Ida Hartmann testamenttasi mökkinsä Oripään kunnalle kotimuseota varten

VARSINAIS-SUOMI / ORIPÄÄ – Punainen tupa ja perunamaa. Ida Hartmann toteutti unelmansa. Amerikan vuosilta oli jäänyt sen verran talteen sukanvarteen, että Idalla oli varaa ostaa itselleen Oripäästä punainen mökki. Vuonna 1888 syntynyt Ida oli monilapsisen perheen tytär. Isä oli ammatiltaan suutari. Hän avioitui oripääläisen Wilhelmiinan kanssa.

Ida Hartmann lähti nuorena maailmalle. Hän oli insinööriperheen kotiapulaisena ensin Englannissa ja myöhemmin Yhdysvalloissa. Isäntäperhe oli tarkka rahoistaan, joten Idakin oppi hoitamaan talouttaan säästäväisesti. Lopulta rahat olivat kasassa kotimatkaa ja punaista tupaa varten. Idan mökki on rakennettu 1800-luvun lopulla. Ennen Iidaa paikkaa kutsuttiin Salmiseksi talon alkuperäisen rakentajan mukaan. Ida osti mökin itselleen vuonna 1928.

Rouva Hartmann pysyi naimattomana koko elämänsä ajan. Yksin hänen ei kuitenkaan tarvinnut punaisessa mökissään asua. Hän kutsui luokseen Turusta siskonsa Olgan. Tämä oli toiminut leipurina, mutta sairasteli ja oli osan aikaan työttömänäkin. Oripään somassa mökissään siskokset elivät säntillisesti. Arjen askareet sujuivat tarkan aikataulun mukaan. Päivittäiset rutiinit olivat aina samat. Harrasuskovaisina Ida ja Olga kävivät joka sunnuntai kirkossa. Lähetystyö oli heille tärkeää.

Ida kuoli yllättäen vuonna 1961. Sisko Olga asui mökissä yksikseen vielä muutaman vuoden, kunnes muutti Oripään vanhainkotiin. Lapseton Ida Hartmann testamenttasi mökkinsä irtaimistoineen Oripään kunnalle kotimuseota varten. Kaikki on mökissä yhä alkuperäisillä paikoillaan. Tunnelma on aito. Voisi kuivitella Idan ja Olgan tulevan milloin tahansa sisälle. Kahvi on kiehumassa. Kahvikupitkin ovat pöydällä jo valmiina kauniisti viikatun pöytäliinan päällä.

IDA HARTMANNIN MÖKKI

Osoite: Kanikkalankuja 66, Oripää.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Ateljeekoti Villa Ville yllättää täydellisesti ensikertalaisen

LUE MYÖS: Aurajoki saa alkunsa kirkasvetisenä purona – joen aloituspaikka löytyy helposti

LUE MYÖS: Oripään Kivimakasiini – Eino Äärin sekatavarakauppa oli paikallinen nähtävyys

LUE MYÖS: Matin museo saa jokaisen vierailijan hyvälle tuulelle

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.