Alisgårdenissa saa hyvä kuvan siitä, miten parisataa vuotta sitten asuttiin

UUSIMAA / KIRKKONUMMI – Kirkkonummelaisille annettiin aikaa vain muutama päivä. Koko Porkkalan alue tyhjennettiin nopeasti. Jatkosodan jälkeen kaksi kolmasosaa Kirkkonummesta tuli osa Neuvostoliiton vuokra-aluetta. Vuokrasopimuksen piti päättyä 50 vuoden kuluttua. Porkkala palautettiin kuitenkin etuajassa jo 1956.

Kirkkonummen Masalan kotiseutumuseo oli tuhoutunut lähes kokonaan venäläisten jäljiltä. Onneksi museon esineistö oli ehditty viedä muualle. Myöhemmin esineet siirrettiin Kirkkonummen Lapinkylässä sijaitsevaan Alisgårdenin kotiseutumuseoon.

Alisgården otettiin käyttöön 1956. Paikalle siirrettiin Ruotsin vallan aikainen Alisin kersantin vanha virkatalo eli puustelli ja Tomaksen luhti Evitskogista. Kruunu antoi ruotujakolaitoksen aikakaudella armeijan upseereille palkkatiloja. Heidän tuli rauhan aikana viljellä maata ja pitää rakennukset kunnossa. Mitä korkea-arvoisempi upseeri, sitä hienompi oli puustelli. Kruunun virkamiehet tekivät tarkastusmatkoja.

Jos tilaa oli hoidettu huonosti, joutui puustellin haltija maksamaan valtiolle korvauksia. Venäjän vallan aikana ruotujakolaitos lakkautettiin, mutta haltijat saivat asua niissä kuolemaansa asti. Sen jälkeen tilat vuokrattiin halukkaille. Näin tapahtui myös Alisin kersantin asunnolle.

Ennen siirtoa Lapinkylään asuinrakennus piti purkaa ja pystyttää uudestaan uuteen paikkaan. Tuvan uuni muurattiin vanhan mallin mukaan. Rakennuksessa on tupa, porstuakamari ja sali. Tupa ja kamari on sisustettu 1800-luvun loppupuolen tyyliin. Alisgårdenissa saa hyvä kuvan siitä, miten parisataa vuotta sitten asuttiin.

Jo 1910 perustettu Kirkkonummen Kyrkslätts hembygdsförening on Suomen vanhimpia kotiseutuyhdistyksiä. Alisgårdenin ohella yhdistyksellä on käytössä Kirkkonummen nykyisen keskustan lähellä Gesterbyn kartanon navetan ullakko. Sinne on kerätty laaja kokoelma entisaikojen maataloustyökaluja.

ALISGÅRDENIN KOTISEUTUMUSEO

Osoite: Alisgårdentie 1, Kirkkonummi.

KARTTA

Lue lisää

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Hvitträsk on eräs mielenkiintoisimmista kotimaista matkailukohteista

LUE MYÖS: Gesterbyn museon esineet kattavat monipuolisesti kirkkonummelaisten arkea

LUE MYÖS: Ragvaldsin museoalue jäi Neuvostoliitolle vuokratulle alueelle

LUE MYÖS: Rakennustyövälinemuseo on erikoinen pikkumuseo

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.