Designmuseo Iittalassa voi tutustua suomalaisten huippumuotoilijoiden esineisiin

KANTA-HÄME / KALVOLA – Aino Aalto, Alvar Aalto, Kaj Franck, Tapio Wirkkala, Timo Sarpaneva ja Oiva Toikka. Siinä on nimiä, jotka jokainen suomalainen tunnistaa. Kotimaiset muotoilijat tunnetaan myös maailmalla. Suomalaiset suunnittelijat ovat voittaneet kansainvälisiä arvostettuja palkintoja. 1950-luvulla käsite Finnish Design löi itsensä läpi maailmalla.

Iittalan Lasikylän Lasimuseossa voi tutustua suomalaisten huippumuotoilijoiden esineisiin. Moni niistä vaikuttaa perin tutuilta. Juuri näitä löytyy useimmista suomalaisista kodeista.

Tehtaan perustaja Per Magnus Abrahamsson valitsi Iittalan tehtaansa paikaksi rautatien, runsaiden metsävarojen ja ympäröivien järvien perusteella. Ensimmäiset lasinpuhaltajat ja mallit tuotiin ulkomailta. Lasinvalmistuksessa tarvittava kvartsipitoinen hiekka tuotiin myös muualta Euroopasta.

Sarpanevan vuonna 1956 suunnittelema Iittalan lasitehtaan i-tunnus on eräs Suomen tunnetuimpia yrityslogoja. Lasitehtaan omistajapohja on vaihtunut usean kertaan, mutta i-tunnuksen tunnistaa yhä kaikki.

Iittalan lasitehtaan kupeeseen noussut Lasikylä on suosittu matkailunähtävyys. Lasimuseo on sijoitettu vanhaan kivinavettaan, jota on jatkettu tyyliin sopivalla lisäosalla. Avajaiset pidettiin 1971, kun vietettiin tehtaan 90-vuotisjuhlia. Museo esittelee Iittalan lasihistoriaa 1800-luvun lopulta tähän päivään. Esillä on myös Nuutajärven ja Hackmanin tuotantoa.

Museon yläkerrassa on nähtävänä lasinpuhalluksessa tarvittavia työvälineitä. Iittalan Lasimuseo on yksi Designmuseon toimipisteistä.

Lasimuseon tunnelmallisessa valaistuksessa vitriineihin sijoitetut esineet tulevat kauniisti esille. Eräs seinistä on hätkähdyttävä. Se muodostuu Sarpanevan Finlandia-maljakon valmistuksessa käytetyistä hiiltyneitä tervalepistä tehdyistä puumuoteista. Jokainen maljakko oli uniikkituote.

DESIGNMUSEO IITTALA

Osoite: Könnölänmäentie 2, Iittala (Hämeenlinna).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kalvolan kotiseutumuseo paljastaa kytköksen Helsingin Eduskuntataloon

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.