Alfred Kordelinin ajokalumuseon harvinaisuus on kuuluisat hevosrattaat

KANTA-HÄME / LAMMI – Mommilan veriteot ovat jääneet historiaan. Vuoden 1917 marraskuun tapahtumat koituivat Suomen rikkaimman miehen Alfred Kordelinin kohtaloksi. Vierailu Lammin Pellava- ja sahtimuseossa jää vajaaksi, jos ei ehdi poiketa museon takana sijaitsevassa Alfred Kordelinin mukaan nimetyssä ajokalumuseossa. Vaunuhallissa voi nimittäin nähdä muun muassa ne hevosrattaat, joissa kuuluisa tappo tapahtui.

Alfred Kordelinin elämä on värikäs tarina ryysyistä rikkauksiin kivunneen Raumalla syntyneen miehen saavutuksista. Kouluja käymätön poika loi tyhjästä omaisuuden. Traagiset Mommilan veriteot tapahtuivat aikana, jolloin Venäjällä oli tehty vallankumous ja Suomi oli itsenäistymässä. Kireä poliittinen tilanne oli kiihdyttänyt luokkavihaa, joka pian puhkesi sisällissotana. Kordelinista tuli kärjistyneen tilanteen eräs tunnetuimmista uhreista.

Mommilan kartanossa vietettiin surmapäivänä isännän 49-vuotisjuhlia. Paikalla oli myös Kordelinin neuvonantaja, tuleva presidentti Risto Ryti. Venäläiset matruusit tulivat paikalle etsimään luvattomia aseita.

Kordelinia ja Jokioisten kartanon isännöitsijää Paul Petterssonia sekä kahtakymmentä muuta Kordelinin vierasta lähdettiin viemään kuulusteluihin hevoskyydillä. Kostoretken ideoitsijana oli suomalainen Johan Skott, Mommilan kartanon entinen alustalainen, joka oli aiemmin häädetty kartanosta.

Saattueen matkatessa Mommillan asemalle suojeluskuntalaiset hyökkäsivät matruusien kimppuun. Tulitaistelun aikana eräs venäläismatruusi surmasi Kordelinin ja Petterssonin rattaisiin. Lammin ajokalumuseon Kordelinia kuljettaneissa rattaissa on yhä näkyvissä jälkiä tulitaistelusta. Tapahtumapaikan lähelle paljastettiin 1937 Kordelinin muistokivi. Mommilan kartano on yhä yksityisomistuksessa.

ALFRED KORDELININ AJOKALUMUSEO

Osoite: Evontie 7, Lammi (Hämeenlinna).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Lammin kotiseutumuseo kertoo sahdin valmistuksen tarinan

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.