Kenraali Aksel Airo (1898-1985) johti talvi- ja jatkosodan aikana Suomen operatiivisia sotatoimia ollen marsalkka Carl Gustav Mannerheimin tärkein alainen. Airoa on kutsuttu marskin oikeaksi kädeksi, luottomieheksi.
Airo syntyi Turussa Otto ja Amanda Airon esikoisena. Aksel kirjoitti ylioppilaaksi Turun suomalaisesta lyseosta vuonna 1917. Edessä oli matemaattisesti lahjakkaan nuorukaisen insinööriopinnot, mutta toisin kävi. Airo valitsi sotilasuran. Sisällissodan aikana Airo osallistui toimintaan valkoisten puolella.
Airon sotilasura eteni vauhdikkaasti. Ylennykset seurasivat toinen toisiaan. Vuonna 1923 hänet oli ylennetty majuriksi ja jo vuonna 1927 everstiluutnantiksi.
Talvi- ja jatkossodan aikana Airo oli isossa vastuussa. Mikkelin päämajassa marsalkka Mannerheimin sisärenkaaseen kuuluivat kenraali Airon lisäksi yleisesikunnan päällikkö, jalkaväenkenraali Erik Heinrichs, tykistönkenraali Vilho Nenonen, komento-osaston päällikkö, kenraaliluutnantti Viljo Tuompo ja tiedustelupäällikkö, eversti Aladár Paasonen. Kun sotatoimet Suomen ja Neuvostoliiton välillä päättyivät, Airo nimitettiin yleisesikunnan päälliköksi ja Mannerheim-ristin ritariksi.
Sodan jälkeen Airo sai syytteet asekätkennästä ja laittomasta liikekannallepanon valmisteluista. Airoa vastaan asekätkennän vuoksi nostetut syytteet hylättiin vuonna 1948 ja hänet vapautettiin vankilasta. Keväällä 1949 hän joutui jättämään paikkansa puolustusvoimissa ”yleisen edun nimissä”.
Vuosina 1958-1966 Airo istui eduskunnassa Kokoomuksen kansanedustajana.
Airo avioitui Aino Vilhelmiina Vuoren kanssa. Heille syntyi kaksi tytärtä, Aila vuonna 1926 ja Anja 1928.
Vuonna 2003 Heinolan Maaherranpuistossa paljastettiin kuvanveistäjä Toivo Pelkosen tekemä ritarikenraali A.F. Airon muistomerkki.
Airon syntymäkodin paikalla sijaitsevan kerrostalon seinässä (Itäinen Pitkäkatu 26) on muistolaatta:
Mannerheim-ristin ritari kenraaliluutnantti A.F. Airo on syntynyt tällä paikalla sijainneessa talossa 14.2.1989.
A. F. AIRON SYNTYMÄKODIN MUISTOMERKKI
Osoite: Itäinen Pitkäkatu 26, Turku.