Myllysaaren museon eräs erikoisimmista Juuso Waldeniin liittyvistä muistoista on Venetsiasta tuotu gondoli

PIRKANMAA / VALKEAKOSKI – Risainen lippalakki, salkku ja silmälasit ovat jääneet muistoksi vuorineuvos Juuso Waldenista, valkeakoskelaisesta teollisuuspatruunasta. Hän toimi vuosien ajan Yhtyneiden Paperitehtaiden toimitusjohtajana. Lippis ja Juuso olivat lähes erottumattomat. Tehdas oli Waldenille pyhä paikka. Astuessaan tehdassaliin johtaja otti jo ovella lippalakin päästään.

Eräs Myllysaaren museon Vana-näyttelyn osasto kertoo vaikutusvaltaisen tehtaanjohtajan elämän. Waldenin konttori on rakennettu museoon kalusteista, jotka ovat olleet todellisuudessakin käytössä.

Myllysaaren museon eräs erikoisimmista Waldeniin liittyvistä muistoista on Venetsiasta tuotu gondoli. Moni kaupunkilainen muistaa vielä, miten arvovieraita kuljetettiin mustan kaunottaren kyydissä. On melko harvinaista, että nähdä aito gondoli Venetsian ulkopuolella. Venetsialaiset pitävät gondoleja kansallisaarteinaan, eikä niitä juurikaan myydä ulkopuolisille.

Myllysaaren museo sijaitsee nimensä mukaisesti saarella, Vanajaveden ja Mallasveden välissä. Walkiakoski virtaa vieläkin vauhdikkaasti järvestä toiseen. Vuolas virta tuotti sähkövirtaa kosken partaalle rakennetulle paperitehtaalle. Alue on luokiteltu valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuuriympäristöksi.

Vana-näyttely etenee ajallisesti esihistorialliselta ajalta kohti nykyaikaa. Elämykselliset osastot kertovat Valkeakosken seudun historiasta. Valkeakosken kauppalaa vuonna 1923 esittävä pienoismalli on erityisen hieno. Vanhassa valokuvaamossa voi ottaa kaveristaan kuvan nojaamassa polkupyörään taustana kaunis suomalainen järvimaisema. Museossa järjestetään myös vaihtuvia näyttelyitä.

Museo toimii vanhassa teollisuusrakennuksessa. Samalla pääsylipulla voi tutustua myös museon kolmannessa kerroksessa toimivaan Suomen Jalkapallomuseoon sekä kanavan toisella puolella sijaitsevaan Kauppilanmäen ulkoilmamuseoon.

Museon vieressä sijaitsee Suomen Jalkapallomuseo.

MYLLYSAAREN MUSEO

Osoite: Kanavaranta 3, Valkeakoski.

KARTTA

Lue lisää

Tehtaan kenttä.

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.