunnallisesti merkittäväksi rakennusympäristöksi.

1930-luvun talouskasvun myötä nykyaikainen linja-autoasema tuli tarpeeseen. Linja-autoliikenne kehittyi Suomen maanteiden kunnon parantuessa. Liikenteen vilkastuessa ja matkustajamäärien kasvaessa tarvittiin ajanmukaiset asemat odotustiloineen. Tähän nykyaikaiseen kehitykseen uuden tyylisuunnan, funkkiksen, katsottiin sopivan mitä parhaiten.

Turun uusi linja-autoasema vihittiin käyttöön vuonna 1938. Sileäksi rapatun vaalean rakennuksen alakerrassa oli lipunmyynti ja linjabiilien lähtöä odottavien asiakkaiden odotussali. Toinen kerros varattiin kokonaan ravintolalle. Rakennuksen päädyssä oli erillinen rahtisiipi. Piha-alueelle sijoitettiin laituriverkosto.

Alueen täydensivät linja-autoaseman vieressä sijaitsevat kaksi saman tyylisuunnan mukaan rakennettua huoltamoa. Aninkaistensillan päässä oli Esson huoltoasema ja Puutorin puolella Tuureporinkadun alussa oli Shell huoltohalleineen. Rakennukset toimivat pitkään yhtiöiden piirikonttoreina.

Nykyinen Hotelli Helmi eli arkkitehtitoimisto Jung & Jungin suunnittelema entinen Shellin huoltamo valmistui jo ennen linja-autoasemaa, vuonna 1934. Pyöreä julkisivu ja komea katos muistuttavat entisen bensa-aseman historiasta. 1960-luvulla Shellin toiminta siirtyi kadun toiselle puolelle nykyiselle paikalleen.

Moni turkulainen muistaa rakennuksen pyöreässä osassa sijainneen Helmibaarin ja Tuureporinkadun poliisilaitoksen putkatiloineen. Rakennuksessa on toiminut myös kaupungin omistama matkailukoti. Ulkonäkö on hieman muuttunut, sillä kahvilan yläpuolelle rakennettiin tyyliin sopiva lisäosa. Myös Tuureporinkadun puolelle on tullut lisää kerrosalaa.

Alueen arkkitehtoninen kokonaisuus täydentyi, kun Aninkaisten sillan viereen valmistui arkkitehti Georg Jägerroosin suunnittelema Esson piirikonttori huoltamoineen. Rakennuksen pilarit, iso katos ja korkea päätyseinä synnyttivät valmistuessaan nykyaikaisen mielikuvan.

Linja-autoasema tyhjeni kevättalvella 2020, kun Matkahuolto siirsi toimintansa muualle. Aseman päärakennus jäi kaukomatkustajien harmiksi tyhjilleen. Nyt arvokas funkkisrakennus on jälleen avoinna, vieläpä entistä ehompana. Tilat kunnostettiin palauttamalla mahdollisimman paljon 1930-luvun tyyliä. Samalla kuitenkin halutaan tarjota bussimatkustajille nykyaikaiset palvelut.

Aseman pyöreä sisätila kultakoristeineen on yhtä komea kuin valmistuessaan. Luonnonvalo suorastaan tulvii kattoikkunoiden kautta sisätiloihin. Ensimmäisestä kerroksesta löytyy WC-tilat, R-kioski ja lähiliikenteen sekä kaukoliikenteen aikataulunäytöt. Vaikka yläkerran ravintolatilat ovat vaihtuneet toimistotiloiksi, löytyy asemarakennuksesta myös nälkäisille syötävää.

Nykyinen Hotelli Helmi otti nimensä Shellin tunnuksesta, simpukan helmestä. Perusteellisten kunnostustöiden jälkeen ensimmäiset hotellivieraat yöpyivät vuonna 2008. Myös alakerran Helmi-kahvila on säilyttänyt alkuperäisen 1930-luvun ilmeensä. Bensaa ei ole enää saatavilla, mutta paikalta löytyy sähköauton latauspiste.

Hesburger-yhtiö kunnosti entiset Esson tilat. Tarjolla on nyt pikaruokaa ja majoituspalveluja. Esso on vaihtunut Nesteen kylmäasemaksi.

Linja-autoaseman alueen tulevaisuus onkin sitten aivan eri asia.

Funkkisrakennukset jäävät, mutta muuten ympäristö tulee muuttumaan täysin. Syynä on pitkään idean asteella ollut uusi Matkakeskus. Suunnitelmat ovat niin pitkällä, että valmista pitäisi olla vuonna 2029.

Matkakeskuksen sijainniksi on suunniteltu nykyisen linja-autoaseman ja Aninkaistensillan kuvetta ratapihan itäpäästä. Kyse on julkisen liikenteen yhteisestä terminaalista. Se mahdollistaisi vaihdot liikennevälineestä toiseen. Havainnekuvia tulevista kohteista on julkaistu jo useita.

TURUN LINJA-AUTOASEMA

Osoite: Läntinen Pitkäkatu 7, Aninkaistenkatu, Turku.

KARTTA

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.