Volmari Iso-Hollo on patsaansa ansainnut

UUSIMAA / KERAVA- Kaksinkertainen olympiavoittaja, monikertainen maailmanennätysmies, kuusinkertainen Suomen mestari, Keravan Urheilijoiden kunniajäsen ja kaikkien aikojen keravalaiseksi äänestetty kestävyysjuoksija Volmari Iso-Hollo (1907-1969) on patsaansa ansainnut.

Kuvanveistäjä Erkki Kannoston 1994 tekemä näköispatsas on Keravalla suurjuoksijan mukaan nimetyllä aukiolla. Iso-Hollo on ikuistettu asentoon, jossa on juuri ylittämässä vesiestettä paraatilajissaan 3000 metrin estejuoksussa.

Monipuolinen urheilijalahjakkuus Iso-Hollo erikoistui kestävyysjuoksuun vasta aikuisiän kynnyksellä. Hän juoksi lähes kaikkia matkoja maratonia myöten. Ensimmäisen olympiakullan Iso-Hollo voitti 1932 Los Angelesin 3 000 metrin estejuoksussa. Sekään ei haitannut, vaikka järjestäjien töppäyksen vuoksi hän joutui juoksemaan yhden ylimääräisen kierroksen.

Samoissa kisoissa Iso-Hollo voitti hopeaa 10 000 metrin juoksussa. Berliinin vuoden 1936 kisoissa Iso-Hollo uusi estejuoksun olympiavoittonsa ja voitti vielä pronssia legendaarisessa 10 000 metrin kilpailussa, jossa Suomi sai kolmoisvoiton. Iso-Hollo on toistaiseksi viimeinen estejuoksun suomalainen olympiavoittaja.

Sotavuodet katkaisevat suurjuoksijan uran. Vuoden 1940 Helsingin olympiakisatkin jouduttiin peruuttamaan. Sodan jälkeen paheneva reumatismi lopetti Iso-Hollon menestyksekkään kilpailu-uran. Volmari eli ”Vomma” kuoli vuonna 1969 vain 62-vuotiaana. Keravalla hänet muistetaan yhä, sillä paikkakunnalla järjestetään yleisurheilukilpailuja Iso-Hollon muistoksi.

Kolehmaisen, Nurmen, Ritolan ja Virenin ohella Iso-Hollo on Suomen menestyneimpiä kestävyysjuoksijoita. Iso-Hollo julkaisi myös kirjoittamansa kirjan Mailista maratoniin. Se oli tarkoitettu oppaaksi nuorille juoksijoille.

VOLMARI ISOHOLLON PATSAS

Osoite: Volmari Iso-Hollon aukio, Kerava.

KARTTA

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Taide- ja museokeskus Sinkka

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.