VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Arvokas Aurakadun kiinteistö sai rapistua rauhassa. Entiselle koulurakennukselle ei tuntunut löytyvän sopivaa käyttöä. Monenlaista ehdotettiin. Jopa parkkihallia. Kirkkomuseotakin, omistihan rakennuksen Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä.
Loppu hyvin, kaikki hyvin. Nykyään Aurakadun mäessä, vastapäätä entistä Turun kauppaopiston rakennusta, sijaitsee Nuorten taide- ja toimintatalo Vimma. Nuhjaantumaan pääsyt historiallinen talo on nyt hienossa kunnossa – kiitos vuosina 2004-2006 tehtyjen mittavien kunnostustöiden ansiosta.
Talon historia ulottuu yli sadan vuoden taakse. Rakennusylihallituksen arkkitehtien Sebastian Gripenbergin ja Johan Jakob Ahrenbergin suunnittelema rakennus valmistui vuonna 1906. Ulkonäöltään se ei muistuta lainkaan koulurakennusta, enemmänkin goottilaista kirkkoa tai keskiaikaista linnaa.
Koristeelliseen taloon asettui aluksi Turun Suomalainen tyttökoulu. Sopivasti lähellä Maariankadun kulmassa aloitti toimintansa vuonna 1903 Turun Lyseo eli ”Ressu”. Sen oppilaat olivat turkulaispojat.
Turun Suomalainen tyttökoulu toimi talossa vuoteen 1925 asti, kunnes oppilasmäärän kasvaessa koulu siirtyi isompiin tiloihin Samppalinnan mäelle. Aurakadulla kuitenkin toiminta jatkui, kun tiloihin siirtyi valtion omistuksessa ollut Turun tyttökoulu. Samppalinnan koulu, nykyinen Luostarivuori, tunnettiin lempinimellä ”Tipula”. Aurakadun tyttökoulu oli vastaavasti ”Nunnala”.
Peruskoulun tulon myötä tyttökoulu muuttui vuonna 1976 Aurakadun yläasteeksi. Kouluna rakennus toimi aina koulun lakkautukseen asti vuoteen 1992. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä osti kiinteistön vuonna 2003.
Tyhjäksi jäänyt entinen koulurakennus oli useamman vuoden vailla pitkäaikaista käyttöä. 1990-luvun loppuvuosina Turun piirustuskoulu ja Turun konservatorio muuttivat väliaikaisesti Aurakadulle ennen siirtymistään Linnankadun varren kunnostettuun köysitehtaaseen.
Lyhyeksi jäi myös seuraavan vuokralaisen tarina. Aamuyöhön asti auki ollut yökerho Old School sai lähteä. Yöllinen meteli suivaannutti naapurikiinteistöjen asukkaat.
Kupittaalla toimiva Seikkailupuisto tarvitsi väliaikaisesti korvaavia tiloja 2000-luvun alussa. Evakkoaikana City-Seikkis -nimellä toiminta siirtyi hetkellisesti Aurakadulle. Tuttu liikennekaupunki toimi normaalisti kesäisin Kupittaalla.
Vuonna 2001 ihmeteltiin, kun turkulaisten vaihtoehtonuorten ja kulttuuritoimijoiden ryhmittymä valtasi talon. Tapahtuma muistetaan nimellä Taidekapina 2001. Talonvaltaajat vaativat rakennuksen luovuttamista kaupunkilaisille avoimeksi taidetta ja kulttuuria tarjoavaksi monitoimitilaksi.
Kapina ei sillä erää tuottanut heti tulosta, mutta ajatus kulttuuritoimintaa tarjoavasta talosta lopulta toteutui. Nuorten taide- ja toimintatalo Vimma aloitti kesällä 2006.
Koulurakennuksen komeasta pääovesta saattoi aikoinaan astua sisälle vain opettajat. Nyt sisälle voi käydä ihmettelemässä kuka tahansa, vaikka tilat ovatkin tarkoitettu nuorisolle. Turun kaupungin nuorisotoimen pyörittämässä kahvilassa, Kafé Vimmassa, voi istahtaa kupposen ääreen varttuneempikin vierailija. Samalla voi ihastella, miten monipuolista toimintaa Vimma nykyään tarjoaa turkulaisnuorille.
Remontista huolimatta koulurakennuksen tiloja ei juurikaan muutettu. Sisääntuloaula koristeelisine pilareineen on alkuperäisen näköinen. Entiset luokkatilat toimivat nyt muun muassa tekstiili- ja savipajoina sekä editointitiloina. Vanha juhla- ja liikuntasali on monitoimisali, jossa voidaan järjestää esimerkiksi bändikonsertteja. Talon ylin kerros on varattu kerhotoiminnalle ja neuvottelu- sekä työtiloille.
Oletettavasti kunnostustöiden ansiosta on päästy eroon myös kummituksista. Niistähän entinen koulurakennus on ollut erityisen tunnettu.
NUORTEN TAIDE- JA TOIMINTATALO VIMMA
Osoite: Aurakatu 16, Turku.