Vinkit Budapestin reissulle

Unkarin pääkaupungissa Budapestissa huokuu yhä keisarillisen Habsburg-dynastian loisto. Maria Teresian rakennuttama palatsi hallitsee Budan Linnavuorta.

Keisari Frans Joosefin puoliso Elisabetin eli Sissin olemassaolon näkee katujen, hotellien ja siltojen nimissä. Keisarinnan patsaita ja rintakuvia löytyy useampiakin.

Monien mielestä Habsburg-hallinnon ykköskaupungissa Wienissä kaikki on tylsän puhdasta ja kiiltävää. Budapestin paikoitellen hieman nuhjuinen ja ajan tuoma pinttyneisyys tekee Unkarin Tonavan kaunokaisesta mielenkiintoisen kohteen.

1990-luvulla suomalaiset formulafanit ryntäsivät ryminällä Budapestin Hungaroringin katsomoihin kannustamaan Mika Häkkistä. Heimoveljemme ihmettelivät Budapestin kaduilla örveltäviä pohjoisia sukulaisiaan.

Unkarilaiset ovat hyvin tietoisia sukulaisuussuhteestamme. Usein Budapestin kadulla luulee kuulevansa suomen kieltä. Kun kuuntelee tarkemmin, huomaa että kyseessä olikin veljeskansan kieli. Se kuulostaa suomelta, mutta sanakaan siitä ei ymmärrä.

40 vuotta kestänyt kommunismin aika jätti omat jälkensä Budapestin ilmeeseen. Monet vanhat aristokraattiset rakennukset jäivät vähemmälle huomiolle, mutta uuden aikakauden alku näkyy Budapestissa vahvasti. Kauppojen valikoimat ovat kuin missä tahansa Länsi-Euroopassa konsanaan. Kaduilla kuhisee nuorempaa kännykkäkansaa, joka pukeutuu trendikkäästi ja istuu juppikahviloissa.

Kaiken tämän länsimaisen näyn seassa myy kadun kulmassa kukkakimppuaan kehityksen kelkasta pudonnut eläkeläinen. Osa mummoista joutuu jopa kerjäämään henkensä pitimiksi. Näkyypä tämän päivän Budapestissa asunnottomiakin, jotka viettävät yönsä jalkakäytävien syvennyksissä paksujen peittojen alla.

Liikkuminen

Yli kahden miljoonan Budapest on laaja kaupunki. Vaikka Unkarin asukasluku laskee pienen syntyvyyden takia, kasvaa Budapestin asukasluku voimakkaan muuttoliikkeen johdosta. Kaupungin ympäristöön on noussut suuria asumalähiöitä. Niistä pääsee keskikaupungille vaivattomasti julkisilla kulkuvälineillä.

Paikasta toiseen pääsee metrolla, raitiovaunulla ja bussilla. HÉV-lähiöjunilla hoidetaan liikennettä hieman kauempana sijaitsevien lähiöiden ja keskustan välillä. Omalla autolla ei kannata nähtävyyksiin tutustua. Suurkaupunkien tapaan Budapestin keskustassa on jatkuva pysäköintipula. Lisäksi tottumaton autoilija sekoaa nopeasti, sillä yksisuuntaisia katuja on paljon.

Julkiset kulkuvälineet kulkevat puoli viidestä hieman yli klo 23:n. Raitiovaunuilla ja busseilla on muutamia yövuoroja.

Kävellen paikasta toiseen

Jos matkailijan majapaikka sijaitsee keskustan alueella, pääsee kävellen lähes kaikkien nähtävyyksien luo. Se vaatii toisinaan kohtuullista patikointia, mutta siten näkee tietysti eniten. Budapestin mielenkiintoisuus onkin juuri siinä, että nurkan takaa saattaa usein putkahtaa jotain odottamatonta. Kävellen löytyy myös parhaiten mukavia kahviloita ja ruokapaikkoja, joita Budapestissa on poikkeuksellisen paljon.

Kävelijän kannattaa kuitenkin muistaa, että Budapestissa autoilija on kuningas. Liikenne on varsin aggressiivista. Torvi törähtää helposti toiselle autoilijalle ja suojatielläkin jalankulkijan pitää olla varovainen. Moni ajaa risteykseen jalankulkijoista välittämättä. Suojateitä on harvakseltaan, ja ne ovat usein ”väärässä” paikassa, joten maltti on valttia Budapestin liikenteessä.

Autoliikennettä on monin paikoin rajoitettu. Näillä alueilla paikkoihin tutustuminen onnistuu vain kävellen. Budapestin tärkein ostoskatu Váci utca on varattu jalankulkijoille. Samoin Budan linnan alueen maalauksellisia katuja ja kujia pääsee koluamaan vain jalkaisin. Lämpimänä kesäpäivänä voi nauttia kävellen Tonavan jokimaisemista. Rantakatua pitkin voi jatkaa aina vehreälle Margit-saarelle asti, joka on kokonaan suljettu yleiseltä autoliikenteeltä.

