Toijalan Veturimuseossa voi ihastella toistakymmentä vanhaa veturia

PIRKANMAA / TOIJALA – Vuonna 1862 valmistunut Helsinki-Hämeenlinna-rata oli Suomen ensimmäinen. Turku-Tampere-Hämeenlinna -rata, eli Turun rata, rakennettiin vuosina 1874-1876. Se liitti kaksi tärkeää kauppa- ja teollisuuskaupunkia, Turun ja Tampereen, toisiinsa. Risteysasemaksi tuli Toijala. Etenkin turkulaisille rata oli tärkeä, sillä hämäläiset kauppiaat olivat alkaneet tehdä kauppamatkojaan Turun sijasta Helsinkiin.

Asemista tuli tärkeitä kokoontumispaikkoja, jonne ihmiset tulivat ihastelemaan junia, hakemaan postia ja kuuntelemaan uutisia. Varikot veturitalleineen tehtiin Turun ja Tampereen lisäksi myös Toijalaan.

Tiiliset veturitallit ja kääntöpöydät olivat aseman tärkeimpiä rakennuksia. Ne rakennettiin ympyränmuotoon siten, että keskipiste oli vetureiden kääntölavan keskellä. Veturit vietiin talliin matkan päätteeksi. Samalla voitiin tehdä myös pienemmät huoltotyöt.

Toijalan veturitalli tuli tarpeettomaksi veturien huollon siirtyessä Tampereelle. Aktiivisten rautatieharrastajien Museorautatie-yhdistyksen aloitteesta Toijalan kaupunki innostui veturimuseon perustamisesta. Kaupunki kunnosti vanhan veturitallin ja yhdistys entisöi hankkimiaan vetureita museota varten. Valmista tuli vuonna 1986.

Museossa on esillä toista kymmentä veturia. Osa vetureista on kunnostettava, osa on valmiina entisöityneenä odottamassa varastossa. Veturitallin yhdeksästä pilttuusta kuusi on näyttelytiloina. Museon erikoisalaa ovat vanhat dieselveturit.

Mukaan mahtuu myös pari höyryveturia ja Valmetin valmistama kiskobussi eli Lättähattu sekä monipuolisesti rautateihin liittyvää esineistöä. Toijalan Veturimuseo havainnollistaa kattavasti kotimaisen veturiteollisuuden ja junaliikenteen merkityksestä Suomelle. Tutut tuoksutkin ovat kohdillaan.

VETURIMUSEO

Osoite: Ryödintie, Toijala (Akaa).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Toijalan Pihlgren ja Ritolan tapettimuseo on harvinaisuus

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.