Loviisan Merenkulkumuseon anti on tunnelmallinen

UUSIMAA / LOVIISA – Laivasilta, historiallinen satama-alue, on loviisalaisten kohtauspaikka. Loviisanlahden rannalla sijaitseva satamapaikka oli vuosikymmenien ajan Suomenlahden tärkeimpiä. Loviisalaisten laivanvarustajien laivat vievät puutavaraa ulkomaille ja paluulastina oli Välimeren alueelta suolaa. ”Valkoinen kulta” oli noihin aikoihin lähes ainoa säilöntäaine. Suolan varastoimiseksi tarvittiin aittoja.

Satama-alueelle rakennettiin kahteen riviin kymmeniä suola-aittoja. Huippukausi oli 1700-luvun ja 1800-luvun vaihteessa. Ajan Laivasilta kävi liian pieneksi alusten koon kasvaessa. Alun perin puulaivoja rakennettiin Loviisassa kahdellakin telakalla. Vähitellen toiminta siirtyi kaupungin ulkopuolelle. Valkossa aluksia rakennettiin vielä 1980-luvulla. Nykyään Laivasilta palvelee vierasvenesatamana.

Vuoden 1743 Turun rauhan mukaan Ruotsin itäraja siirtyi Kymijoelle. Alueelle haluttiin perustaa uusi rajakaupunki menetetyn Haminan tilalle. Perustettu Dergerbyn kaupunki sai n käydä kauppaa ulkomaiden kanssa. Vuonna 1752 kaupungin nimi muutettiin Loviisaksi. Uuden kaupungin myötä myös merenkulku käynnistyi.

Loviisan purjelaivakausi kesti noin 170 vuotta. Ensimmäiset höyrylaivat saapuivat 1800-luvun puolessavälissä. Eräs tunnetuimmista loviisalaisista laivanvarustajista on ollut Ragnar Nordström. Vuosikymmenien ajan Nordströmin varustamo oli eräs Suomen suurimmista perhevarustamoista. Yhtiöllä oli käytössään kymmeniä erikokoista alusta.

Nordström tunnettiin laivojensa ohella myös poliittisena taustavaikuttajana. Saksassa jääkärikoulutuksen saanut Nordström rahoitti varakkaana liikemiehenä Puolustusvoimia hankkimalla armeijalle kalustoa.

Laivasillan Loviisan Merenkulkuhistorian Säätiön ylläpitämä Merenkulkumuseo kertoo kaupungin merenkulun historiasta. Nähtävänä on muun muassa useita laivojen pienoismalleja.

MERENKULKUMUSEO

Osoite: Laivasilta 8, Loviisa.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Loviisan kaupunginmuseo on entinen Komendantintalo

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.