Sama lippu kelpaa kaikkiin kulkuvälineisiin

Lippu pitää ostaa aina etukäteen. Niitä myydään tupakka- ja lehtikioskeissa sekä metroasemilla. Samalla lipulla voi kulkea metrolla, raitiovaunulla ja bussilla. Lippu leimataan leimauslaitteessa ja se tulee säilyttää koko matkan ajan. Ilman lippua ei kannata ajella, sillä lipun tarkastuksia on erittäin usein, enemmän kuin missään muussa Euroopan kaupungissa. Myytävän on kertalippujen lisäksi 10 ja 20 matkan lippuja, päivälippu, kolmen päivän ja viikon lippuja.

Lippukontrolli tapahtuu asemilla, ei junissa. Tarkastaja pysäyttää mielellään turistin, sillä hän maksaa sakot mukisematta. Paikallisen jäädessä kiinni, syntyy yleensä melkoinen sanaharkka pummilla ajaneen ja tarkastajan välille.

Budapestin julkisissa kulkuvälineissä on yksi erikoisuus: kertalipulla matkustaessa ei ole vaihto-oikeutta. Jos vaihtaa esim. metrolinjalta toiselle, on leimattava uusi lippu! Tämä käytäntö on pysynyt Budapestissa turistien lukuisista valituksista huolimatta; muualla Euroopassahan käytäntö on erilainen.

Budapestin paikallisliikenteen eli BKV:n kaikkien linjojen aikataulut löytyvät osoitteesta www.bkv.hu.

Metrolla paikasta toiseen

Budapestissa on vain kolme metrolinjaa. Ne leikkaavat toisensa Déak térin asemalla. Junat liikkuvat nopeasti muutaman minuutin välein paikasta toiseen. Jos on tottunut käyttämään metroa muissa Euroopan kaupungeissa, on sen käyttö Budapestissa yhtä helppoa.

Metroasemien opastetauluissa on reitin värin ja numeron lisäksi merkitty linjan pääteasema. Kannattaa kuitenkin aina pitää mukanaan metrokartta, sillä asemien sisäänkäynnit on usein merkitty melko huonosti. Lisäksi etenkin keskustan asemien omat reittikartat on poikkeuksetta sutattu graffiteilla.

Budapestin kolme metrolinjaa on numeroitu ja merkitty eri värein: M1 keltainen, M2 punainen ja M3 sininen. Ensiksi mainittu M1 keltainen on Euroopan toiseksi vanhin metrolinja, joka valmistui vuonna 1894. Tämä Földalatti-niminen nykyaikaistettu museolinja kulkee Andrássy-kadun alla. Földalatti-linjan asemat ovat siistejä, ja niissä on kuvatauluihin esitetty havainnollisesti Budapestin historiaa. Muiden linjojen asemat ovat ankean näköisiä.

Kaksi sanaa kannattaa opetella metrolla liikuttaessa: Bejarát tarkoittaa sisäänkäyntiä ja Kijárat uloskäyntiä. Myös Exit-sana on nähtävillä.

Raitiovaunulla paikasta toiseen

Budapestin raitiovaunut ovat kaikki keltaisia. Niitä kannattaa opetella käyttämään, sillä muutamat reitit kulkevat tärkeiden nähtävyyksien läheltä. Raitiovanut liikennöivät tiheästi, ja ruuhka-aikanakaan vaunut eivät juutu liikenteen sekaan. Myös ratikkalippu on ostettava etukäteen.

Raitiovaunupysäkillä on tolpassa aina esillä pysäkin nimi, linja numero, reittikartta ja aikataulu, joihin on merkitty myös harvaan ajettavat yövuorot.

Bussilla paikasta toiseen

Budapestissa on kolmen värisiä linja-autoja: sinisiä kaupunkibusseja, punaisia johdinautoja ja keltaisia Volan-busseja. Viimeksi mainitut hoitavat johdinautojen ohella liikennettä esikaupunkien alueilla. 200 eri linjaa kattaa suurimman osan kaupungin alueesta.

Bussipysäkin kyltissä on pysäkin nimi, määräasema ja aikataulu. Suosituimmilla reiteillä ajetaan vuoroja 10-20 minuutin välein. Sama etukäteen ostettu joukkoliikenteen lippu kelpaa myös busseihin. Se leimataan bussiin noustaessa.

HÉV:llä lähialueille

Maan päällä kulkevilla HÉV-junilla pääsee vaivattomasti Budapestin ulkopuolelle. Erityisen tärkeä se on kaupunkiin aamulla saapuville ja iltapäivällä kotiin matkaaville työntekijöille. Myös turistit käyttävät HÉV-linjoja päästäkseen kaupungin ulkopuolella sijaitsevien kiinnostavien nähtävyyksien luo.

