Nuutajärven Lasikylän arkkitehtuuri on jo sinällään nähtävyys

PIRKANMAA / URJALA – Kannattaa jättää luottokortti kotiin, jos aikoo olla ostamatta mitään. Se on vaikeaa, sillä Nuutajärven Lasikylän puodit pursuavat houkuttelevia vaihtoehtoja. Iittalan oman tuotannon ohella täällä on myynnissä yksityisten taiteilijoiden puhaltamia lasiesineitä. Laatu on korkea.

Jacob Wilhelm Depont perusti Nuutajärven lasitehtaan 1793. Teollisen tuotannon siirryttyä kokonaan Nuutajärveltä Iittalaan ei lasinpuhallusta ole lopetettu kokonaan. Kylässä toimii toistakymmentä yksityistä taiteilijaa.

Nuutajärven sisätiloissa hehkuu yhä, kun lasinpuhaltajat ja muotoilijat työstävät uusia tuotteitaan. Taiteilijoiden muodostamalla osuuskunnalla on lasikylässä oma liike, vastapäätä Iittalan Outlet-myymälää.

Nuutajärven Lasikylän arkkitehtuuri on jo sinällään nähtävyys. 1800-luvulta peräisin olevat rakennukset ovat säilyneet. Koristeellinen puuarkkitehtuuri on täällä kauneimmillaan. Koko miljöö on Museoviraston määrittelemä valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö. Rakennusten yhteydessä on opastetauluja, jotka kertovat lasikylän historiasta. Osa historiallisista rakennuksista on yhä alkuperäisessä käytössään.

Uusia lasinpuhaltajia koulutetaan Nuutajärven lasikoulussa. Opetustilat ovat lasitehtaan vanhassa lasipuhaltamossa, taidelasihytissä. Työntekoa pääsee seuraamaan. On kiehtovaa nähdä, miten kuuma lasimassa muotoutuu valmiiksi esineeksi.

Nuutajärven lasimuseo Prykäri on oma elämys. Täällä kuuluisat nimet, kuten Toikka, Franck ja Wirkkala, tulevat tutuiksi. Lasimuseo kertoo havainnollisesti Nuutajärven lasinvalmistuksen historiaa. Esillä on useat perinteiset kotimaiset lasiesineet Toikan linnuista Wirkkalan Kantarelli-maljakoihin. Museon suunnittelija, professori Kaj Franck, oli vuosien ajan Nuutajärven lasitehtaan taiteellinen johtaja.

NUUTAJÄRVEN LASITEHDAS

Osoite: Pruukinraitti, 31160 Nuutajärvi (Urjala).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Ikaalan Isotalon pirtin massiivinen uuni on harvinaisuus

LUE MYÖS: Urjalan kotiseutumuseon pirtin sisäkatto ihastuttaa

LUE MYÖS: Väino Linnan reitin voi kiertää omatoimisesti kohteelta toiselle

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.