Suomen Lasimuseon anti on kattava

KANTA-HÄME / RIIHIMÄKI – Riihimäen Suomen Lasimuseon kattaus on niin laaja ja monipuolinen, että vierailu venyy helposti ennakoitua pidemmäksi. Museo ei keskity pelkästään kotimaisen lasivalmistuksen 300-vuotiseen perinteeseen, vaan kertoo myös lasin tuhansia vuosia kestäneeseen historian.

Museon mielenkiintoisinta antia lienee kuitenkin suomalaisten suunnittelijoiden aikaansaannokset. Kotimaisen lasin loistokautena voidaan pitää 1950-lukua. Sodan jälkeen Suomessa oli pulaa ulkomaisista raaka-aineista. Valuuttaa käytettiin pääasiassa sotakorvausteollisuuteen. 1950-luvulla lasintuotantoa voitiin tehostaa hankkimalla uusia koneita ja ottamalla käyttöön uusia teknikoita, joilla voitiin valmistaa yksinkertaisempiakin lasiesineitä.

Vuonna 1946 Tukholmassa järjestettiin Pohjoismaiden käsityönäyttely. Ajankohtaa pidetään suomalaisen lasimuotoilun kultakauden alkuna. Kansainvälistäkin menestystä alkoi tulla. 1950-luvulla Milanon lasinäyttelyissä suomalaisista suunnittelijoista tuli kuuluisuuksia. Suomalaisesta lasista tuli osa Scandinavian Design -käsitettä.

Suomalainen muotoilu opittiin tuntemaan maailmalla äärimmilleen pelkistetystä tyylikkyydestä. Meille tutut nimet Sarpanevasta Wirkkalaan tunnettiin myös maamme rajojen ulkopuolella. Suomen lasimuseo kertoo monipuolisesti koko maamme lasituotannosta, eikä pelkästään vain yhden lasitehtaan mallistosta.

Riihimäen Suomen Lasimuseo on perustettu jo vuonna 1961. Nykyisiin, entisiin Riihimäen Lasin tehdastiloihin, museo siirtyi 1980. Museon näyttelytilat suunnitteli Tapio Wirkkala.

Historiallisen perusnäyttelyn lisäksi museossa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä. Käytössä oleva sali oli aikaisemmin lasitehtaan puhaltimo. Museokierroksen päätteeksi voi nauttia kahvit museon kahvilassa, joka on entinen lasitehtaan hevostalli. Lasimuseon vieressä sijaitsee tasokas Suomen Metsästysmuseo.

SUOMEN LASIMUSEO

Osoite: Tehtaankatu 23, Riihimäki.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Suomen Metsästysmuseo tarjoaa hienon visuaalisen elämyksen

LUE MYÖS: Valtakunnallinen työväentalomuseo on yhä alkuperäisessä asussaan

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.