Suomen Jalkapallomuseo on erikoistunut kotimaiseen jalkapalloiluun

PIRKANMAA / VALKEAKOSKI – Ei ole sattumaa, että jalkapallomuseo löytyy juuri Valkeakoskelta. Toki museoajatuksen taustalla liki 20 vuotta sitten olivat paikalliset futisvaikuttajat, mutta tehdaskaupunki Valkeakoski tunnetaan muutenkin jalkapalloperinteistään.

Valkeakosken kotimaiseen jalkapalloiluun keskittynyt erikoismuseo sijaitsee vanhassa paperitehtaan tiloissa. Suomen Jalkapallomuseon kupeessa tehtaan tuoksut ja taivaisiin kohoavat piiput kertovat, miten tehdas ja jalkapallo ovat yhdistäneet valkeakoskelaisia jo vuosikymmenien ajan.

Paikallisille vuorineuvos Juuso Walden on synonyymi sanoille paperitehdas, työpaikka ja jalkapallo. Waldenin ansiosta Valkeakoskella puoliammattilaisuus oli mahdollista vuosia aikaisemmin kuin muualla Suomessa. Tehtaan kirjoilla olleet pelaajat saivat nauttia eduista, joista muut kotimaiset pelaajat eivät edes uneksineet.

Tehdasjoukkue harjoitteli työajalla, palkka juoksi kilpailumatkojenkin aikana ja useilla pelaajilla oli yhtiön luovuttama ilmainen asunto. Ottelut pelattiin tehtaan omistamalla kentällä, jossa oli maan ensimmäiset keinovalot. Vuonna 1936 valmistunut Tehtaan kenttä on yhä Valkeakosken Hakan kotiareena.

Valkeakoskelaisista juuristaan huolimatta Suomen Jalkapallomuseo keskittyy monipuolisesti suomalaiseen yli satavuotiseen jalkapallohistoriaan. Museon kokoelmissa on peliasuja ja -varusteita, useita mitaleja, pokaaleja ja muistoesineitä.

Itse asiassa sana ”museo” on hieman harhaanjohtava, sillä esillä on myös uudempaa esineistöä, kuten Jari Litmasen, Mikael Forssellin ja Jussi Jääskeläisen pelipaitoja. Yhtenä erikoisuutena on Sami Hyypiän Liverpoolin aikainen pelipaita, johon Samin nimi on kirjoitettu väärin. ”Hypia” suostui pelaamaan tällä paidalla vain yhden pelin, ja nyt tämä keräilyharvinaisuus on nähtävänä Valkeakoskella.

Museon vieressä sijaitsee Myllysaaren museo.

SUOMEN JALKAPALLOMUSEO

Osoite: Kanavanranta 3, Valkeakoski.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.