Ylösnousemuskappeli Turun hautausmaalla on monien mielestä Suomen kaunein kirkollinen rakennus

VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Kyseessä on eräs kauneimmista hautauskappeleista Suomessa. Monien mielestä arkkitehti Erik Bryggmanin (1891-1955) suunnittelema Ylösnousemuskappeli Turun hautausmaalla on maamme kaunein kirkollinen rakennus. Ei ihme, että sitä käyvät monet arkkitehtuurista kiinnostuneet ihailemassa eri puolilta maailmaa.

Kaikki Ylösnousemuskappelin sisustukset yksityiskohtineen ovat Bryggmanin itsensä suunnittelemia. Katossa on Bryggmanin luonnostelemat, mutta Paavo Tynellin toteuttamat koristeelliset kupariset kattokruunut ja valaisimet. Ulko- ja sisäseinien korkokuvien suunnittelusta vastasivat taiteilijat Jussi Vikainen ja Ennu Oka. Kappelin kaikki yksityiskohdat ovat samaa muotokieltä täydentäen kokonaisvaikutelman.

Vaaleansävyisessä Ylösnousemuskappelissa on Erik Bryggmanin tyylin mukaisesti luonto keskeisessä asemassa. Kappeli on suunniteltu mukautumaan sitä ympäröivään luontoon. Suuren salin yhtenäinen lasiseinä avartaa huonetta ulkopuolella olevaan mäntymetsään. Puiden latvustojen läpi siivilöityvä valo luo kappeliin harrasta kauneutta. On kiehtovaa, miten Ylösnousemuskappelin tunnelma on säilynyt yhtä viehättävänä tähän päivään saakka.

Jo sisälle tulo kappeliin on vaikuttava. Rakennus sijaitsee ympäristöään korkeammalla. Liuskekiviportaat johtavat päänsisäänkäynnin edessä olevalle pylväskatokselle. Sen oikealla puolella sijaitsee samaa tyylisuuntaa oleva kellotorni. Pronssioven kautta siirrytään eteiseen, josta avautuu rautaköynnöksin koristelun oven läpi hillitty näkymä holvimaiseen saliin. Pylväsrivistö erottaa salin sivulaivasta.

Poikkeuksellista on kirkkosalin penkkien sijoittelu, sillä ne ovat vinossa. Istujan katse ei ole perinteisesti kohti alttariseinää, vaan hieman vinottain – osaksi kohti ikkunan takana näkyvää kaunista metsämaisemaa.

Kappelin rakentaminen aloitettiin vuonna 1939, mutta talvisota keskeytti työt. Niitä jatketiin välirauhan aikana vuonna 1940. Valmista tuli seuraavana vuonna. Tai ainakin niiltä osin, mitä sota-ajan materiaalipula antoi myöden.

Ylösnousemuskappeliin kuuluu myös siipirakennus, jossa ovat omaisten huone ja toimistotila. Rakennuksen jatkona on ruumishuone, jonka avoin porttikäytävä erottaa sen kappelista.

Ylösnousemuskappelin akustiikka on saanut kiitosta. Tila on toiminut muun muassa konserttien ja laulutapahtumien pitopaikkana.

Ylösnousemuskappeli on avoinna hautauksia varten ja tapahtumien yhteydessä. Kappeli on suljettu sunnuntaisin ja maanantaisin. Kirkollisten toimitusten vuoksi vierailuaika tulee varmistaa etukäteen puhelimitse Ylösnousemuskappelin vahtimestarilta numerosta 040 341 7530.

YLÖSNOUSEMUSKAPPELI

Osoite: Hautausmaantie 21, Turku.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.