HÉV-linjojen lähimmille asemille kelpaa vielä normaalilippu, mutta etäisimmille asemille on maksettava lisämaksu. Lipun voi ostaa asemalta tai junan konduktööriltä. HÉV-linjan lähtöasemat on aina yhdistetty metrolinjoihin.

Taksin kyydissä

Virallisessa taksissa on keltainen taksikyltti ja taksamittari, joka tulostaa kuitin. Matkan hinta määräytyy kolmella eri tavalla: lähtömaksu, kilometrimaksu ja odottamismaksu. Taksien hintojen yläraja on määrätty, mutta taksiyrittäjän ei ole pakko käyttää maksimihintoja.

Taksin voi ottaa suoraan kadulta, mutta puhelimella tilattu taksi tulee hieman halvemmaksi. Taksin voi aina turvallisesti tilata hotellista.

Pyörällä

Unohda koko juttu. Pyörällä liikkuminen Budapestissa on hankalaa ja vaarallista. Pyöräteitäkään ei ole. Ainoa, mutta sitäkin viehättävämpi vaihtoehto on pyöräillä Margit-saarella, joka on budapestiläisten vihreä vapaa-ajanviettoalue.

Budan kukkuloille

Budavári siklo

Vanha köysirata kuljettaa Ketjusillalta Budan Linnavuoren huipulle. Ketjusillan luota pääsee ylös myös jalkaisin. Serpentiinipolku lähtee köysiradan vierestä.

Lasten rautatie

Nimitys johtuu siitä, että junan toiminnasta huolehtivat kouluikäiset lapset. Juna vie 12 km matkan ylös Budan kukkuloille.

Tuolihissi

15 minuuttia kestävä matka János-kukkulan huipulle tarjoaa mahtavat näkymät alas kaupunkiin.

Suosituimmat kohteet

Linnavuori

Linnavuori (Várhegy) on yhtenäisenä kokonaisuutena Budapestin tärkein nähtävyys. Jos alueen eri kohteisiin haluaan tutustua hieman tarkemmin, aikaa pitää varata koko päivä. Linnavuorelta löytyy useita yksittäisiä tutustumisen arvoisia kohteita, joista tärkeimmät ovat Matiaksen kirkko, Kalastajalinnake, Kuninkaanlinnassa sijaitsevat Budapestin historian museo ja Unkarin kansallisgalleria sekä Ludvigin taidekokoelmat.

Lisäksi alueelta löytyy Sotahistorian museo ja Kauppa- ja ravintolamuseo sekä lukuisia historiallisia rakennuksia. Alueella on myös helppo pitää lepotauko, sillä sieltä löytyy tunnelmallisia kahviloita ja ravintoloita.

Matiaksen kirkko

Osoite: Szentháromság tér 2.

Budapestin historian museo

Osoite: Szent Györy tér 6.

www.btm.hu

Unkarin kansallisgalleria

Osoite: Szent Györy tér 6.

www.mng.hu

Ludvigin taidekokoelmat

Osoite: Komor Marcell u. 1.

www.ludwigmuseum.hu

Kauppa- ja ravintolamuseo

Osoite: Fortuna utca 4.

Ketjusilta

Ketjusilta (Lánchíd) on Budapestin kahdeksasta sillasta ehdottomasti kuuluisin ja samalla myös vanhin. Sillan rakentamisen puuhamiehenä oli kreivi István Széchenyin, joka tunnetaan yhtenä Unkarin itsenäisyysliikkeen johtohahmona. Ketjusillan valmistuttua vuonna 1849 se yhdisti vielä kaksi siinä vaiheessa itsenäistä kaupunkia, Budan ja Pestin.

Sillan suunnitteli englantilainen Tierney William Clark ja sen rakensi skotlantilainen Adam Clark, jonka mukaan sillan Budan puoleinen aukio (Clark Ádám tér) on nimetty. Aukiolla on kaupungin nollapiste, josta kaikki etäisyydet Budapestissa mitataan.

Kaksitorninen riippusilta on 380 m pitkä. Sitä vartioivat molemmissa päissä kiviset leijonan päät. Kerrotaan, että taiteilijamme Akseli Gallen-Kallela istui mielellään leijonan selässä maalatessaan Budan maisemia. Turistin ei tule kuitenkaan tehdä samoin, sillä paikallinen poliisi ei pidä moisesta.

Parlamenttitalo

Parlamenttitalo, Budapestin symboli on Euroopan suurimpia parlamenttirakennuksia. Uusgoottilaista tyyliä edustava talo on 268 m pitkä ja sen keskikupolin korkeus on 96 m. Sata vuotta sitten valmistuneen rakennuksen sisätilojen koristeluun osallistui aikakauden parhaat unkarilaiset taiteilijat. Koristeluun käytettiin 40 kiloa kultaa.

Rakennuksen sisätiloihin pääsee tutustumaan vain opastetuilla kierroksilla.

Osoite: Kossuth Lajos tér.

