Akateeminen ASA-Huset kätkee suomalaista radio- ja TV-alan pioneeriaikaa – Arvo Sakreliuksen muisto on yhä aistittavissa

VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Jämeräleukainen sähköasentaja, myöhemmin teollisuusneuvos Arvo Sakrelius ”toivottaa” sisääntulijan tervetulleeksi ASA-huset -nimisen rakennuksen aulassa. Kyseessä on Åbo Akademin käytössä oleva entinen tehdasrakennus Turun Vänrikinkadulla.

Nuorempi akateeminen sukupolvi tuskin oivaltaa, kenestä on kysymys. Tuloaulan seinälle ripustettu reliefi kuvaa suomalaista elektroniikka-alan pioneeria, jonka ansiosta nykyopiskelijoilla on asianmukaiset tilat. ASA-huset oli alun perin Arvo Sakreliuksen perustama tehdas, joka valmisti kotimaisia radio- ja TV-tuotteita.

Yritys tunnettiin nimellä ASA Radio Oy. Se toimi Vänrikinkadun ja Tehtaankadun kulmassa vuosina 1940-197, siihen saakka, kunnes ASA Radio Oy siirtyi uuteen tehdasrakennukseen Mälikkälän Radiomiehenkadulle.

Vuonna 1898 syntynyt Sakrelius oli kiinnostunut uudesta radiotekniikasta jo pikkupoikana. Hän rakensi ensimmäisen oman radiolähettimensä kotioloissa ja antoi sille leikkimielellä nimen ASA, omaa nimeään mukailen. Kirjainyhdistelmästä tuli myöhemmin merkittävä suomalainen radio- ja TV-alan yritys.

Lisäksi ASA Radio valmisti muun muassa muuntajia, kaiuttimia, levysoittimia ja stereolaitteita. Esimerkiksi televisioiden valmistus aloitettiin jo vuonna 1956. ASA-merkkiset radiot ja televisiot olivatkin vuosien ajan eräs suosituimmista merkeistä Suomessa.

Teollisuusneuvos Sakrelius kuoli vuonna 1979 80-vuotiaana. Pian sen jälkeen ASA Radio Oy:n omistajat myivät perheyhtiön Oy Lohja AB:lle. Yli puolivuosisataa kestänyt Sakreliuksen aloittama teollinen toiminta oli tullut päätökseen.

Vänrikinkadun keltaiseksi maalattu useamman rakennuksen kokonaisuus syntyi eri aikakausina. Ensimmäinen (Thor Lagerroos), keskimmäinen funkkistyylinen siipi pyöristetyn kulman kera, valmistui 1930-luvun lopulla. Seuraava (Hugo Purila), Tehtaankadun osa, valmistui 1940-luvulla ja viimeisin, C-talo, (Hugo Purila) vasta 1960-luvulla.

ASA Radion siirtyessä Mälikkälään vapautuneet vanhat tehdastilat peruskorjattiin Åbo Akademin käyttöön 1970-luvulla. Vänrikinkadun arkkitehti Vilho Lindbergin suunnittelema johtajan asunto toimii nykyisin päiväkotina.

Vuonna 2010 saatiin valmiiksi viimeisimmät uudistustyöt. Yksityiskohdissa on paljon samaa kuin lähellä sijaitsevassa Arkenissa, olihan muutostöistä vastuussa sama arkkitehtitoimisto Sigge ja arkkitehti Pekka Mäki. ASA-huset ei ole kuitenkaan sisätiloiltaan yhtä avara kuin Arken. Entisessä radiotalossa on pitkiä käytäviä ja useita pienempiä työhuoneita.

ASA-husetissa pitävät majaa tällä hetkellä ASA-kirjasto, yhteiskuntatieteiden ja taloustieteiden tiedekuntakansliat, ihmisoikeusinstituutti, yhteiskuntatutkimuksen instituutti, ICT-palvelut ja Kårkafe ASA. Niiden tulevaisuus on kuitenkin avoinna, sillä osa tiloista on alustavien suunnitelmien mukaan siirtymässä muualle. Omistajan eli Åbo Akademin säätiön ajatuksissa on muuttaa tilat mahdollisesti ainakin osittain opiskelija-asunnoiksi.

ASA-HUSET

Osoite: Vänrikinkatu 3 B, Turku.

KARTTA

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.