D.E.D. Europaeus – yksinäinen susi, jolla oli suuri merkitys suomalaisen kansanperinteen tallentamisessa

ETELÄ-KARJALA / SAVITAIPALE – Kuka ihmeen David Emmanuel Daniel Europaeus? Näin ajattelee varmasti moni. Sen sijaan herra nimeltä Elias Lönnrot kuulostaa jo tutummalta. Miehet liittyvät toisiinsa, sillä Europaeus (1820-1884) oli Lönnrotin oppilaista etevin. Myös hänen ansiostaan monet suomalaiset kansantarinat ovat tallentuneet jälkipolville.

Syystäkin tälle kansanrunoudentutkijalle ja arkeologille on omistettu oma museo. Se sijaitsee Savitaipaleella Olkkolan kartanon päärakennuksen viereisessä hirsitalossa.

”Taneli” Europaeus oli originelli henkilö, joka seurusteli sivistyneesti älymystön kanssa, mutta viihtyi myös tavallisen kansan parissa. Esikuvansa Lönnrotin tavoin Europaeus teki pitkiä tutkimusmatkoja Karjalaan, Vienan Karjalaan, Inkeriin ja Viroon. Hän jäi kuitenkin Lönnrotin varjoon, vaikka Europaeuksella oli suuri merkitys kansanperinteen tallentamisessa.

Europaeus oli myös itseoppinut arkeologi. Häntä kiinnostivat suuret kysymykset, kuten ihmiskunnan alkuperä. Hän oletti oikein ihmisen olevan peräisin Afrikasta, tosin aikalaiset pilkkasivat häntä siitä. Europaeus tunnettiin pääkallotutkimuksistaan. Hän kaivoi Venäjän Maantieteellisen Seuran nimissä vanhoja hautoja tutkimustarkoituksessa. Samalla hän keräsi mittavan kokoelman viikinkiajan esineistöä Kansallismuseolle.

Europaeus ei saanut elinaikanaan yleistä hyväksyntää. Koska hänen äitinsä oli pappilan entinen karjapiika, ei Europaeus pääsyt syntyperänsä perusteella seurapiireihin. Hänen intomielinen suuntautuminen Venäjälle oli kansallisromanttisena aikana vähemmän muodissa. Tiedetään, että Europaeus kuoli varattomana Pietarissa ja tuli haudatuksi köyhien joukkohautaan. Myöhemmin hänen maalliset jäännökset siirrettiin Helsingin Hietaniemen hautausmaalle.

Europaeukselle on Savitaipaleella omistettu museon lisäksi muistopatsas. Kirkonkylän yläaste on nimetty paikkakunnan suurmiehen mukaan.

D.E.D. EUROPAEUS -MUSEO

Osoite: Olkkolantie 2, Savitaipale.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Hakamäen museoalueen erikoisuus on kotiseutumuseoissa harvoin nähty näkötorni

LUE MYÖS: Kirkonrakentajien museo on Suomessa harvinainen

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.