Sankarien aukio

Leveä puistokatu, Andrássy út johtaa Pestin keskustasta kohti Kaupunginpuistoa. Bulevardin alla kulkee Budapestin ensimmäinen metrolinja. Katu päättyy Sankarien aukioon (Hősök tere), jossa on vaikuttava Millenium-muistomerkki. Aukiolla juhlittiin vuonna 1896 Unkarin maahantulon tuhatvuotisjuhlia.

Laajan alueen keskellä on pylväs, jonka huipulla arkkienkeli Gabriel viittoo tietä unkarilaisille heimopäälliköille. Patsasryhmän takana  puolikaaren pylväikössä on Unkarin historian tärkeitä kuninkaita ja merkkihenkilöitä.

Sankarien aukion molemmilla puolilla on kaksi tasokasta taidemuseota, Taidemuseo ja Kaunotaiteiden museo. Aukion takana levittäytyy laaja Kaupunginpuisto tekojärvineen. Koko alue on budapestiläisten tärkeä vapaa-ajanviettoalue. Puistosta löytyy tasokas eläintarha, sirkus ja huvipuisto sekä Budapestin suurin kylpylä, Széchenyi Fürdő.

Lähistöllä on myös kaupungin paras ravintola, Gundel sekä Vajdahunyadin linna, jonka mielikuvituksellinen ulkonäkö perustuu erääseen Transilvaniassa olevaan linnaan.

Taidemuseo

Osoite: Sankarien aukio, Hősök tér.

Kaunotaiteen museo

Osoite: Sankarien aukio, Hősök tér.

Pyhä Tapanin basilika on kunnostettu

Pyhä Tapanin basilika on omistettu Unkarin ensimmäiselle kristitylle kuninkaalle Tapanille (István). Pyhättöä rakennettiin puoli vuosisataa, se valmistui lopulta vuonna 1905. Kirkon alttarin takana seisoo Pyhä Tapanin patsas, mutta basilikan sivukappelissa säilytetään yhtä katollisen kirkon tärkeimmistä pyhäinjäännöksistä, Pyhä Tapanin balsamoitua oikeaa kättä.

Basilika oli ajan saatossa päässyt pahasti mustumaan ilmansaasteiden takia. Nyt kirkko ympäristöineen on puhdistettu vaivoja ja kustannuksia säästämättä. Kirkkoon on sisäänpääsymaksu.

Osoite: Szent István tér.

Váci utca

Budapestissä on kaksi lähes saman nimistä katua: Váci ut ja Váci utca. Jälkimmäinen on kaupungin tunnetuin kävelykatu, joka kulkee Tonavan suuntaisesti. Váci utca on samalla myös Budapestin tärkeimpiä ostosalueita, sillä kadun varrella on suuri valikoima erilaisia erikoismyymälöitä, kahviloita ja ravintoloita. Kannattaa  poiketa ostoksille myös Váci utcan poikkikaduille.

Váci utca alkaa Vörösmartyn aukiolta, joka on saanut nimensä kansallisrunoilija Mihály Vörösmartyn mukaan. Merkkihenkilön Carraran marmorinen patsas on aukion keskellä. Aukion pohjoisreunassa on Budapestin parhaimpiin kahviloihin kuuluva Gerbeaud.

Gellértvuori

Jyrkästi Tonavan rannasta nousevan Gellértvuoren huipulle kannattaa ehdottomasti nousta. Vaivattomimmin se käy bussilla numero 27. Kävellen sinne pääsee serpentiinipolkuja pitkin, jotka lähtevät Gellértin kylpylän luota tai Elisabet-sillan kupeelta. Ylhäältä avautuu Budapestin komeimmat näkymät.

Nimen kaupungin korkeimmalle paikalle antoi piispa Gellért, joka aikoinaan kärsi marttyyrikuoleman. Pakanalliset asukkaat heittivät hänet tynnyrissä alas Tonavaan. Budapestin suojelupyhimys seisoo nykyisin kunniapaikalla Gellértvuoren jyrkänteellä. Etenkin iltavalaistuksessa pyhimyspatsas on näyttävä.

Kaikkein korkeimmalla paikalla sijaitsee neuvostoarmeijan kunniaksi pystytetty Vapauden muistomerkki, jossa naishahmo pitelee päänsä yläpuolella palmunlehteä. Kun Unkari siirtyi kommunismista markkinatalouteen poistettiin muistomerkistä neuvostosotilaan patsas ja kaatuneiden neuvostosotilaiden muistolaatta.

Unkarissa kapinoitiin vuonna 1848 Habsburgien hallintoa vastaan. Kapina kukistettiin ja Habsburgit rakensivat Gellértvuoren laelle linnoituksen eli citadellan. Sitä ei varsinaisesti koskaan käytetty sotilaalliseen tarkoitukseen, vaan sen tykkien avulla pidettiin unkarilaiset herran nuhteessa. Nykyisin linnoitusalue toimii vapaa-ajankeskuksena sisältäen mm. hotellin, ravintolan ja yökerhon.

