Ikaalan Isotalon pirtin massiivinen uuni on harvinaisuus

PIRKANMAA / URJALA – Vielä 100 vuotta sitten Isotalon pihan rakennukset muodostivat perinteisen umpipihan. Paljon on niistä ajoista kadonnut, mutta onneksi tilan päärakennus seisoo ryhdikkäänä alkuperäisellä paikallaan. Talossa asuttiin 1950-luvule asti, mutta rakennus muutettiin kotimuseoksi vuonna 1957. Tunnelma on hieno, sillä talon sisustus on palautettu 1900-luvun alkuun.

Tilan päärakennus on valmistunut useammassa vaiheessa. Talon vanhin osa, pakari, rakennettiin savupirtiksi 1700-luvulla. Keskiosan kaksi porstuakamaria ja rakennuksen toiseen päätyyn sijoitettu pirtti rakennettiin myöhemmin.

Pakarin täyttää suuri leivinuuni, johon mahtui kerrallaan 32 leipää paistumaan. Katossa saattoi kuivua yli tuhat leipää 30 vartaassa. Pakarin erikoisuutena on peränurkan kivipermanto. Sen päällä oli mukava käsitellä vesiä. Talon puuastiat pestiin kahdesti viikossa. Kivipermannon päällä tehtiin arkipäivän kalja ja väkevämpi juhlapyhien sahti.

Isotalon pirtin massiivinen uuni on harvinaisuus. Kahdella paksulla pilarilla koristeltu uuni on malliltaan ainutlaatuinen. Kalustus on melko niukka, mutta kaikki huonekalut ovat ikivanhan perinteen mukaisilla paikoillaan. Sivu- ja peräseinillä sijaitsevat penkit, kuten vanhoissa pirteissä oli tapana.

Peränurkassa on piikojen sänky ja ovinurkassa leveämpi renkien sänky. Isäntäväki lapsineen nukkui yhdessä porstuakammarissa. Sänkyjen petivaatteet ovat alkuperäiset. Yhtenä pirtin erikoisuutena on keskilattian nerokas kävelypuu.

Museon hienoin huone on vieraskamari. Entisöijät yllättyivät, kun usean uudemman tapettikerroksen alta löytyi alkuperäinen pahville maalatut 1800-luvun tapetit. Ikkunoissa on valkoisiksi tärkätyt verhot. Huoneessa on muun muassa tyypillinen urjalalainen keinutuoli ja barokkityylinen kaappi.

Museo on yksityinen ja se on avoinna vain etukäteen sopimalla.

IKAALAN ISOTALO

Osoite: Välkkiläntie 222, Ikaala (Urjala).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Urjalan kotiseutumuseon pirtin sisäkatto ihastuttaa

LUE MYÖS: Nuutajärven Lasikylän arkkitehtuuri on jo sinällään nähtävyys

LUE MYÖS: Väino Linnan reitin voi kiertää omatoimisesti kohteelta toiselle

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.