VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Mikään ei ole muuttunut, eikä pidäkään. Tästä pitää huolen jo se, että Yliopistomäen arkkitehti Aarne Ervin suunnittelemat modernismia edustavat yliopistorakennukset ovat nykyään suojeltuja.
Vielä muutama vuosi sitten tilanne oli hankala. Tiloissa työskentelevät yliopiston henkilökunta ja opiskelijat kärvistelivät muun muassa sisäilmaongelmien kanssa. Arkkitehti Aarne Ehojoen suunnittelema ja vuonna 1975 valmistunut Juslenia sai väistyä uudisrakentamisen tieltä.
Sen sijaan Yliopistonmäen suorakaiteenmallisen keskusaukion ympärillä sijaitsevat arkkitehti Ervin yliopistorakennukset suojeltiin ja kunnostettiin. Suojelu koskee yliopiston päärakennusta, Feeniks-kirjastoa, yhdyskäytävää sekä Natura-, Agora- ja Quantum -rakennuksia. Lisäksi suojelun piiriin kuuluvat yliopiston keskusaukio. Suojelu koskee myös Koskenniemenaukiota ja -katua eli keskusaukiolta alas tuomiokirkolle johtavaa väylää portaikkoineen.
Eräs yksityiskohta on kuitenkin muuttunut. Alkuaikoina keskusaukiolta avautui komea näkymä Turun tuomiokirkolle. Nyt tämän näkymän estää yhä korkeammalle kasvava puusto.
Onneksi kuvanveistäjä Harry Kivijärven ikuistamat kuuluisat suurmiehet Johan Ludvig Runeberg, Elias Lönnrot ja Johan Vilhelm Snellman eli Kolme vekkulia voivat yhä seurata hyvältä paikalta yliopiston kampusalueen arkea.
Myös kuvanveistäjä Wäinö Aaltosen pronssiin valettu veistos Genius ohjaa nuoruutta tummansinisistä kaakeleista tehdyn altaan äärellä samalla tavoin kuin jo vuosikymmeniä sitten.
Keskusaukion arkkitehti Ervin suunnittelema Turun yliopiston päärakennus on valmistunut vuonna 1958. Se on Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n eli SYK:n omistuksessa. Kun henkilökunta lähti evakkoon väistötiloihin sisäilmaongelmien vuoksi, alkoivat mittavat korjaustyöt.
Niiden jälkeen Turun yliopiston johto sekä yliopistopalveluiden eri toimialat pääsivät palaamaan takaisin ehostettuihin tiloihinsa. Samalla päärakennuksen tekniikka saatiin vastaamaan nykyvaatimuksia. Korjaustyöt aloitettiin kesällä 2018 ja rakennus luovutettiin takaisin yliopiston käyttöön keväällä 2020.
Ulkopuolinen ei muutoksia juurikaan huomaa. Talossa on kolme kerrosta, mutta talon ydin on yhä koko rakennuksen korkuinen komea keskusaula. Sinne tulvii ylhäältä luonnonvaloa. Parvitasolla on istuimet yhteisiä tilaisuuksia varten. Myös aulan sivulla sijaitsevat luentosalit Tauno Nurmela -sali ja Säästöpankki-Sali kunnostettiin.
Yksityinen Turun Suomalainen Yliopisto perustettiin vuonna 1920. Kauppatorin ylälaidan lakkautettu hotelli Phoenix tarjosi tilat, tosin ahtaat, yliopiston alkutaipaleella. Kun Turun Yliopisto siirtyi nykyiselle paikalleen Yliopistonmäelle, olivat kirjastorakennus Fenix sekä fysiikan ja kemian laitosrakennukset ensimmäisinä valmiina. Ervin suunnittelema vuonna 1954 valmistunut kirjastotalo on siten vanhin aukion rakennuksista.
Myös Yliopistomäen Natura, Agora ja Quantum on peruskorjattu. Rakennusten laajassa kunnostushankkeessa julkisivut ja talotekniikka uusittiin sekä myös sisätiloissa tehtiin muutoksia käyttäjien nykytarpeita ajatellen. Muutostöistä huolimatta entisaikojenkin opiskelijakin tuntee olonsa kotoisaksi.
Jokainen Turun yliopistossa opiskellut on kulkenut legendaarisia portaita pitkin tuomiokirkolta ylös Yliopistonmäelle. Koskenniemenkatu -nimisen kulkuväylän puolessavälissä on Koskenniemenaukio ja Kuvanveistäjä Terho Sakin muistomerkki Muusat Veikko Antero Koskenniemelle (1906-1962).
YLIOPISTONMÄKI
Osoite: Yliopistonmäki, Turku.
Johan Ludvig Runeberg, Elias Lönnrot ja Johan Vilhelm Snellman eli Kolme vekkulia
Turun yliopiston päärakennus.
Feeniks-kirjasto.
Natura eli Luonnontieteiden talo.
Eläinmuseo.