Oripään Kivimakasiini – Eino Äärin sekatavarakauppa oli paikallinen nähtävyys

VARSINAIS-SUOMI / ORIPÄÄ – Eino Äärin kauppaa tultiin katsomaan kauempaakin. Oripäässä 1930-luvulla kaupankäynnin aloittanut nuori 21-vuotias kauppias sai useita vakioasiakkaita vuosikymmenien aikana. Eino malttoi jäädä eläkkeelle vasta 75-vuotiaana. Tavara vaihtoi omistajaansa Äärin kaupassa viidellä eri vuosikymmenellä.

Sota katkaisi muutamaksi vuodeksi Einon liiketoiminnan, mutta hänen tiedetään tehneen kauppaa rintamallakin. Kynät, lehtiöt ja pelikortit olivat haluttuja.

Äärin sekatavarakauppa säilytti loppuun asti entisaikojen tunnelmansa. Valikoimiin kuului melkein mitä tahansa lukuun ottamatta lihatuotteita. Useimmat oripääläiset maatilat olivat lihan suhteen omavaraisia. Moni osti polkupyöränsäkin Einolta. Samalla sai takeen siitä, että pyörälle hoitui myös huolto sekä korjauksetkin.

Kesät olivat kiireistä aikaa pyöräkumeja paikatessa ja ketjuja kiristäessä. Äärin puoti toimi myös kukkakauppana. Seppeleiden ja kukkalaitteiden sidonta onnistui toimeliaalta pariskunnalta. Työpäivät olivat ympäripyöreitä. Jälkipolvi ei innostunutkaan jatkamaan vanhempien ammattia.

Einon vaimo Sylvi Ääri keräsi kaupan esineistöä vuosien ajan kotimuseoonsa ja testamenttasi kokoelmansa Oripään kunnalle. Nyt Einon ja Sylvin elämäntyö on esillä Oripään Kivimakasiinin kotiseutumuseossa. Graniittinen makasiini on entinen kunnan viljavarasto. Sen suojiin kerättiin talteen viljaa katovuosia varalle. Kivimakasiini on valmistunut 1900-luvun alussa. Se muutettiin kotiseutumuseoksi vuonna 1986.

Sisätilojen näyttelyt kertovat 1800-luvun talonpoikaiselämästä. Nähtävänä on monipuolinen kokoelma vanhoja työkaluja, kotitaloustavaroita, kirkkosilkkejä ja palotorjuntakalustoa. Eräs erikoisuus on arvokkaat hevosten vetämät kiesit. Ajopeli on koristeltu kullanvärisillä leijonanpäillä.

KIVIMAKASIINI

Osoite: Yläneentie 3, Oripää.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Ateljeekoti Villa Ville yllättää täydellisesti ensikertalaisen

LUE MYÖS: Aurajoki saa alkunsa kirkasvetisenä purona – joen aloituspaikka löytyy helposti

LUE MYÖS: Ida Hartmann testamenttasi mökkinsä Oripään kunnalle kotimuseota varten

LUE MYÖS: Matin museo saa jokaisen vierailijan hyvälle tuulelle

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.