Kalvolan kotiseutumuseo paljastaa kytköksen Helsingin Eduskuntataloon

KANTA-HÄME / KALVOLA – Miten Hämeessä sijaitseva Kalvolan ja Helsingin Eduskuntatalo liittyvät toisiinsa? Se selviää Kalvolan kotiseutumuseon paikallista kiviteollisuutta kertovassa näyttelyssä. Arkkitehti Johan Sigfrid Sirén päätyi ratkaisuun, miten Eduskuntatalon julkisivu tehtiin Kalvolan punaharmaasta graniitista. Museon Kivityöosasto havainnollistaa kivityön eri vaiheet louhinnasta lopulliseen pintakäsittelyyn.

Kalvolan entiseen kunnanvaakunaan ikuistetut ristissä olevat kirveet muistuttavat paikkakunnan toisesta tärkeästä elinkeinosta: metsän ja puun merkityksestä. Museon yläkerrassa on esillä ”kinnaskosken saha”, jonka avulla käsivoimin makasiinin lankut ja laudat aikoinaan sahattiin.

Taustalla seinää kiertää erikoinen viistoista metriä pitkä Iittalan lasitehtaan muotoilijan Valton Kokon tekemä kuvasarja parrujen kuljetuksesta hevosvoimin Hämeen Härkätietä pitkin Turkuun laivattavaksi edelleen eteenpäin

Kalvolan kotiseutumuseo on perustettu vanhaan lainajyvästöön. Kalvolan manttaalikunta lahjoitti maksaniin kunnalle museotoimintaa varten. Nyt rakennusta hallinnoi Kalvola-Seura. Kirkon viereen sijoitettu vankoista honkahirsistä tehty makasiini on vuorattu laudoituksella ja maalattu vaaleansävyiseksi. Sisätilojen laarit on osin purettu museotoimintaa varten. Vanhat puiset kappamitat ovat säilyneet.

Museon eräs erikoisuus on Kirkko-osaston vuonna 1813 puretun kirkon rokokootyylinen saarnastuoli ja lukkarinpenkki sekä käytöstä poistetut valetut kirkonkellot. Viereisessä ”laarissa” on esillä Kalvolan lakkautettujen koulujen historiallista jäämistöä aina kiertokoulun ajalta alkaen. Seinille on ripustettu tsaari Nikolai II:n, Gygnaeuksen ja Snellmannin valokuvat. Museossa on esillä useita kansakoulun aikaisia pahvisia opetustauluja.

KALVOLAN KOTISEUTUMUSEO

Osoite: Iittalantie 284, Iittala (Hämeenlinna).

KARTTA

Lue lisää

LUE MYÖS: Kalvolan kotiseutumuseo paljastaa kytköksen Helsingin Eduskuntataloon

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.