Kycklingsin kotiseututalo on kyläläisten tärkeä kokoontumispaikka

UUSIMAA / LAPINJÄRVI – Sara Hastingin nimipäiviä vietetään yhä kerran vuodessa talon viimeisen omistajan muistoksi. Lapinjärven kotiseutuyhdistyksen (Lappträsk Hembygdsförening) omistama Kycklingsin kotiseututalo. Kaikesta näkee, miten aktiivinen yhdistys on pitänyt hyvää huolta omistamastaan kotiseututalosta. Myös piha-alueeseen on panostettu.

Puutarhassa voi ihastella ruusuja ja perinteisiä perennoja sekä yrttejä. Kotiseutuyhdistys on kerännyt talteen alueen kulttuurihistoriallisesti tärkeitä kasveja. Pihapiiriin on siirretty muun muassa vanha torppa, aittarakennus ja savusauna. Vanhan navetan raunioilla järjestetään kesätapahtumia.

Kycklingsin historia ulottuu vuosisatoja taaksepäin. Tilan nimi tulee kuninkaan ratsumiehestä eli rakuuna Erik Bertelsson Kycklingsistä. Hänen jälkeensä omistajat ovat vaihtuneet useaan kertaan. 1800-luvulla tilan omisti Wallgrenin suku. Eräs suvun jäsenistä oli kuvanveistäjä Ville Wallgrenin isoisä.

Sara Hastingin isä oli taloon vävyksi tullut kanttori August Karlsson, joka toimi virassaan yli 50 vuotta. August oli myös arvostettu maanviljelyä ja kunnanvaltuutettu. Sara ja hänen miehensä, kansakoulunopettaja, Alfred Hastig olivat lapseton pariskunta. Miehensä kuoltua Sara eli vielä pitkään Kycklingsissä. Hän toivoi, että hänen kodistaan tehtäisiin kotiseututalo.

Sara oli itse perustamassa Lappijärven kotiseutuyhdistystä vuonna 1929. Viimeisen omistajan toive toteutui hänen kuolemansa jälkeen. Sotavuosina Kycklingsiin majoitettiin väliaikaisesti useita Karjalan evakkoperheitä.

Kycklingsin kotiseututalon sisutus on aito. Useimmat esillä olevat esineet ovat Sara Hastingin aikakaudelta. Tunnelma on hyvin kodikas ja moderni, sillä Sara asui kodissaan vielä 1970-luvulla. Osa esineistä on saatu lahjoituksina.

KYCKLINGSIN KOTISEUTUTALO

Osoite: Lapinjärventie 12, Lapinjärvi.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Brofogdasin Vänrikin puustelli on Ruotsin vallan aikainen sotilasvirkatalo

LUE MYÖS: Struven ketju kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon – Porlammin piste sijaitsee Lapinjärven Tornikalliolla

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.