USA:n presidentti murhattu – isä Abraham on poissa

Koko Washington joutui shokkiin. Presidenttiä ammuttiin satojen silminnäkijöiden edessä päähän myöhään perjantai-iltana hänen ollessaan teatterissa.

Hän kuoli varhain lauantaiaamuna tajuihinsa tulematta. Teosta epäilty näyttelijä John Wilkes Booth pakeni paikalta. Salaliittoa epäillään.

Presidentti Abraham Lincoln saapui vaimonsa Maryn kanssa Fordin teatteriin perjantai-iltana kello 20.30. Seuranaan heillä piti olla kenraali Grant puolisoineen, mutta pariskunta lähti Washingtonista jo perjantaina iltapäivällä. Presidentti oli juuri ennen näytöstä kutsunut kenraali Grantin tilalle New Yorkin senaattorin Harrisin tyttären Clara Harrisin ja hänen sulhasensa majuri Henry Reed Rathbonen. He olivat todistamassa myöhemmin illalla raakaa veritekoa.

Fordin teatterissa esitettiin perjantai-iltana näytelmää  Amerikan serkku. Noin varttia yli kymmenen näyttämöllä oli vain yksi näyttelijä, Harry Hawk. Samanaikaisesti näyttelijä John Wilkes Booth tunkeutui presidentin aitioon ja ampui lähietäisyydeltä Lincolnia takaraivoon. Luoti lävisti presidentin pään.

Murhaaja pakeni

Murhaaja Booth hyppäsi karmean teon jälkeen presidentin aitiosta alas näyttämölle. Hän kuitenkin sotkeutui hypätessään aition koristeisiin ja putosi alas loukaten samalla vasemman jalkansa. Booth nilkutti näyttämön poikki ja poistui teatterin takaovesta. Häntä odotti ulkona apuri, jonka tuoman hevosen avulla murhaaja pakeni kaupungista.

Charles Augustus, 23-vuotias lääkäri oli ensimmäinen aitioon apuun tullut henkilö. Ensiavun jälkeen presidentti päätettiin siirtää kadun toiselle puolella sijaitsevaan räätäli William Petersenin matkustajakotiin. Katujen huonon kunnon ja pimeyden takia presidenttiä ei uskallettu siirtää Valkoiseen taloon.

Presidentti Lincoln asetettiin makuulle rakennuksen erääseen huoneeseen. Useat lääkärit yrittivät auttaa presidenttiä, vaikka kaikki tiesivät, että haava oli kuolettava. Presidentin poika kapteeni Robert Todd Lincoln saapui myös surevan äitinsä tueksi. Mitään ei kuitenkaan ollut tehtävissä. Isä Abraham siirtyi täältä ikuisuuteen varhain lauantai-aamuna kello 7.22.

John Wilkes Boothista luvattiin 100 000 dollarin palkkio.

Murhaaja ammuttiin

John Wilkes Booth pakeni Washingtonista nopeasti kohti etelää. Boothin tavoitteena oli kulkea Marylandin läpi kohti Virginiaa. Hän oletti saavansa etelävaltioissa sankarin vastaanoton. Vasemman jalan murtuminen hidasti hänen pakoaan. Kun kipu äityi sietämättömäksi, hänen oli pakko pyytää apua ystävältään tohtori Samuel Muddilta.

Pakomatkansa aikana Booth joutui piiloutumaan taka-ajajiltaan usean päivän ajaksi syvälle metsään. Lincolnin murhaaja saatiin lopuksi piiritetyksi erääseen latoon. Sotilaat tuikkasivat ladon tuleen paon estämiseksi. He ampuivat Boothin 26. huhtikuuta 1885 kaksitoista päivää kestäneen pakomatkan päätteeksi.

Salaliitto murhan takana

John Wilkes Booth oli syntynyt etelävaltioissa ja oli sisällissodan takia Lincolnin kiihkeä vastustaja. Neljän muun aateveljen suunnitelmiin kuului aluksi presidentti Lincolnin kidnappaaminen, mutta yritys epäonnistui. Etelävaltioiden johtaja kenraali Leen antautuessa suunnitelmaa muutettiin. Tärkeimmät pohjoisvaltioiden päämiehet päätettiin murhata. Vain Booth onnistui.

