Kråkön veneenrakentajainmuseossa halutaan säilyttää katoavaa kulttuuria

UUSIMAA / KRÅKÖ – Kråkön saaren asukkaat ovat vuosisatojen ajan saaneet elantonsa merestä. Kalastus ja veneiden rakentaminen on tuonut leivän pöytään useimmille kråköläisille. Maailma on muuttunut ja saarelle pääsee nykyisin siltojakin pitkin. Silti yhä edelleen Kråkön saarella halutaan säilyttää katoavaa kulttuuria. Veneenrakentajainmuseo on omistettu niille lukuisille kädentaitajille, jotka ovat tehneet Kråkön tunnetuksi.

Veneveistämöt ovat työllistäneet kråköläisiä koko 1900-luvun. Saarella on ollut vuosikymmenien aikana lukuisia veneveistämöitä. Vilkkaimpina aikoina, 1960-luvun alussa, niitä on ollut yhtäaikaa toiminnassa kuusitoista. Kaiken kaikkiaan veneveistämöitä on ollut saarella yhteensä parisenkymmentä.

Alun perin veneet rakennettiin puusta, mutta vähitellen 1960-luvulla siirryttiin muoviveneisiin. Kråkön veneveistämöt rakensivat monenlaisia veneitä soutuveneistä luotsiveneisiin sekä erilaisia venetarvikkeita. Ajatus veneenrakentajainmuseon perustamiseksi syntyi 1980-luvun alussa.

Sopiva paikka löydettiin Borgå Stuveri Ab:n omistamalta tontilta, jossa sijaitsi vanha venevaja. Samalla paikalla oli rakennettu aikoinaan veneitäkin. Kråkön Marttayhdistys, Vapaapalokunta ja Kråkön Bydgeförening (nuorisoseura) anoivat yhdessä venevajan ostamista museotoimintaa varten. Kaupat tehtiin vuonna 1985.

Vanha venevaja kunnostettiin ja aloitettiin esineiden keruu. Museon kiinnostavin yksityiskohta on rakenteilla oleva vene, joka ei koskaan valmistu. Sen avulla havainnollistetaan, miten kokonainen vene rakentuu osa kerrallaan. Jokainen lauta pitää taivuttaa oikeaan muotoon ennen lopullista kiinnitystä.

Esillä on myös useita veneenrakentamisessa tarvittavia erikoistyökaluja. Museon seinillä on valokuvia kuuluisista kråköläisistä veneenrakentajista ja heidän veneistään. Osa museon tiloista on varattu Martta-toiminnan esittelyyn.

KRÅKÖN VENEENRAKENTAJAINMUSEO

Osoite: Kråkösvängen 240, Kråkö (Porvoo).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.