Historiallinen Miettilän kasarmialue kunnostetaan

ETELÄ-KARJALA / RAUTJÄRVI – Miettilä on nykyisin Rautjärven kunnan syrjäinen kylä. Venäjän rajalle on matkaa vain muutama kilometri. Aikoinaan Miettilä oli vilkas kuntakeskus, kunnes painopiste siirtyi rautatien varteen. 1970-luvulla tapahtuneen kultaliitoksen jälkeen Simpeleestä on tullut Rautjärven vilkkain kuntakeskus.

Miettilän Kasarmikangas on muistona ajoista, jolloin Rautjärven entisessä kuntakeskuksessa riitti toimintaa. Tiedetään, että jo Ruotsin vallan aikana 1600-luvulla ruotujakolaitoksen päällikkö majoittautui tänne. Vielä 1700-luvulla isovihan aikana Miettilään oli sijoitettu ruotsalaista sotaväkeä.

Ruotsalaisten rakentamat kasarmit tulivat tarpeettomiksi Haminan rauhan jälkeen vuonna 1809, kun alue liitettiin osaksi Venäjää. Perimätiedon mukaan ainakin osa sen aikaisista kasarmirakennuksista paloi.

Vuonna 1878 asui voimaan asevelvollisuuslaki. Venäläiset rakensivat Miettilän kasarmit uudestaan. Näistä vain osa on säilynyt tähän päivään asti. Suomen itsenäistyttyä ja venäläisten sotilaiden lähdettyä pois, kasarmialue oli pitkään vailla käyttöä. Jäljellä olevia rakennuksia käytettiin asuntoina.

Eräs pystyssä olevista taloista on komppanian vääpelin asuinrakennus. Siinä tiedetään olleen aikoinaan isorokkosairaala. Säilyneessä komppanian päällikön rakennuksessa toimi 1970-luvulle asti Rautjärven kunnantoimisto.

Oleellinen osa Miettilän Kasarmialuetta oli 1939 valmistunut suojelukuntatalo. Suojeluskuntatoiminta oli Rautjärvellä poikkeuksellisen aktiivista. Eräs innokkaimmista suojeluskunnan ampumaharjoituksiin osallistunut nuorimies oli Rautajärvellä syntynyt Simo Häyhä, talvisodan kuuluisia tarkka-ampuja.

Suojeluskunnan rakennus tuhoutui venäläisten tykistötulessa. Tilalle rakennettiin sodan jälkeen terveystalo. Kasarmialueen kiinnostavin kohde on Kollaa-museo.

Yhteen kasarmialueen rakennukseen sijoitettiin Rautjärvn kotiseutumuseo.

Miettilän kasarmialueelle kunnostetaan sotahistoriakeskus vanhaan komppaniapäällikön taloon. Myös kotiseutumuseo siirtyy sotahistoriakeskukseen.

MIETTILÄN KASARMIALUE

Osoite: Kuntalanraitti 13, Miettilä, Rautjärvi.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kollaa- ja Simo Häyhä -museo on tarkoitettu sotahistoriasta kiinnostuneille

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.