Hvitträsk on eräs mielenkiintoisimmista kotimaista matkailukohteista

UUSIMAA / KIRKKONUMMI – Kolme kuuluisaa arkkitehtia: Herman Geselius, Armas Lindgren ja Eliel Saarinen. Kirkkonummella sijaitseva Hvitträsk oli miesten yhteinen suunnitelma. Tunnetut arkkitehdit päättivät muuttaa maalle. Näin olivat tehneet monet muutkin kansallisromantiikasta innostuneet taiteilijat.

Arkkitehtikolmikon Hvitträsk on nykyisin suosittu nähtävyys. Kohteen mielenkiintoa lisäävät miesten erikoiset rakkauskiemurat. Avioeron jälkeen Saarinen avioitui Geseliuksen siskon kanssa. Geselius vuorostaan meni naimisiin Saarisen ex-vaimon kanssa.

Arkkitehtikolmikolla oli menestyvä 1896 perustettu toimisto GLS. Mainetta alkoi tulla pian perustamisen jälkeen, sillä toimisto sai tehtäväksi suunnitella Suomen paviljongin Pariisin maailmannäyttelyyn. Sopiva tontti kolmikon toimistolle valikoitui Kirkkonummelta järven rannalta. Hvitträsk valmistui 1903.

Talo rakennettiin harmaasta luonnonkivestä ja tummasta hirrestä. Yleisilme on vahvasti kansallisromanttinen. Päärakennus on kaksiosainen. Pihapiirissä on Lilla Villan, Pikku huvila, sinkkumies Geseliuksen asunto. Lindgren ja Saarinen asettautuivat asumaan perheineen Hvitträskin päärakennukseen.

Kolmikon yhteiselo ei kestänyt pitkään. Vain kaksi vuotta Hvitträskin valmistumisen jälkeen arkkitehtitoimisto GLS hajosi. Lindgrenit muuttivat ensimmäisenä pois Hvitträskistä. Geselius muutti heidän tilalleen päärakennukseen. Lopulta Saarisen lunasti koko rakennuksen itselleen.

Amerikan muuton jälkeen Hvitträsk oli Saaristen kesäasunto. He myivät asunnon Rainer ja Anelma Vuoriolle vuonna 1949. Konkurssin myötä Hvitträsk siirtyi ensin Kansallispankin haltuun ja myöhemmin Gerda ja Salomon Wuorion Säätiölle. Nykyisin rakennuksen omistaa Suomen valtio. Hvitträsk toimii Museoviraston alaisena kohteena.

HVITTRÄSK

Osoite: Hvitträskintie 166, Luoma (Kirkkonummi).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Alisgårdenissa saa hyvä kuvan siitä, miten parisataa vuotta sitten asuttiin

LUE MYÖS: Gesterbyn museon esineet kattavat monipuolisesti kirkkonummelaisten arkea

LUE MYÖS: Ragvaldsin museoalue jäi Neuvostoliitolle vuokratulle alueelle

LUE MYÖS: Rakennustyövälinemuseo on erikoinen pikkumuseo

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.