Gellérin kylpylän puolelta noustessa voi samalla poiketa Luolakirkossa, jonka sisäänkäynti on Gellértvuoren etelärinteessä.

Eläintarha

Eläintarha kuuluu Budapestin parhaimpiin nähtävyyksiin, sillä se on eräs Euroopan suurimpia eläintarhoja. Se perustettiin Kaupunginpuistoon jo vuonna 1866 ja nykyaikaistettiin vuoden 1896 Unkarin tuhatvuotisjuhliin. Se oli silloin Euroopan modernein eläintarha. Myös nyt eläintarha vastaa nykyajan vaatimuksia. Eläimet, muun muassa leijonat, kirahvit, kamelit, virtahevot – ovat mahdollisimman luonnollisissa ympäristöissään.

Budapestin eläintarha on myös arkkitehtonisesti kiinnostava. Jugendtyyliset norsutalo, lintutalo ja itse eläintarhan elefanttiportti ovat valokuvattuja kohteita.

Eläintarhan vieressä sijaitsee sirkus, huvipuisto ja Széchenyin kylpylä. Lisäksi alueelta löytyy kioskeja, kahviloita ja ravintoloita. Koko perhe saa kulumaan Kaupunginpuistossa vaikka koko päivän.

Osoite: Allakerti körút 6-12.

www.zoobudapest.com 

Kauhujentalo

Osoite Andrássy 60 oli kauhun ja pelon osoite. Se toimi 1940-luvulla vihatun unkarilaisen natsipuoleen Nuoliristin päämajana. Aina vuoteen 1956 talossa sijaitsi pahamaineisen kommunistisen terrorijärjestön ÁVO:n ja sen seuraajan ÀVH:n päämajat.

Nykyisin osoitteessa on Terror Háza eli Kauhujentalo, joka on eräs tämän hetken suosituimmista Budapestin nähtävyyksistä. Museo on omistettu  terrorin uhreille muistuttaen samalla unkarilaisia kahdesta 1900-luvun traagisesta jaksosta.

Rakennuksen sisätilat on uusittu täydellisesti. Museo sisustettiin ja varustettiin uusimmalla tekniikalla. Multivideoesitykset, ääniefektit, alkuperäinen valokuva- ja filmimateriaali, dokumentit ym. tekevät kävijään vaikutuksen. Onpa sisätiloihin saatu mahtumaan kokonainen hyökkäysvaunukin. Kyynelten salissa on niiden satojen ihmisten nimet ja kuvat, jotka teloitettiin poliittisista syistä vuosien 1945-67 aikana.

Talon kellarikerros on säilytetty alkuperäisenä. Pohjakerroksen selleissä terrorismin aikana kidutettiin ja tapettiin satoja ihmisiä. Museon kellarit ovat nyt myös auki yleisölle. Esillä on myös käytössä olleita kidutusmenetelmiä. Tunnelma selleissä on edelleen hyytävä.

Osoite: Andrássy 60.

www.houseofterror.hu

Labyrintti

Linnavuoren alla on jännittävä labyrinttien verkosto. Osa kapeista ja kiemurtelevista käytävistä on luonnon muodostamia ja osa ihmisen kaivamia. Sotavuosina labyrinttejä käytettiin suojapaikkana. Maan alle mahtui jopa 10 000 ihmistä. Kylmän sodan aikana luolat olivat armeijan käytössä.

Vuonna 1997 luolat avattiin yleisölle. Labyrinteissä oleva näyttely kertoo Unkarin muinaishistoriasta. Hämärästi valaistut ja erilaisin ääniefektein varustetut käytävät ovat etenkin lasten mieleen. Joillekin paikka saattaa olla liian jännittävä.

Osoite: Úri u. 9.

Lue lisää

Nähtävyyksiä katselemaan

Budapestissa on yli 60 museota, kymmeniä historiallisia rakennuksia, useita kylpylöitä ja lukematon määrä kuuluisuuksien patsaita. Useimmat lomailijat viettävät Budapestissa viikon. Siinä ajassa ehtii nähdä vain murto-osan Budapestin tarjonnasta. Alustavan etukäteissuunnitelman avulla voi keskittyä siihen, mikä tuntuu mielenkiintoisimmalta.

Tämän oppaan avulla pääsee mukavasti alkuun. Lisäksi Budapestin kaupunkioppaastamme löytyy runsaasti internet-osoitteita, joiden avulla saa lisätietoja eri kohteista. Paikan päällä kannattaa poiketa myös Budapestin kaupungin turistitoimistoon.

