Tuulinen Chicago – Obaman kaupunki on terästä ja lasia

Se tulee heti tulopäivänä selväksi: Chicago on presidentti Barack Obaman kaupunki. Taidemuseon edessä muutama kansalaisaktivisti kehottaa kylteillään ohikulkevia autoilijoita tööttäämään, jos heidän mielestään edellistä presidenttiä George Bushia vastaan pitäisi nostaa syyte.

Meteli onkin melkoinen. Paikalle saapuu sattumalta yksinäinen Bushin kannattaja, joka hermostuu totaalisesti. Käsirysy on valmis.

Obaman poliittinen ura lähti nousuun juuri Chicagossa. Kotikaupunki asettui presidentinvaaleissa lähes yksimieleisesti oman kylän pojan taakse. Ja sitä ei voi olla huomaamatta. Obaman kuvia on kaikkialla. Tavarataloissa jopa myydään Obama-näköisnukkeja.

Aloita pilvenpiirtäjän katolta

Jos pitää valita: Sears Tower tai John Hancock Tower, niin valitsen jälkimmäisen. On totta, että Sears Tower on Yhdysvaltain korkein pilvenpiirtäjä, 100 metriä korkeampi kuin Hancock. Mutta yhdysvaltalaisen poliitikon mukaan nimetystä Hancock Towerin näköalatasanteelta näkymät ovat upeammat. Sieltä avautuu henkeäsalpaava maisema sekä Downtownin pilvenpiirtäjien viidakkoon että kaupungin pohjoispuolelle Michiganjärven rannalle.

Chicagoon tutustumisen kannattaa aloittaa nousemalla pilvenpiirtäjän katolle. Nopeat hissit vievät yläilmoihin. Maisemia voi ihailla näköalatasanteiden ikkunoiden takaa. Sumuisella säällä ylös ei kannata nousta. Huonolla säällä, kuten kovalla tuulella, näköalatasanteet suljetaan yleisöltä turvallisuussyistä.

Chicagon väitetään olevan USA:n yhdysvaltalaisin kaupunki. Tällä viitataan kaupungin korkeisiin rakennuksiin. Pilvenpiirtäjiä on New Yorkissakin, mutta maailman ensimmäiset ”taivaanraapijat” nousivat Chicagoon. Kaupungin siluetti vetää vertoja New Yorkille.

Lähinnä puusta rakennettu Chicago tuhoutui tulipalossa 1800-luvun lopulla. Tilalle nousi nopeasti uusi rakennuskanta. Periaatteena oli säästää mahdollisimman paljon maata ja rakentaa talot korkeiksi. Maailmankuulut arkkitehdit synnyttivät luomuksia, jotka tekivät Chicagosta elävän nykyarkkitehtuurin museon, tornitalojen syntypaikan.

Kaupunkilaiset ovat ylpeitä korkeista rakennuksistaan. Paikallinen arkkitehtiyhdistys järjestää opastettuja teemallisia kierroksia, joiden aikana tutustutaan nykyaikaisen kaupunkiarkkitehtuurin tuloksiin. Chicago tarjoaa läpileikkauksen monelle eri vuosikymmenelle.

Paljon viheralueita ja hiekkarantaa

Chicagolla on tarjolla asukkailleen harvanainen ylellisyys suurkaupungissa: 25 kilometrin pituinen hiekkaranta ja upea puistoalue. Michiganjärven rantaan ei koskaan rakennettu teollisuusrakennuksia, vaan se varattiin virkistyskäyttöön. Harvassa miljoonakaupungissa voi keskellä kaupunkia ottaa aurinkoa, uida ja kalastaa.

Järvelle työntyvä pitkä Navy Pier -laituri ravintoloineen houkuttelee kävelylle. Laiturille sijoitettu huvipuisto kerää lapsiperheitä. Järven rantaa myötäilevän kadun, Lake Shore Driven, vieressä kulkee väylä kävelijöille. Mukaan mahtuvat lenkkeilijät, fillaristit ja rullaluistelijatkin. Taustalla vehreiden puiden takana häämöttää kaupungin pilvenpiirtäjien siluetti. Isot puistomaiset viheralueet seuraavat toinen toisiaan. Grant Parkissa on tutun näköinen upea suihkulähde. Sitä käytettiin komediasarjassa Pulmuset.

Al Bandyn perheen ohella Chicagoa on käytetty kulisseina monissa muissakin TV-sarjoissa ja elokuvissa (Teho-osasto, Chicagon lääkärit, Lahjomattomat, Taka-ajettu).

Mene matsiin

Chicago on penkkiurheilijan paratiisi. Vain harvalla amerikkalaisella kaupungilla on joukkue kaikissa ammattilaissarjoissa. Chicagon suosituin seura on baseball-joukkue Chicago Cubs, jonka suosion näkee katukuvassa. Seuraavaksi tulevat Chicago White Sox (baseball), Bears (amerikkalainen jalkapallo), Bulls (koripallo) ja Blackhawks (jääkiekko). Baseballia pelataan kesäkaudella, muita talvella. Otteluissa kannattaa käydä jo pelkästään riehakkaan tunnelman vuoksi. Se poikkeaa kotimaisesta jäyhästä katsomokulttuurista.

FAKTAT

Chicago

Lähes kolmen miljoonan asukkaan Chicago sijaitsee Suurten järvien alueella Michiganin rannalla Illinoisin osavaltiossa. Sijaintinsa ansiosta kaupunki on Yhdysvaltain tärkeä liikenteellinen solmukohta. 1920-luvulla Chicago tunnettiin pahanmaineisista gangstereistaan. Nykyisin se on yksi maan tärkeimmistä elinkeinoelämän, teollisuuden ja kulttuurin keskuksista.

www.chicagotraveler.com

Sears Tower

Chicagon symboli oli valmistuttuaan maailman korkein rakennus. Nykyisin se on neljänneksi korkein, mutta yhä USA:n korkein pilvenpiirtäjä. Nimensä mukaisesti rakennus oli valmistuttuaan suuren vähittäismyyntiketjun Searsin toimistorakennus. Päivittäin siellä työskentelee 10 000 ihmistä. Pilvenpiirtäjän nimi muuttuu Willis Toweriksi uuden omistajan, brittiläisen vakuutusliikkeen mukaan. Sears Tower muodostuu useammasta yhteen liitetystä tornista. Ulkonäkö muistuttaa tupakka-askia, josta on kopautettu ulos neliönmalliset savukkeet eri korkeuksiin.

Korkeus: 442 m, antennit mukaan lukien 527 m.

Kerroksia: 110.

Valmistui: 1973.

Hissejä: 104.

John Hancock Tower

Mustalla alumiinilla pinnoitetun tornirakennuksen viidessä alimmassa kerroksessa on kauppoja. Niiden yläpuolella on toimistoja, ravintoloita, asuntoja ja asukkaiden uima-allas. Näköalatasanne on 94. kerroksessa

Korkeus: 334 m.

Kerroksia: 100.

Valmistui: 1969.

Tunnettuja chicagolaisia

Barack Obama, Hillary Clinton, Al Capone, John Dillenger, Walt Disney, Harrison Ford, Michael Jordan, Quincy Jones, Benny Goodman ja Robin Williams.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU