Rakennustyövälinemuseo on erikoinen pikkumuseo

UUSIMAA / KIRKKONUMMI – Nuuksion kansallispuiston kupeessa sijaitsee harvinainen pikkumuseo. Ajomatkaa Helsingistä Siikajärven rannalle on puolisen tuntia. Rakennustyövälinemuseo kertoo suomalaisen rakentamisen kehityksestä 1800-luvulta nykypäivään.

Erikoismuseo on aikaisemmin Rakennusliiton omistaman Siikaranta-opiston (nykyisin Nuuksio-hotelli) yhteydessä. Museoon on ilmainen sisäänpääsy. Avaimen voi noutaa hotellina ja kurssikeskuksena toimivan Siikarannan vastaanotosta.

Siikaranta sijaitsee kauniilla luonnonpaikalla. Ruuhka-Suomesta ei ole täällä tietoakaan. Reitti Siikarantaan johtavaa pikkutietä pitkin on kaunis. Navigaattorissa paikkakunta on Kirkkonummi. Museo sijaitsee hotellin piha-alueella kaksikerroksisessa kivirakennuksessa. Hotelli Nuuksion pihassa on Rakennustyövälinemuseo jonka näyttelyyn pääset tutustumaan omatoimisesti.
Avaimen museoon saat hotellin vastaanotosta hotellin aukioloaikojen puitteissa.

Museon ensimmäisen kerroksen Rakennustyömaa-näyttely esittelee kotimaista työmaata 1900-luvulla. Se havainnollistaa muun muassa työtapojen ja työvälineiden muuttumista viime vuosisadalla tapahtuneen teknisen kehityksen myötä. Hirsirakentamisesta siirryttiin nykyaikaiseen teolliseen elementtirakentamiseen ja uudet materiaalit otettiin käyttöön. Rakennusnäyttelyn yhteydessä esitellään myös rakennusalan ammattiyhdistystoimintaa.

Toisen kerroksen työvälinenäyttelyssä on vanhoja työvälineitä ammattikunnittain, kerrotaan eri ammattiryhmien historiasta. Näyttelyssä esitellään kivimiesten, raudoittajien, muurarien, kirvesmiesten, putkimiesten, tapettimiesten ja maalareiden perinteisiä työvälineitä. Kehityksen myötä osa työvälineistä on kokonaan poistunut käytöstä.

Sukeltajille on varattu oma pieni osasto. Rakennustyöläisten liittoon sukeltajat liittyivät 1960-luvun lopulla. Museossa on nähtävänä vanha sukelluspuku sekä käsikäyttöinen ilmapumppu. Ennen sähkökompressoreita kaksi miestä pitivät huolehtia veivaamalla sukeltajan ilmansaannista.

RAKENNUSTYÖVÄLINEMUSEO

Osoite: Naruportintie 68, Kirkkonummi.

KARTTA

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Alisgårdenissa saa hyvä kuvan siitä, miten parisataa vuotta sitten asuttiin

LUE MYÖS: Hvitträsk on eräs mielenkiintoisimmista kotimaista matkailukohteista

LUE MYÖS: Gesterbyn museon esineet kattavat monipuolisesti kirkkonummelaisten arkea

LUE MYÖS: Ragvaldsin museoalue jäi Neuvostoliitolle vuokratulle alueelle

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.