Matin museo saa jokaisen vierailijan hyvälle tuulelle

VARSINAIS-SUOMI / ORIPÄÄ – Jo pelkkä lyhyt ja ytimekäs nimi, Matin museo, saa satunnaisen vierailijan vienosti hymyilemään. Mutta heti, kun astuu sisälle Matti Selinin keräilymaailmaan, tulee lopullisesti hyvälle tuulelle. Täältä jokainen vierailija poistuu takuuvarmasti hyvällä tuulella.

Ensin pitää vain löytää perille. Oripään syrjäkulmilla sijaitsevaa Matin museota ei suuremmin mainosteta. Ei löydy edes mainoskylttiä päätien varrelta. Vasta melkein perillä itse tehty kyltti opastaa viimeiset 100 metriä maalaistalon pihalle ja punaisen ulkorakennuksen edustalle.

Matti Selin, jos kuka, tietää, miten keräily voi viedä mennessään. Keräilystä voi tulla riippuvaiseksi. Se voi viedä ensin koko käden ja lopulta koko miehen, mutta lopputulos on sitäkin komeampi. Matille keräily on ollut ennen kaikkea sosiaalinen elämäntapa, pientä kauppaa aina tehdessä.

Kun Selin lopetti maataloushommat, tiloja jäi tyhjilleen. Tavaraa oli kertynyt vuosien varrella sen verran, että Matti halusi asetella esineet esille. Näin syntyi Matin museo.

Selinin vuosikymmenien aikana keräämä vanhojen esineiden ja työkalujen määrä on hämmästyttävä. Matin museossa ei puhuta yksittäisistä kappaleista, vaan samanlaiseen tehtävään tarkoitettuja esineitä voi olla kymmenittäin.

Matilla oli aikoinaan viitisen sataa sikaa. Eläkevuosien myötä eläimet ovat väistyneet ja keräilykokoelma on saanut tilat vanhasta sikalasta. Tavaramäärä on niin suuri, että lopputulos voisi olla täysi kaaos. Matin esineet ovat kuitenkin hyvässä järjestyksessä. Kaiken kokemiseen ja näkemiseen menisi vierailijalta ikuisuus, etenkin, kun Matilla on jokaisesta esineestä tarina kerrottavana. Ihan lyhyttä vierailua ei kannata suunnitella.

Museon eräs erikoisuus on kymmenien rekisterikilpien kokoelma. Matin onneksi lähellä oli aikoinaan kaatopaikka, jonne ihmiset rahtasivat ”romujaan”. Naapurin isäntä onkin tehnyt sieltä monta hyvää löytöä, muun muassa hylättyjen autojen vanhoja rekisterikilpiä. Nykyisin se olisikin mahdotonta.

Matin keräilyinnostus ei ole rajoittunut vain tiettyyn erikoisalaan. Mukaan kirpputoreilta ja huutokaupoista on tarttunut mukaan kaikkea mahdollista. Paljon on tullut myös lahjoituksina.

Museoammattilaiselle vierailu Matin museolla voi olla kauhistus, mutta varttuneemmalle väelle on tiedossa melkoinen nostalgiaretki. Nuoremmat vastaavasti saavat ihmetellä, mikähän laite tuokin on joskus ollut. Onpa mukaan mahtunut muutama traktorikin ja Morris Mini. Moottorisahoja on liki sata.

Tietysti Matillekin on alkanut ikää jo kertyä ja askel hidastua. Onneksi pihapiirissä asuu jälkipolvi. Matin vävy on innostunut appiukkonsa erikoisesta harrastuksesta. Aina löytyy avunantoa arkeen ja tarvittaessa museon ovetkin avautuvat. Ja mikä parasta, mielenkiintoista tarinaa tulee Matin jälkipolveltakin. Museo on avoinna, jos joku sattuu olemaan kotosalla. Usein ollaan.

MATIN MUSEO

Osoite: Myllykyläntie 905, Oripää.

KARTTA

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Ateljeekoti Villa Ville yllättää täydellisesti ensikertalaisen

LUE MYÖS: Aurajoki saa alkunsa kirkasvetisenä purona – joen aloituspaikka löytyy helposti

LUE MYÖS: Ida Hartmann testamenttasi mökkinsä Oripään kunnalle kotimuseota varten

LUE MYÖS: Oripään Kivimakasiini – Eino Äärin sekatavarakauppa oli paikallinen nähtävyys

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.