Kaikki salaliittolaiset saatiin kiinni. Jokainen sai kuolemanrangaistuksen. Tohtori Samuel Mudd, joka auttoi Boothia pakomatkan aikana tuomittiin elinkautiseen. Teatterin ulkopuolella ollut Boothin apuri tuomittiin kuudeksi vuodeksi pakkotyöhön.

Murhapaikka museona

Ford’s Theater, Abraham Lincolnin murhan näyttämö, on entisöity siihen asuun, jossa se oli murhailtana. Se toimii myös nykyisin teatterina. Pohjakerroksessa on Lincolnin elämästä kertova museo. Esillä on mm. ase, jolla presidentti murhattiin sekä puku, joka oli Lincolnin yllä kohtalokkaana iltana.

Kadun toisella puolella sijaitseva Petersen House on myös avoinna yleisölle. Sekin on entisöity alkuperäisen näköiseksi. Erikoisuutena esitellään presidentin käyttämää tyynyä, jossa on yhä nähtävissä päästä valunutta verta. Museot ovat ilmaisia.

Lisätiedot

www.fordstheatre.org

Abraham Lincoln

Abraham Lincoln oli USA:n 16. presidentti vuosina 1861-65. Republikaaneihin kuulunut Lincoln vastusti voimakkaasti neekeriorjuutta, joka johti etelävaltioiden eroon unionista Lincolnin astuessa presidentin virkaan.

Kun Lincolnin päätavoitteena oli valtion yhtenäisyys, syttyi katkera sisällissota. Lincoln tuli valituksi vuonna 1864 toiselle presidenttikaudelle, ja hän oli valmis sovittelevaan yhteistyöhön Etelän kanssa. Hän ei kuitenkaan ehtinyt nähdä kehityksen tulosta, koska hänet murhattiin pitkänäperjantaina 14. huhtikuuta 1865.

USA:n kolme muuta murhattua presidenttiä:

James Garfield, v. 1881, ampuja Charles J. Guiteau.

William McKinley, v. 1901, ampuja Leon Czolgosz.

John F. Kennedy, v. 1963, ehkä kahden ampujan toimesta, toisen ampujan uskotaan olleen Lee Harvey Oswald

Klassiset yhteensattumat

Presidenttien Lincolnin ja Kennedyn välille on löydetty useita mielenkiintoisia yhteensattumia.

Abraham Lincoln valittiin kongressiin vuonna 1846, John F. Kennedy vuonna 1946.

Abraham Lincoln valittiin presidentiksi vuonna 1861, John F. Kennedy vuonna 1961.

Molempien vaimot saivat keskenmenon Valkoisessa Talossa.

Molemmat presidentit ammuttiin perjantaina ja molempia ammuttiin päähän.

Lincolnin sihteerin nimi oli Kennedy. Kennedyn sihteerin nimi oli Lincoln.

Kummankin seuraajan nimi oli Johnson. Molemmat Johnsonit olivat etelävaltioista.

Lincolnin murhaaja John Wilkes Booth syntyi vuonna 1839. Kennedyn murhaaja Lee Harvey Oswald syntyi vuonna 1939.

Molemmat murhaajat tunnetaan kaikista kolmesta nimestään. Kummankin nimessä on 15 kirjainta.

Kennedy ammuttiin autoon, jonka merkki oli “Lincoln”.

Booth pakeni teatterista ja hänet saatiin kiinni varastorakennuksessa. Oswald pakeni varastorakennuksesta ja saatiin kiinni teatterissa.

Sekä Booth että Oswald murhattiin ennen oikeudenkäyntejään.

Viikkoa ennen murhaa Lincoln oli Monroessa, Marylandissa. Viikkoa ennen murhaa Kennedy oli Marilyn Monroen kanssa.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU