Suomen Metsästysmuseo tarjoaa hienon visuaalisen elämyksen

KANTA-HÄME / RIIHIMÄKI – Jaakko Ojanperä (s. 1939) on mitä ilmeisemmin ahkera metsästäjä. Se tulee selväksi, kun tutustuu Riihimäellä sijaitsevassa Suomen Metsästysmuseossa Ojanperän kokoelmaan. Jaakko oli jo pikkupoikana innokas metsämies. Saalistusretket ovat vieneet miehen ympäri maailmaa.

Museolle lahjoittama kokoelma käsittää täytettyjä eläinnäytteitä kymmenistä eläinlajeista Afrikasta, Aasiasta, Pohjois-Amerikasta ja Euroopasta. Näiden lisäksi Ojanperän museokokoelmaan kuuluu afrikkalaisia keihäitä, jousia, nuolia ja veistoksia.

Suomen Metsästysmuseo on paljon muutakin kuin Ojanperän kokoelma. Museon perusnäyttely esittelee suomalaisen tuhatvuotisen metsästyshistorian kivikaudelta nykypäivään. Museo kertoo, miten metsästys on ollut olennainen osa ruuanhankintaa. Täällä voi tutustua turkiskauppaan ja hylkeenpyyntiin sekä erilaisiin pyyntivälineisiin. Nähtävänä on myös metsästysonnea tuovia taikaesineitä.

Museon parasta antia on Jahdin lumo -osasto, jossa vierailija viedään metsän siimekseen. Osasto pyrkii selvittämään, mikä metsästyksessä kiinnostaa harrastuksena. Nykyaikaisin menetelmin ääni- ja valotekniikkaa sekä videomateriaalia hyväksi käyttäen luodaan visuaalisesti kiehtova elämys. Herkimmät ihmiset saattavat kauhistella.

Riistaeläimistä pääosassa on hirvi. Näyttely havainnollistaa myös, miten metsästäjän varusteet ovat kehittyneet vuosien myötä. Metsästyskortin lunastaa vuosittain noin 300 000 metsästäjää.

Metsästyksessä käytetyille aseille on varattu oma osastonsa. Vanhimmat aseet ovat suustaladattavia piilukkopyssyjä. Museossa on esillä myös moninkertaisen ammunnan maailmamestarin Olavi Elon palkintokokoelma.

Osmo Lapon suunnittelema tyylikäs museorakennus on jo itsessään nähtävyys. Rakennuksen sanotaan olevan kuin eräkeidas puiston laidalla. Museo on toteutuksena eräs Suomen tasokkaimmista. Metsästysmuseon vieressä sijaitsee Suomen Lasimuseo.

SUOMEN METSÄSTYSMUSEO

Osoite: Tehtaankatu 23 A, Riihimäki.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Suomen Lasimuseon anti on kattava

LUE MYÖS: Valtakunnallinen työväentalomuseo on yhä alkuperäisessä asussaan

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.