Väino Linnan reitin voi kiertää omatoimisesti kohteelta toiselle

PIRKANMAA / URJALA – Väinö Linnan (1920-1992) Täällä Pohjantähden alla -romaanin Pentinkulmaa ei oikeasti ole olemassa. Kylän esikuva löytyy kuitenkin Urjalasta, Linnan lapsuudenmaisemista. Kirjailija vietti Urjalassa elämänsä ensimmäiset 18 vuotta. Linna yhdisti vapaasti kotiseutuaan kuvitteelliseen romaanin Pentinkulmaan.

Väinö Linnan reitistä on tehty monipuolinen matkailukohde, jonka voi kiertää omatoimisesti kohteelta toiselle opaskirjasta hyväksi käyttäen. Reittiopasta on saatavana muun muassa Väinö Linnan reitin kohteista tai Urjalan kunnantalolta. Reitin kokonaispituus on noin 25 kilometriä.

Kuuluisassa romaanissa on useita yhteyksiä Linnan kasvuympäristöön. Elämäntavat ja yhteiskunnalliset tapahtumat ovat kirjassa ja todellisuudessa osin samanlaisia. Roolihahmoille ei kuitenkaan löydy suoranaisia esikuvia Urjalasta. Romaanin tapahtumat ja ihmiset voivat edustaa vastaavanlaista pitäjää kuin Urjalaa.

Reitin mielenkiintoisimpia kohteita on Linna syntymäkodin paikka, vaikka siitä ei ole jäljellä kuin kivijalka. Opastaulun avulla saa hyvän käsityksen, millainen paikka oli Linnan lapsuuden aikana. Isän kuollessa Väinö oli 8-vuotias. Perhe joutui taloudellisiin ongelmiin ja joutui luopumaan kotitalostaan.

Muita reitin kohteita ovat muun muassa Honkolan kartano ja koulu, Koskelan torppa, pappila, palokuntatalo, Urjalan museo ja Työväentalon kivijalka.

Reitin voi aloittaa Urjalan kirjastosta. Väinö Linnan pitkäaikainen työhuoneen irtaimisto on lahjoitettu kirjastoon. Nähtävänä ovat alkuperäiset kalusteet ja Linnan käyttämä kirjoituskone. Hyllyssä on kirjailijan satoja teoksia sisältävä kirjakokoelma. Kirjastoon pystytetty työhuone on tarkka jäljitelmä Väinö Linnan Tampereen Hämeenpuiston kodista. Työhuone on nähtävänä kirjaston aukioloaikoina.

VÄINÖ LINNAN REITTI

Osoite: Kirjasto, Tampereentie 4, Urjala.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Ikaalan Isotalon pirtin massiivinen uuni on harvinaisuus

LUE MYÖS: Urjalan kotiseutumuseon pirtin sisäkatto ihastuttaa

LUE MYÖS: Nuutajärven Lasikylän arkkitehtuuri on jo sinällään nähtävyys

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.