Ateljeekoti Villa Ville yllättää täydellisesti ensikertalaisen

VARSINAIS-SUOMI / ORIPÄÄ – Pala Italiaa hevospitäjä Oripäässä. Taiteilija Viljo Syrjämä (1914-76) ei itse kuitenkaan käynyt Italiassa. Stipendi taideopiskelua varten oli jo taskussa, mutta sota muutti suunnitelmat. Italian innoittama Syrjämä löysi eräästä kirjasta valokuvan Firenzen San Marcon luostarista. Siitä tuli esikuva hänen kodilleen. Tuloksena oli Oripään erikoisin talo.

Kirkkoherran poika Syrjämä opiskeli nuorena Turun piirustuskoulussa ja Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa. Lahjakkuus huomioitiin stipendinä, mutta jatko-opinnot jäivät suorittamatta.

Viljo rakensi suunnittelemansa renessanssityylisen rakennuksen omin käsin. Sodan jälkeen oli pulaa materiaaleista, joten Syrjämä joutui käyttämään mielikuvitustaan. Hän muun muassa vaihtoi taulujaan puutavaraan lähialueiden maanviljelijöiden kanssa. Talossa lähes kaikki onkin käsityötä. Esimerkiksi ulkoseinien tiilet Syrjämä teki itse. Kodin sisustus ja huonekalut, jopa kattovalaisimet, ovat Syrjämän suunnittelemia ja tekemiä. Talossa on runsaasti koristeellisia yksityiskohtia. Yksi niistä on puukolla veistetty aulan korkea pilari.

Taiteilijan kodin eniten käytetty tila, aula, on täynnä Syrjämän kädenjälkiä. Aulan huonekalut ja puinen kattokruunukin on itse tehty. Lattiaparketti on tehty jätelaudan palasista. Seinillä on useita Syrjämän maalauksia. Viljon maalausten lisäksi hänen vaimonsa Kaisun taideteoksia.

Eräs erikoisuus on aulasta pariskunnan makuuhuoneeseen johtava koristeellinen ovi. Itse asiassa juuri sen Syrjämä teki ensimmäiseksi ennen asuntonsa rakentamista. Oven materiaali saatiin Pappilan sotapakkasen tappamista omenapuista.

Aulasta noustaan portaita pitkiin kodin yläkertaan, missä sijaitsee taiteilijan ateljee. Se oli suunniteltu niin, että sinne tulvi mahdollisimman paljon valoa. Lattiassa näkyy yhä taiteilijan jättämiä maaliroiskeita.

Syrjämän kotia voidaankin pitää taiteilijan yhtenä tärkeimmistä luomuksista.

Viljo Syrjämä oli lahjakas ja monipuolinen taiteilija. Ekspressionististen värikkäitten maalausten ohella syntyi veistoksia ja grafiikkaa. Taiteilija suosi maisemia ja muotokuvia. Vesi oli tärkeä elementti Viljon töissä. Syrjämän julkisista taideteoksista tunnetaan Oripään hautausmaan sankaripatsas sekä Oripään koulun seinän korkokuvat.

Syrjämän kohtalona oli jäädä tuntemattomaksi taiteilijaksi. Yhtenä syynä kerrotaan olleen taiteilijan vaatimaton luonne. Hän ei viihtynyt julkisuudessa ja pääkaupungin taidepiiritkin olivat kaukana Oripäästä.

Syrjämä oli sodan jälkeen hetken vapaa taiteilija, mutta siirtyi kuvaamataidon- ja käsityönopettajaksi Oripään seudun yhteiskouluun. Oopperalaulajaksi opiskelleesta Kaisusta tuli saman koulun musiikinopettaja. Viljo toimi opettajana vuoteen 1976 asti. Hän kuoli yllättäen Oripäässä pian eläkkeelle jäätyään.

Kaisu kuoli vuonna 2008. Pariskunnan poika kemistin uran tehnyt Mikko Syrjämä oli talon viimeinen asukas. Oripään kunta sai talon lahjoituksena vuonna 2008. Koti avattiin yleisölle kesällä 2010.

ATELJEEKOTI VILLA VILLE

Osoite: Yläneentie 15, Oripää.

KARTTA

Lue lisää

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Aurajoki saa alkunsa kirkasvetisenä purona – joen aloituspaikka löytyy helposti

LUE MYÖS: Ida Hartmann testamenttasi mökkinsä Oripään kunnalle kotimuseota varten

LUE MYÖS: Oripään Kivimakasiini – Eino Äärin sekatavarakauppa oli paikallinen nähtävyys

LUE MYÖS: Matin museo saa jokaisen vierailijan hyvälle tuulelle

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.