Ritaripuisto on omistettu Mannerheim-ristin ritareille

VARSINAIS-SUOMI / ASKAINEN  – Sotilasarvolla ei ollut merkitystä. Oli sitten kenraali tai sotamies, oli mahdollisuus ansaita Mannerheim-risti. Talvisodan aikana syntyi ajatus kunniamerkistä. Vuoden 1940 asetuksen mukaan: Erinomaisen urheuden, taistellen saavutettujen tärkeiden tulosten tai erikoisen ansiokkaasti johdettujen sotatoimien palkitsemiseksi voidaan Suomen puolustusvoimain sotilas hänen sotilasarvostaan riippumatta nimittää 1. tai 2. luokan Mannerheim-ristin ritariksi.

Ensimmäinen ritari oli eversti Ruben Lagus. Seuraavina kunniamerkin saivat kenraalimajuri Paavo Talvela ja eversti Erkki Raappana. Neljäs saaja oli ensimmäinen miehistöön kuuluva sotamies Vilho Rättö. Hän oli panssaritorjuntatykin ampuja tuhoten neljä vihollisen panssarivaunua Karjalan kannaksen valtauksen aikana. Yhteensä ritareja oli 191.

Ylipäällikön aloitteesta jatkosodan aikana tehtiin määräyksiin lisäyksiä: valtion varoista maksettiin merkin saaneelle 50 000 markan palkinto ja sotilaan palkitseminen 2. luokan Mannerheim-ristillä. Lisäksi sotilas voitiin palkita uusista ansioista toistamiseen.

Marsalkka Gustav Mannerheimin syntymäkodin, Askaisten Louhisaaren, lähellä on Mannerheim-ristin ritareille omistettu puisto. Ritaripuisto avattiin vuonna 2007. Se on huomionosoitus ritareille ja samalla myös kaikille sotaveteraaneille. Jokaiselle Mannerheim-ristin ritarille on varattu graniittinen kivi, jossa on henkilön sotilasarvo, nimi ja ritarinumero. Puiston keskellä on isompi muistokivi, joka pintaan on kaiverrettu Mannerheim-risti.

Ritaripuiston lähellä on Askaisten kirkko, jonka rakennutti Louhisaaren ensimmäinen omistaja Herman Klaunpoika Fleming vuonna 1653. Sisäpuolella alttarin edessä lattian alla on Flemingien sukuhauta. Kirkon vieressä on Mannerheim-suvun hautakappeli. Carl Gustav Mannerheim on haudattu Helsingin Hietaniemen sankarihautausmaalle.

RITARIPUISTO

Osoite: Askaistentie 785, Askainen (Masku).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Ritaripuisto on omistettu Mannerheim-ristin ritareille

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.