Brofogdasin Vänrikin puustelli on Ruotsin vallan aikainen sotilasvirkatalo

UUSIMAA / LAPINJÄRVI – Lapinjärvi on poikkeuksellisen hyvin säilyttänyt historiallisen ilmeensä. Kirkonkylään kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin. Brofogdasin Ruotsin vallan aikainen sotilasvirkatalo on tärkeä osa kirkonkylän säilynyttä vanhaa rakennuskantaa. Vaatimattomasta ulkonäöstään huolimatta rakennuksella ja tontilla on mielenkiintoinen valtiollinen menneisyys.

Brofogdas tarkoittaa siltavuotia ja siitä rakennus on saanut myös nimensä. Kruunun siltavoudit toimivat 1600-luvulla teiden ja siltojen rakentamisen sekä kunnossapidon valvojina. Ensimmäinen siltavouti Erik Fransinpoika asui Lapinjärven kirkonkylässä.

1600-luvun lopulla Ruotsin armeijaa uudistettiin. Brofogdas toimi sotilasvirkatalona eli vänrikinpuustellina. Sillä tarkoitettiin tilaa, jonka kruunu antoi upseerin asuttavaksi. Uudistuksen, ruotujakojärjestelmän, tarkoituksena oli korvata tilapäisesti värvätyt sotilaat vakinaisilla ammattisotilailla. Sotilastorpissa asuneet miehet olivat rauhan aikana maanviljelijöitä.

Brofogdas ilmeisesti muodostuu kahdesta 1700-luvun lopulla rakennetusta osasta. Rakennuksen runkona toimii yksittäistupa, jonka on siirretty samanikäisen pakarituvan jatkoksi. Brofogdas on ollut kotiseututalona 1970-luvulta lähtien. Kotiseutuyhdistys ylläpitää pientä erikoismuseota yhdessä sotaveteraaniyhdistysten kanssa. Esillä oleva esineistö on 1800-luvulta jatkosodan päättymiseen. Museota käytetään myös kokoustilana.

Niin sanotussa Kornetin kamarissa on esillä univormuja, joita ratsuväki ja rakuunat käyttivät. 1920-30 -luvuilla kymmenet läpinjärveläiset miehet suorittavat varusmieskoulutuksensa Lappeenrannan rakuunoissa tai Lahdessa ratsujoukoissa. ”Luurankotakkinen” rakuuna oli komea näky Lapinlahden kirkonkylällä.

Nähtävänä on myös sotilaiden koristeellisia diplomeja ja laaja kokoelma mitaleja. Peitset, miekka ja yksi ase täydentävät kokoelman. Museon eräs mielenkiintoisimmista näyttelyosastoista on Korsunurkkaus. Sinne on kerätty kymmenittäin kuntalaisilta lahjoituksina saatuja jatkosodan aikaisia puhdetöitä.

BROFOGDASIN VÄNRINKIN PUUSTELLI

Osoite: Lukkarinpolku 5, Lapinjärvi.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kycklingsin kotiseututalo on kyläläisten tärkeä kokoontumispaikka

LUE MYÖS: Struven ketju kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon – Porlammin piste sijaitsee Lapinjärven Tornikalliolla

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.