Turistitoimisto

Osoite: Sütő utca 2 (Deák tér), Vörösmarty tér.

www.visithungary.com

Sightseeing-bussin kyydissä

Budapestissa, kuten missä tahansa oudossa kaupungissa, nähtävyyksiin tutustuminen kannattaa aloittaa opastetulla kaupunkikiertoajelulla. Jos oman matkanjärjestäjän kaupunkikierros ei toteudu, löytyy Budapestista useita muita vaihtoehtoja, jopa suomen kielellä. Myös matkatoimistojen Budapestin ulkopuolelle suuntautuville opastetuille kierroksille kannattaa lähteä mukaan.

Oman hotellin vastaanottoaulan tai turistitoimistojen hyllyiltä löytyy runsaasti eri yrityksien mainoksia. Kaikki sightseeing-kierrokset kulkevat suunnilleen samoja reittejä tärkeimpien kohteiden kautta. Myös erikoisteemaisia kiertoajeluja järjestetään, kuten: Budapestin juutalaiset muistomerkit, Kommunistinen Budapest, Budapest by night, Kuningatar Elisabetin kierros, Szentendren nostalgiaa, Viinimaistiaiset, Romanttinen Pusta jne.

City Tour

City Tourin kiertoajelun aikana näkee Budapestin tärkeimmät nähtävyydet. Yrityksen keltaisia busseja on kahdenlaisia: ilmastoituja umpibusseja ja katottomia busseja. Korvakuulokkeista kuulee opastuksen on myös suomen kielellä.

Lähtöpaikka: Andrássy út 3 (Metro Bajcsky-Zsilinszky út).

Kesto: 2 h.

www.citytour.hu

Program Centrum

Program Centrum on iso yritys, joka tarjoaa Budapestin peruskiertoajelujen lisäksi lukuisia teemamatkoja sekä Budapestin ulkopuolelle suuntautuvia opasmatkoja. Korvakuulokkeista opastus on myös suomen kielellä.

Lähtöpaikka: Erzsébet tér (Metro Deák tér).

Kesto: 2 h tai 3 h.

www.programcentrum.hu

Opastetut kävelykierrokset

Mikäli kävely maittaa, on Budapestissa mahdollisuus osallistua opastetuille englanninkielisille kävelykierroksille, joiden aiheena on Historiallinen Budapest, Kommunistiajan Budapest ja Kaupungin pubikierros.

Aikaa pitää varata 3,5-4,5 tuntia hieman kierroksesta riippuen. Kierrosten lähtöajat ja tarkat kokoontumispaikat selviävät poikkeamalla kaupungin turistitoimistoon (Tourinform) tai tarkistamalla ne osoitteesta www.absolutetours.com.

Budapest-kortti

Kortti on kätevä niille turisteille, jotka haluavat käydä paljon museoissa ja liikkua julkisilla kulkuvälineillä. Kortti on voimassa 2-3 päivää.

Syömään

Unkarilainen ruoka maistuu suomalaisille, ainakin miehille. Se on tuhtia ja maukasta kulinaristista nautintoa parhaimmillaan. Annoksien suuruudessa ei pihtailla. Unkarissa valmistetaan ruokaa, jossa on ripaus turkkilaista, saksalaista ja ranskalaista keittiötä. Aito maku ruokaan kuin ruokaan saadaan tietysti paprikasta, jota löytyy tulisista mietoihin vaihtoehtoihin. Moderneja eurooppalaisia trendiruokia ei kannata etsiä, sillä veljeskansan keittiössä pitäydytään perinteisissä ruuissa.

Budapest on pullollaan ravintoloita. Niitä löytyy kaikkialta kaupungista, lähes joka kadun kulmasta. Parasta palvelua ja kalleinta ruokaa saa Gundelin arvostetussa ravintolassa. Maukasta lihahöystöä saa pikkurahalla perinteisistä kansankuppiloista. Sir Lancelotissa voi ruokailla keskiaikaisessa ilmapiirissä sisutusta ja miekkataisteluita myöten.

Joissakin ravintoloissa soittaa mustalaisorkesteri. Todellisuudessa tällä musiikilla ja romaneilla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa.

Unkarilainen gulassi on keitto

Pörkölt on sakeaa lihakastiketta ja gulyás on paprikalla maustettu keitto, joka on valmistettu naudan tai lampaan lihasta. Myös sianlihaa käytetään paljon, etenkin maaseudulla. Sianlihan käyttö juontaa juurensa turkkilaisvallan ajalta, kun talonpojat huomasivat, etteivät muslimit syö sikaa. Liha syödään harvoin pihveinä. Yleisempää on tehdä siitä paprikalla, sipulilla ja hapankaalilla maustettu höystö.

Ruokajuomana nautitaan unkarilaisia laatuviinejä, joista viinien viini, Tokaj on kuuluisin.

Unkarilainen jälkiruokaerikoisuus on pannukakku, jota tarjotaan joko makeana tai suolaisena. Kesällä syödään hedelmistä ja marjoista valmistettuja keittoja. Ei sovi myöskään unohtaa hanhenmaksaa makean jälkiruokaviinin kera. Aterian päätteeksi juodaan pikkukupillinen vahvaa espressoa.

