Ruokolahden kotiseutumuseo sijaitsee poikkeuksellisen kauniissa ympäristössä

ETELÄ-KARJALA / RUOKOLAHTI – Todennäköisesti monen autoilijan jarruvalot välähtävät Ruokolahden kohdalla. Keskustan ohittavalle tielle avautuu näkymä, jossa Suomi on kauneimmillaan. Järvimaiseman täydentää Ruokolahden komea puukirkko. Kirkonmäellä sijaitseva rakennus muistetaan parhainten Albert Edenfeltin maalauksesta Ruokolahden eukkoja kirkonmäellä.

Kotiseutumuseo sijaitsee kirkonmäellä kellotapulia vastapäätä. Ruokolahti-Seuran ylläpitämä museo on, kuten koko kirkonmäki, hyvin hoidettu. Yleisilme on siisti ja harkittu. 1800-luvun viljamakasiini on muutettu museotilaksi osin vanhaan säästämällä, osin alkuperäisiä rakenteita purkamalla. Lopputulos on selkeä ja avara. Kolmikerroksisen rakennuksen yläkerroksista avautuu hieno näkymä alakertaan.

Kotiseutumuseossa yksi huone on omistettu Albert Edenfeltille ja hänen kuuluisalle maalaukselleen. Tiedetään, että osa maalauksen malleina olleista naisista oli paikkakuntalaisia, osa Haikosta, jossa Edenfeltillä oli oma ateljee. Kirkkomaalla on muistomerkki sillä paikalla, mikä on ikuistettu maalaukseenkin.

Ensimmäiseen kerrokseen on sijoitettu vanhojen rahojen näyttely sekä kirkkomuseo-osasto. Jälkimmäinen on poikkeuksellisen näyttävä. Nähtävänä on muun muassa alttari, kynttiläkruunu, saarnastuoli ja kirkkotekstiilejä. Vanhimmat esineet ovat 1600-luvulta.

Museon toisessa kerroksessa on kotitalous- ja käsityöesineistöä sekä viljamakasiinin alkuperäistä kalustoa että suojeluskunnan jäämistöä. Kerroksen erikoisuus on itsenäisyysaktivisti ja Bobi Sivénin kuolinnaamio. Myyttinen heimoaatteen kannattaja teki itsemurhan ideologiansa vuoksi.

Kolmannessa kerroksessa kerrotaan perinteisistä elinkeinoista: maa- ja metsätaloudesta, metsästyksestä ja kalastuksesta.

Museon lähellä on Ruokolahti-talo, kotiseutuyhdistyksen omistama perinnetalo. Itse talo on uustuotantoa, mutta pihapiiriin siirretyt aittarivi, savusauna ja riihi ovat vanhoja.

Tarkka-ampuja Simo Häyhän viimeinen leposija löytyy haustusmaalta.

RUOKOLAHDEN KOTISEUTUMUSEO

Osoite: Rasilantie 1, Ruokolahti.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.