Aurajoki saa alkunsa kirkasvetisenä purona – joen aloituspaikka löytyy helposti

VARSINAIS-SUOMI / ORIPÄÄ – Aurajoki ja sen jokivarren maisemat ovat itsestäänselvyys alueen asukkaille. Aina ei tule ajatelleeksi, että kyseessä on Suomen eräs vanhimmista ihmistoiminnan muokkaamista kulttuurimaisemista, valtakunnallisestikin arvokkaasta kansallismaisemasta.

Aurajoella ei ole pituutta kuin noin 70 kilometriä, mutta vuosisatojen ajan asutus on levinnyt ajoittain tiheästikin nauhamaisesti joen varrelle. Maisemaa hallitsevat laajat viljelysmaat, mutta jokivarteen sijoittuu lehtojakin ja jokivarsilaitumia.

Vaikka putoamiskorkeutta joella on vain 70 metriä, matkan varrelle osuu toistakymmentä putousta, joista Nautelankoski on tunnetuin. Siinä kohdassa putoamiskorkeutta on 17 metriä 600 metrin matkalla.

Jos Aurajoki on tuttu väylä monille, on joen alku monelle vieras. Paikka löytyy kuitenkin helposti. Aurajoentietä jatketaan Turusta päin tultaessa Oripään ohi Hirvikoskentielle tielle asti. Samalla asfaltti muuttuu hiekkatieksi (Kangastie). Jatketaan matkaa tienvarsiopasteiden opastamana runsas kilometri kasvihuoneiden ohi, kunnes saavutaan pienelle metsäparkkipaikalle. Perille, kävelymatka kirkasvetiselle kapealle purolle, on lyhyt. Siinä kohdassa Aurajoen yli voi hypätä yhdellä loikalla.

KARTTA

 

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Ateljeekoti Villa Ville yllättää täydellisesti ensikertalaisen

LUE MYÖS: Ida Hartmann testamenttasi mökkinsä Oripään kunnalle kotimuseota varten

LUE MYÖS: Oripään Kivimakasiini – Eino Äärin sekatavarakauppa oli paikallinen nähtävyys

LUE MYÖS: Matin museo saa jokaisen vierailijan hyvälle tuulelle

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.