Aspössä ei ole kiire mihinkään – saarella osataan ottaa rennosti

VARSINAIS-SUOMI / ASPÖ – Aspön saari sijaitsee ulkosaaristossa Korppoon eteläpuolella. Päästäkseen nauttimaan luonnonrauhasta tälle kiireettömälle saarelle ei tarvita omaa venettä. Yhteysalus lähtee Nauvon Pärnäisten lauttarannasta ja perillä Aspössä ollaan parissa tunnissa.

Omalla autolla saapuvat jättävät autonsa Pärnäisten parkkipaikalle, mutta linja-autollakin pääsee Turusta asti. Bussiaikataulut on sovitettu yhteen yhteysaluksen aikataulujen kanssa. Laiva kulkee kesällä joka päivä paitsi torstaisin, talvella harvemmin. Aspön saarelle menevä yhteysalus pysähtyy ensin tarvittaessa Nötön saarella ja jatkaa Aspön jälkeen vielä Jurmoon ja Utöhön.

Aspössä on mahdollista yöpyä, mutta halutessaan voi käydä vain päivämatkallakin. Kun tulee aamulautalla ja lähtee iltapäivällä, jää aikaa perillä muutama tunti saareen tutustumiseen. Siinä ajassa ehtii hyvin, sillä Aspö ei ole kooltaan suuren suuri.

Aspössä on vain kymmenkunta vakituista asukasta, heistäkin iso osa on eläkeläisiä. Monilla on myös kakkosasunto mantereella. Tosin suvella täälläkin väkimäärä kesäasukkaiden myötä kolminkertaistuu.

Saaren asukkaiden tärkein elinkeino oli aikoinaan kalastus. Nykyään sen merkitys on vähentynyt, mutta silti yhä edelleen aamulla varhain lähtee muutama vene saaliinpyyntiin. Mereltä palataan jo aamupäivän aikana ja saatu saalis käsitellään samantien.

Suolaamisen jälkeen kalat savustetaan. Satamalaiturin vieressä sijaitseva Fiskebod on kylän kesäinen keskus. Sieltä voi ostaa tuoreen savukalan lisäksi muutakin ruokaa, kuten perunoita ja pientä purtavaa. Myytävänä on myös kahvia ja olutta.

Aspö tunnetaan myös kala­keitostaan, jota tarjotaan heinäkuussa lounaaksi myymälän terassilla.

Yhteysaluksen saapuminen saaren päälaituriin kahdesti päivässä rytmittää saarelaisten arkea. Silloin moni saapuu laiturille muun muassa postia hakemaan tai vastaanottamaan kesävieraitaan.

Toinen hetki, mikä kannattaa myös saarelle tulleen matkailijan huomioida, on paikallinen ”siesta”. Rantapuoti sulkeutuu ja kylä hiljenee pariksi tunniksi. Aspössä ei ole kiire mihinkään. Mutta eipä saarella ole muutenkaan suuremmin mitään tekemistä. Ja se on juurikin se seikka, mikä monia viehättää. Aspössä otetaan rennosti.

Aspön kylä on osa Museoviraston valtakunnallisesti merkittäväksi valtakunnalliseksi kulttuuriympäristöksi määrittelemää ulkosaariston kyläasutusta. Saaren ainoa varsinainen nähtävyys on kaunis valkoiseksi rapattu kirkko. Se on kirkoksi varsin nuori, sillä se valmistui vasta 1950-luvun puolivälissä. Toki Aspössä on ollut kirkko aina keskiajalta lähtien. Nykyistä edeltänyt, 1900-luvun alussa rakennettu kirkko, tuhoutui rajuilmassa 1940-luvun lopulla.

Liki jokainen Aspössä vieraileva lähtee luontopolulle, joka kulkee halki Aspön komeiden maisemien. Polku nousee saaren korkeimmalle kohdalle. Monet pitävät näkymää yhtenä saaristomme kauneimpana. Punertavaa kanervaa ja sitkeäkasvuista katajaa kasvava saari sekä mannerjäätikön silottamat rantakalliot tekevät maisemasta kauniin.  Kallion laelta avautuu näkymä ympäröiville saarillekin.

Ei pidä ihmetellä, jos vierailun aikana jostain kuuluu haitarimusiikkia. Se on tuttu ilmiö Aspön suvi-illoissa. Saari on kuuluisa pelimanniperinteestä. Aspö Spelmän on saariston pelimannimusiikkia vaaliva yhdistys, joka järjestää heinäkuussa musiikkipäivän.

Saarelle saapuneet veneilijät yöpyvät omissa veneissään, mutta myös yhteysaluksella saapunut vierailijakin löytää itselleen makuupaikan – kunhan muistaa tehdä, etenkin heinäkuussa, varauksen jo etukäteen. Klevarsin talossa on saatavilla yksittäisiä huoneita. Lisäksi saunatuvassa on mahdollista majoittua. Aspön puusauna ja sen pehmoiset löylyt ovat tulleet kuuluisiksi. Upealle näköalapaikalle sijoitettu palju täydentää elämyksen.

ASPÖ

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.