Arkkitehti Bassin suunnittelema Oripään kirkko on säilyttänyt klassistisen ilmeensä

VARSINAIS-SUOMI / ORIPÄÄ – Arkkitehti Charles Bassi oli omalla aikakaudellaan eräs Suomen tunnetuimpia arkkitehtejä. Hänellä oli iso rooli Turun palon jälkeen 1820-luvulla, kun Aurajoen kaupungista tehtiin tyylikäs empirekaupunki. Italialaissyntyinen Bassi oli maamme ensimmäinen Yleisten rakennusten intendentinkonttorin päällikkö.

Oripään klassisismia edustava vuonna 1827 valmistunut kirkko on Charles Bassin suunnittelema. Oripään kirkko ei jäänyt Bassin ainoaksi kirkoksi. Hän laati muun muassa Kanta-Loimaan kirkon ensimmäiset piirustukset.

Oripäässä kirkko ei ole keskellä kylää, vaan pienen matkan päässä kylän keskustasta Yläneentien varressa. Matalan kumpareen päällä sijaitseva punainen puukirkko ei ollut Oripään ensimmäinen, vaan jo kolmas. Edeltäjät purettiin huonokuntoisina.

Kirkko on tornillinen ristikirkko, mutta erivartinen. Runkohuoneeseen liittyy kaksi lyhyempää, mutta samankorkuista poikkisakaraa. Rakennuksen tunnistaa myös pyörökaari-ikkunoistaan.

Kiviaidan ympäröimälle kirkkomaalle tullaan hirsirakenteisen porttihuoneen läpi. Pyramidikattoinen rakennus valmistui kirkon tavoin 1920-luvulla.

Uuden kirkon rakentamisen yhteydessä perustettiin sen ympärille hautausmaa. Sen katseenvangitsija on paikallisen kuvanveistäjä Viljo Syrjämän (1914-1976) suunnittelema Sankarimuistomerkki vuodelta 1952. Oripääläinen taiteilija ja Oripään seudun yhteiskoulun piirustuksenopettaja osallistui itsekin vänrikkinä sekä talvi- että jatkosotaan Karjalankannaksella.

Viljo Syrjämän perheen koti, taiteilijakoti ”Villa Ville”, sijaitsee lähellä kirkkoa saman tien varrella. Myös hänen ja puoliso Kaisun sekä pojan Mikon yhteinen hautapaikka löytyy kirkon hautausmaalta.

Oripään kirkko on maamme kirkkojen tavoin rakennettu itä-länsi-suunnassa. Toinen sisäänkäynti on länsipäädyn kellotornin kautta. Torni on kolminivelinen ja malliltaan neliömäinen. Sen kolmesta kellosta vanhin on vuodelta 1750, eli se oli jo Oripään vanhassa kirkossa.

Kirkkosalissa on 500 istumapaikkaa. Vaaleaksi maalattu katto on tynnyriholvattu. Saarnastuolikin oli jo edellisessä kirkossa. Se on alun perin vuodelta 1675, mutta 1960-luvulla kunnostettu nykyiseen asuunsa.

Kuorin perällä oleva alttaritaulu on Emil Rautalan (1883-1948) maalaama vuodelta 1929. Hänet tunnetaan alttaritaulujen lisäksi kuuluisista muotokuvistaan. Rautala maalasi muun muassa tasavallan presidenttien muotokuvia.

Kastepöydän tinaiset kynttilänjalat ja tinavati on saatu lahjoituksena Oripään ystävyysseurakunnalta Svenljungalta Ruotsista.

Kirkon sisätiloihin on tehty muutoksia arkkitehti Ilmari Launiksen johdolla vuonna 1928.  Hän oli 1900-luvun alkuvuosikymmeninä eräs Suomen ahkerimpia kirkkorakennusten suunnittelijoista. Hän vastasi usean kirkon piirustuksista ja myös vanhojen kirkkojen muutostöistä. Toistamiseen iso remontti tehtiin vuonna 1962, jolloin pyrittiin palauttamaan kirkon alkuperäistä ilmettä.

Kirkon nykyiset urut ovat vuodelta 1973. Alkuperäisistä Jens Zachariassenin vuonna 1894 rakentamista uruista on jäljellä julkisivu. Tanskassa syntynyt urkumestari Zachariassen saapui Suomeen ja jäi tänne pysyvästi avioituen suomalaisen laivanvarustajan tyttären kanssa. Hän perusti maahamme oman urkutehtaan, josta tuli Pohjoismaiden suurin urkujen rakentaja.

Oripään seurakunta liitettiin osaksi Pöytyän seurakuntaa vuonna 2017.

ORIPÄÄN KIRKKO

Osoite: Yläneentie 21, Oripää.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.