Mustion Linna tarjoaa ripauksen ylellisyyttä

UUSIMAA / MUSTIO – Aimo annos glamouria! Mustion Linna ja ympäröivä kaunis englantilaistyylinen puisto suo Suomen olosuhteissa poikkeuksellista ylellisyyttä. Suomen suurin ei-kirkollinen uusklassinen päärakennus on aikakautensa merkittävimpiä rakennuksia Suomessa. Kartanon sisustus on kokonaan kustavilainen.

Yösijaa kaipaavat voivat painaa päänsä kartanohotellin untuvatyynyyn. Nykyaikaisiksi muutetut hotellihuoneet olivat aiemmin rautaruukin työntekijöiden asuntoja. Päärakennuksen vieressä sijaitsevassa valkoisessa 1800-luvun siipirakennuksessa, Edelfeltissä, on osa hotellihuoneista. Restauroitu päärakennus toimii museona. Sisätiloihin tutustutaan oppaan johdolla.

Mustion rautaruukin historia ulottuu vuosisatoja taaksepäin. Herraskartanon nykyisen päärakennuksen rakennutti ruukinpatruuna Magnus Linder nuorempi 1783-92. Linnan suunnittelijoina olivat Turun kaupunginarkkitehti Christian Friedrich Schröder ja tukholmalainen arkkitehti Erik Palmstedt. Kartanon sisustus oli muodin mukaisesti kustavilaista tyyliä.

Kartanomiljöö rakennuksineen kunnostettiin perusteellisesti 1980-luvulla. Kustavilaistyylinen sisustus on säilytetty. Jäljellä on monia mielenkiintoisia yksityiskohtia., kuten parkettilattiat. Esimerkiksi työhuoneen lattia on tehty neljästä eri puulajista. Toisen kerroksen ”kuninkaan huoneessa” ovat levänneet muun muassa kuningasta Kustaa III ja tsaarit Aleksanteri I ja Aleksanteri II. Kartanorouvan salongissa alkuperäiset roomalaisaiheiset maisematapetit ovat paikoillaan. Kakluunit ja huonekalut on entisöity. Vajaan tunnin kestävillä kierroksilla kerrotaan linnan aikaisemmista omistajista, kummitustarinoita unohtamatta.

Mustion Linnan ympäristö puistoineen on hyvin hoidettu. Alueen halki virtaa luonnonkaunis Mustionjoki. Viereinen ruukkimiljöö on osittain jäljellä. Linnan lähellä on ruukkilaisten kirkko, Mustion kirkko. Linnaa muistuttava temppeli kukkulan laella rakennettiin 1800-luvulla. Se romahti aikoinaan, mutta rakennettiin 2000-luvun alussa uudestaan.

MUSTION LINNA

Osoite: Hållsnäsintie 89, Mustio (Raasepori).

KARTTA

Lue lisää

 

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Mustion ruukki sijaitsee komean kartanorakennuksen kupeessa

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.