Kollaa- ja Simo Häyhä -museo on tarkoitettu sotahistoriasta kiinnostuneille

ETELÄ-KARJALA / RAUTJÄRVI – Kyllä kestää, ellei käsketä karkuun juoksemaan, totesi luutnantti Aarne Juutilainen, ”Marokon kauhu”, kun häneltä kysyttiin, kestääkö Kollaa. Talvisodan kuuluisimpaan taisteluun liittyvä käsite on tärkeä osa suomalaista sotahistoriaa. Myyttinen lause kuvastaa talvisodan henkeä.

Juutilainen sai lisänimensä ”Marokon kauhu” palveltuaan aikaisemmin Ranskan muukalaislegioonassa Afrikassa.

Kollaan taistelut käytiin Laatokan Karjalassa. Taistelut alkoivat joulukuussa 1939 ja jatkuivat talvisodan loppuun asti. Taisteluiden eturintamassa oli jalkaväkirykmentti 34 (JR34), jonka miehistöön kuului moni rautjärveläinen mies. Eräs heistä oli legendaarinen tarkka-ampuja Simo Häyhä (1905-2002).

Rautjärven kunta sijaitsee aivan rajan tuntumassa. Sodan jälkeen Moskovan rauhanehtojen seurauksena puolet kunnan alueesta jäi Neuvostoliiton puolelle. Rautjärven Miettilän entisellä reservikasarmialueen sairastupana toimineessa talossa on Kollaa-museo, joka nimensä mukaisesti on omistettu talvisodan kuuluisimmalle taistelulle sekä Rautjärven rajaseudun historialle.

Museon ensimmäisessä kerroksessa kerrotaan Miettilän historiallisesta kasarmialueesta ja sodanajan elämästä. Nähtävänä on muun muassa paikallisen marttayhdistyksen rakentama sota-ajan asunto. Toinen kerros on varattu Kollaan taisteluille ja Simö Häyhön ansioille.

Rautjärvellä syntyneen Häyhän luodeista kuolleiden puna-armeijan sotilaiden lukumäärästä ei ole täyttä varmuutta. Osumatarkkuus oli kuitenkin sitä luokkaa, että Häyhää kutsuttiin lempinimellä ”Valkoinen kuolema”. Mestariampuja haavoittui juuri ennen talvisodan päättymistä. Hänet jopa julistettiin kuolleeksi. Lehdissä oli Häyhästä kirjoitettuja muistokirjoituksiakin.

Vaikeasti kasvoihin haavoittunut Häyhä eli kuitenkin pitkän elämän. Hän kuoli 96-vuotiaana. Legenda lepää Rautjärven naapurikunnan Ruokolahden hautausmaalla. Häyhän kotitalo jäi rajan toiselle puolelle.

KOLLAA- JA SIMO HÄYHÄ -MUSEO

Osoite: Kuntalanraitti 32, Miettilä, Rautjärvi.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Historiallinen Miettilän kasarmialue kunnostetaan

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.