Budapestin ravintoloita

Gundel

Gundel on Budapestin ”suurin ja kaunein”. Károly Gundelin jo vuonna 1895 perustaman ravintolan hienostuneesta palvelusta ovat nauttineet kuninkaalliset ja paavit. Gundelin ohukaiset ovat klassikko. Pöytävaraus on syytä tehdä ajoissa.

Osoite: Állatkerti ut. 2.

Hintataso: Kallis.

www.gundel.hu

Sir Lancelot

Sir Lancelotissa siirrytään suoraan keskiajalle. Goottilaisten kellariholvien alla nautitaan suurista annoksista ja ihmetellään miekkailunäytöksiä. Tunnelmaa riittää, mutta ei ehkä niille, jotka haluavat nauttia ruuan kahdestaan kynttilänvalossa.

Osoite: Podmaniczky 14.

Hintataso: Kohtuuhintainen.

www.sirlancelot.hu

Cyrano

Váci utcan poikkikadulla sijaitsevan ravintolan trendikkyys viehättää nuorempaa asiakaskuntaa. Unkarilaisen ruuan ohella on myös kansainvälinen keittiö on edustettuna.

Osoite: Kristóf ter 7-8.

Hintataso: Kohtuuhintainen.

Lila Akac

Oopperan henkilökunnan ja yleisön kantapaikassa palvelu on, kuten yleensä Budapestissa, erinomaista. Annokset ovat maukkaita ja ilmapiiri on sivistynyt.

Osoite: Nagymezö utca 30.

Hintataso: Kohtuuhintainen.

Mátyás Pince

Lähellä Elisabetin siltaa sijaitseva tunnelmallinen ravintola tarjoaa unkarilaista ruokaa mustalaismusiikin säestämänä. Sisustus kattofreskoineen on hyvin viehättävä. Tarjoilijat ovat pukeutuneet vanhoihin asuihin.

Osoite: Március 15.

Hitataso: Kallis/kohtuuhintainen.

www.matyaspince.eu

Fatal

Fatalissa lähtee nälkä isommaltakin mieheltä. Maukas annos tarjoillaan puulautaselta. Ravintola on täynnä joka ilta. Sisälle katutason alla olevaan ravintolaan pääsee Váci utcan sivukadulta, Pinter utcalta.

Osoite: Váci utca 67.

Hintataso: Edullinen.

www.fatalrestaurant.com

Kispipa

Jos sinulla olisi ulkomaalainen vieras, mihin veisit hänet syömään? Tähän kysymykseen eräs budapestilainen vastasi: Kispipaan. Ravintola on sijaitsee hieman syrjässä, entisen gettoalueen reunassa, mutta oven takaa löytyy melkoinen yllätys. Paikka on erittäin viehättävä ja palvelu hyvin kohteliasta. Iltaisin aina täynnä.

Osoite: Akácfa utca 38.

Hintataso: Edullinen.

www.kispipa.hu

Bohemtany Venedelögö

Aito kansanravintola, jossa paikalliset käyvät syömässä maukasta ja edullista unkarilaista ruokaa. Myös turistit toivotetaan lämpimästi tervetulleiksi.

Osoite: Paulay Ede utca 6.

Hintataso: Edullinen.

Kahvilakulttuurilla pitkät perinteet

Turkkilaiset toivat kahvipavun Unkariin. Musta virkistävä juoma sopi islamilaiseen uskontoon paremmin kuin humalluttava viini. Nykyinen kahvikulttuuri kahviloineen syntyi vasta keisarivallan aikana.

Kahviloista tuli paikkoja, joissa parannettiin maailmaa, punottiin valtiollisia juonia, kirjoitettiin runoja, juoruttiin ja tupruteltiin tupakkaa. Sisätilat sisutettiin loisteliaasti plyysiverhoin ja tyylihuonekaluin.  Parhaimmillaan Budapestissa oli satoja kahviloita. Maailmansotien ja sosialismin myötä perinteinen kahvilakulttuuri lähes katosi, mutta osa ajan patinoimia konditoriakahviloita on yhä hengissä. Niistä komein on kahvila New York, joka nyt on tosin restauroitavana.

Suomalaista kahvia ei löydy, sillä paikallinen kahvi on tyypillistä vahvaa espressoa. Kahvin ohella maistellaan makeita leivoksia, joita yleensä on tarjolla laaja valikoima. Samalla voi maistella lasillisen Tokaj-viiniä, Unikum-likööriä tai päärynäpálinkaa

Minne kahville

Café New York-Hungaria

New York-kahvila on avattu remontin jälkeen. Kahvilan alkuperäinen jugendsisustus on entistä upeampi.

