Urjalan kotiseutumuseon pirtin sisäkatto ihastuttaa

PIRKANMAA / URJALA – Harvassa paikassa on yhtä erikoista pirtin sisäkattoa kuin Urjalan kotiseutumuseon 1700-luvun päärakennuksessa. Sisäkatto, hämäläinen joulukatto, on tehty kokonaan päreistä. Pirtti koristeltiin tällä tavoin joulua varten. Samalla päreet kuivuivat ja niitä voitiin poltella talven aikana pärepihdeissä. Jo pelkästään vaaleat päreet tekivät pirtistä valoisamman.

Urjalankylässä muutama kilometri nykyisen keskustan ulkopuolella sijaitseva kotiseutumuseo koostuu osaksi Halkivahasta siirretyistä talonpoikaistaloista. Vaikka rakennukset eivät ole alkuperäisillä paikoillaan, on idyllinen mäki oiva paikka kotiseutumuseolle. Alue kertoo havainnollisesti 1800-luvun talonpojan elämästä sekä urjalalaisesta käsityöntaidosta. Urjala tunnetaan lasinvalmistuksestaan, korien, mattojen ja keinutuolien tekijöistä.

Päärakennuksen sisustus on saatu lahjoituksina eri puolilta Urjalaa. Pakarin puolella leivottiin ja tehtiin ruuat. Päreen valossa tehtiin talvisin puhdetöitä. Pirtin ja pakarin välissä on isäntäväen kodikas kamari. Pihan syytinkirakennuksessa asuu keinutuolinikkari. Parhaimmillaan kunnassa oli kymmeniä nikkareita. Alueella on myös neljä aittaa. Niissä säilytettiin vaatteita, ruokatavaroita, viljaa ja työvälineitä. Pihan 1800-luvun tuulimylly on toimintakuntoinen.

Urjalan kotiseutumuseon erikoisuus on sota-aikaisen etulinjan korsun jäljennös. Ahtaisiin sisätiloihin mahtui majoittautumaan parikymmentä sotilasta. Korsulla halutaan kunnioittaa niitä urjalalaisia, jotka taistelivat vastaavissa olosuhteissa jatkosodan aikana. Museoalueella risteilee venäläisten 1900-luvun alussa kaivamia juoksuhautoja.

Kotiseutumuseo on eräs Väinö Linna -reitin kohteista. Osa museon esineistä on käytetty elokuvassa Täällä Pohjantähden alla. Muun muassa pirtin sänky on Koskelan Jussin kuolinsänky.

KOTISEUTUMUSEO

Osoite: Museotie, Urjalankylä.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Ikaalan Isotalon pirtin massiivinen uuni on harvinaisuus

LUE MYÖS: Nuutajärven Lasikylän arkkitehtuuri on jo sinällään nähtävyys

LUE MYÖS: Väino Linnan reitin voi kiertää omatoimisesti kohteelta toiselle

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.