Ragvaldsin museoalue jäi Neuvostoliitolle vuokratulle alueelle

UUSIMAA / KIRKKONUMMI – Poikamies Bertil Malmström (1900-1982) jätti jälkeensä komean maalaistalon. Hän oli tilan viimeinen yksityinen omistaja. Bertilin poismenon jälkeen Ragvaldsin tila siirtyi Suomen valtiolle, koska viimeiseltä omistajalta ei löydetty testamenttia. Myöhemmin alueen omistajaksi tuli Kirkkonummen kunta. Samalla alueesta tehtiin museo.

Ragvaldsin tilan historia ulottuu 1500-luvulle Ruotsin kuninkaan Kustaa Vaasan aikakaudelle. Tila oli saman suvun omistuksessa vuosisatojen ajan. Kuninkaantie eli Suuri Rantatie kulki Ragvaldsin tilusten keskeltä. Historiallinen tie yhdisti Turun ja Viipurin. Tie jatkui Kirkkonummelta itään Helsingin pohjoispuolelta. Ragsvaldin kohdalla alkuperäinen tielinja on yhä jäljellä. Tilan rakennukset sijoitettiin paloturvallisuussyistä maantien molemmin puolin.

Sodan jälkeen iso osa Kirkkonummesta jäi Neuvostoliitolle vuokratulle alueelle. Porkkalan alue luovutettiin venäläisille Moskovan välirauhan mukaisesti 1944 sotilastukikohdaksi. Vuokra-ajaksi sovittiin 50 vuotta. Monien muiden tavoin myös Malmström lähti pikaisesti evakkoon. Mukaan otettiin kaikki, mikä oli mahdollista.

Vuokra-aika lyheni yllättäen ja Malmström pääsi palaamaan kotiinsa vuonna 1956. Eliasvillan-nimisessä rakennuksessa on Porkkalan aikakaudesta kertova näyttely.

Tilan 1800-luvulla rakennettu päärakennus on nyt siinä tilassa, missä se oli viimeisen omistajan aikana. Bertil teki asunnossaan Porkkalan vuokra-ajan päättyessä ison remontin. Malmströmin kerrotaan olleen säästäväinen vanhapoika. Vanhempien 1800-luvulla hankkimia huonekaluja on jäljellä tuvassa ja salissa.

Päärakennuksen pihapiirissä on puutarha, jossa kasvatetaan vanhoja viljelys- ja hyötykasveja. 1900-luvun renkitupa on korjattu toimintatilaksi.

RAGVALDSIN MUSEOALUE

Osoite: Överbyntie 140, Kirkkonummi.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Alisgårdenissa saa hyvä kuvan siitä, miten parisataa vuotta sitten asuttiin

LUE MYÖS: Hvitträsk on eräs mielenkiintoisimmista kotimaista matkailukohteista

LUE MYÖS: Gesterbyn museon esineet kattavat monipuolisesti kirkkonummelaisten arkea

LUE MYÖS: Rakennustyövälinemuseo on erikoinen pikkumuseo

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.