Härkätien museo sijaitsee idyllissä maisemissa

KANTA-HÄME / RENKO – Kun ajelee Kymppitietä pitkin Forssan ja Hämeenlinnan välillä, kannattaa Renko-kyltin kohdalla poiketa pois valtatieltä. Samalla Kymppitien tylsät tienvarsimaisemat muuttuvat kerta heitolla tyystin toisenlaisiksi. Rengon kyläraitti harmaakivisen Pyhä Jaakobin kirkon kohdalla on eräs Kanta-Hämeen kauneimmista.

Näissä samoissa Rengon idyllissä maisemissa kulkee historiallinen Hämeen Härkätie, joka on nykyisin yksi Suomen virallisista Tiehallinnon luokittelemista matkailuteistä. Noin 170 kilometriä pitkä reitti kulkee Turusta Hämeenlinnaan. Jo keskiajalla käytössä ollut reitti kulkee Liedon, Tarvasjoen, Marttilan, Kosken, Someron, Tammelan, Portaan ja Rengon kautta.

Härkätie oli vuosisatojen ajan tärkeä hallinnollinen reitti, joka yhdisti Turun ja Hämeen linnat. Valtion virkamiesten ja kauppiaiden ohella tiellä kulki pyhiinvaeltajia, sillä Härkätie yhdisti myös Turun Tuomiokirkon, Rengon Pyhän Jaakon ja Hattulan Pyhän Ristin kirkot.

Tiehallinto on säilyttänyt pari kohtaa alkuperäisenä tienpätkänä. Toinen on Liedossa Vanhalinnan lähellä ja toinen Portaan jälkeen muutama kilometri ennen Renkoa. Hämeen Härkätie oli vuosisatojen ajan eräs Suomen tärkeimmistä ”valtaväylistä”, kunnes 1960-luvun alussa valmistunut Valtatie 10 syrjäytti sen.

Rengossa keskiaikaisen Pyhä Jaakobin kirkon vieressä sijaitsee vanha katovuosia varten rakennettu viljamakasiini. Jyvästön omistus on aikoinaan siirtynyt manttaalikunnalta Rengon Talonpoikaissäätiölle. Nyt makasiinin suojassa on Renko-Seuran ylläpitämä Härkätien museo.

Nimensä mukaisesti museo esittelee Hämeen Härkätien historiaa. Nähtävänä on muun muassa taiteilija Pentti Hammarbergin toteuttama viisimetrinen karttapiirros historiallisesta tiestä. Museoon on kerätty myös viereisen kirkon historiaan liittyvää esineistöä ja renkolaista talonpoikaishistoriaa. Yhtenä museon erikoisuutena on täydelliset viinan kotipolttovälineet 1800-luvulta.

HÄRKÄTIEN MUSEO

Osoite: Sajatie 2, Renko (Hämeenlinna).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.