Osoite: Erzsébet körút 9-11.

www.newyorkcafe.hu

Gerbeaud

Vörösmarty-aukiolla sijaitseva kuuluisa kahvila-konditoria houkuttelee New York-kahvilan ollessa suljettuna yhä runsaammin väkeä. Gerbeaud-kahvilan leivosten maistelussa ei tarvitse ujostella, koska on aivan yleistä maistella useampia ”sortteja” yhtäaikaa. Kesällä kahvilan edustalle avataan kesäterassi, jossa voi käydä näyttäytymässä paikallisten tavoin.

Osoite: Vörösmarty tér 7.

www.gerbeaud.hu

Café Astoria

Hotelli Astoria on suomalaisten matkajärjestäjien käyttämä hotelli. Sen alakerrassa on viihtyisä vanhanajan kahvila. Toisen maailmansodan aikana Gestapon henkilökunta asui hotelli Astoriassa.

Osoite: Kossuth Lajos u. 19-21.

Café Ruszwurm

Budan puolelta löytyy myös viihtyisiä kahviloita ja ravintoloita, jotka olivat siellä jo keisarivallan aikana. Café Ruszwurm ei ole suuri, mutta sinne kannattaa jonottaa. Itse keisarinna Maria Teresiallakin oli tapana poiketa tähän biedermaier-tyyliin sisustettuun pikkukahvilaan.

Osoite: Szentháromság utca 7.

www.ruszwurm.hu

Monta nimeä

Ravintola étterem, vendéglö, csárda.

Oluttupa sörözö.

Viinitupa borozó.

Kansankuppila kifözde.

Iltojen ratoksi

Budapest on aina voinut ylpeillä tasokkaalla kulttuuritarjonnallaan. 1800-luvulla Unkari oli osa Itävallan keisarikuntaa, jolloin suuret säveltäjät Mozart, Beethoven, Haydn esiintyivät yhtä hyvin Wienissä kuin Budapestissakin. Mutta unkarilaisetkin tuottivat tukun maailmankuuluja tähtiä, kuten Ferenc Liszt, Zoltán Kodály, Béla Bartók ja Ferenc Lehár.

Nagymetző utca on Budapestin Broadway, sillä tämän kadun varrella tai sen läheisyydessä esitetään oopperaa, kabareeta, revyytä, näytelmiä ym. Valtion ooppera on jo arkkitehtuuriltaan näkemisen arvoinen, sillä se on Budapestin upeimpia rakennuksia. Iltaisin oopperan edustalla näkee juhlavasti pukeutuneita unkarilaisia, sillä Budapestissa on tapana pukeutua parhaimpiinsa oopperaan tai konserttiin mentäessä. Oopperasta voi nauttia myös teatteri Erkelissä.

Budapestin Operettiteatterissa voi nauttia operetin lisäksi kuuluisista musikaaleista (Sound of Music). Madách-teatterin vetonaula on läpi vuoden esitettävä Oopperan kummitus. Merlin-teatterin ohjelmistoon kuuluu vain englanninkielisiä näytelmiä.

Klassisen musiikin pääsali on Franz Lisztin musiikkiakatemia, jonka sisäänkäynnin yläpuolella istuu itse säveltäjä. Rakennuksen aistikkaat jugendtyyliset sisätilat ovat säilyneet alkuperäisinä. Tonavan rannan tuntumassa sijaitsevassa Vigadossa esitetään myös klassisista musiikkia ja operettisävelmiä.

Mitä ohjelmissa

Budapest Panorama ja Programm kertovat mitä kaupungissa tapahtuu. Näitä lehtiä julkaistaan kuukausittain ja niitä saa ilmaiseksi matkatoimistoista ja hotelleista.

Mistä liput

Lisztin ”unkarilaiset rapsodiat” ja Lehárin operettisävelmät esitetään illasta toiseen täysille katsomoille. Lippujen saaminen lyhyellä varoitusajalla on lähes mahdotonta, sillä turistien lisäksi myös paikalliset käyvät ahkerasti konserteissa ja oopperoissa. Lunastamatta jääneitä lippuja voi hyvällä onnella saada vielä esityspäivänä suoraan konserttisalin tai teatterin kassalta.

Varmimmin lipun saa etukäteen lipputoimistosta tai ottamalla yhteyttä konserttipaikan kassaan.

Keskuslipputoimisto

Osoite: Vörömarty tér 1.

www.budapestinfo.hu

Ticket Express

Osoite: Andrássy út 18.

www.ticketexpress.hu

Valtion ooppera

Osoite: Andrássy út 22.

www.opera.hu

Erkel-teatteri

Osoite: Köztársaság tér 30.

www.opera.hu

Operettiteatteri

Osoite: Nagymetső u. 19.

Lue lisää

Madách-teatteri

Osoite: Erzsébet krt. 29-33.

www.madachszinhaz.hu

Merlin-teatteri

Osoite: Gerlóczy u. 4.

www.merlintheatre.co.uk

Franz Lisztin musiikkiakatemia

Osoite: Liszt Ferenc tér 8.

www.liszt.hu

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU